Zokija se ne “dira”: Sodišče zavrnilo še eno zahtevo za preiskavo Jankovića v zvezi s Stožicami

0

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo zahtevo tožilstva za preiskavo ljubljanskega župana Zorana Jankovića zaradi suma, da je Mestna občina Ljubljana (Mol) preplačala sanacijo gradbene jame v Stožicah, je danes poročal Radio Slovenija. Tožilstvo se sicer lahko na sklep sodišča še pritoži.

Gradbeno jamo v Stožicah, kjer danes stoji stadion, bi moralo sanirati podjetje SCT, a je svojo obveznost do občine opravilo slabo, zato je občina za sanacijo luknje najela podjetje Grep. Organi pregona so menili, da občini tega ne bi bilo treba, ampak bi morala vztrajati, da jamo sanira SCT.

Specializirano državno tožilstvo je Jankoviću očitalo, da je s tem Grepu pridobil premoženjsko korist v višini 1,4 milijona evrov. Sodišče je to zavrnilo in ugotovilo, da je župan ravnal v korist občine.

Janković je pojasnil, da je Grepov končni obračun za delo na Stožicah znašal 137 milijonov evrov, kar je potrdil nadzorni organ DRI. “Moj super nadzor je račun znižal na 123 milijonov evrov, s čimer smo privarčevali 14 milijonov evrov, nato sem ga jaz znižal na 119 milijonov evrov. Tudi sodišče je ugotovilo, da smo s svojim načinom privarčevali 17 milijonov evrov,” je zadevo komentiral župan.

Tožilstvo se sicer na sklep sodišča lahko pritoži, zoper Jankovića pa medtem teče še vsaj pet preiskav, med drugim v zvezi z domnevno škodo na račun evropskih skupnosti, glede neplačila davka pri prodaji delnic Mercatorja, v zvezi z donacijami in domnevno nepotrebnim nakupom hladilnice v Stožicah v korist Grepa, je še poročal Radio Slovenija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen