Znanih še deset izvajalcev, ki se bodo pomerili v velikem finalu 62. Evrovizije

0

V četrtkovem drugem predizboru za 62. tekmovanje za pesem Evrovizije se je v sobotni finale uspelo uvrstiti predstavnikom Bolgarije, Belorusije, Hrvaške, Madžarske, Danske, Izraela, Romunije, Norveške, Nizozemske in Avstrije. Poleg uspešne deseterice iz prvega predizbora jih v finalu med drugimi čaka veliki favorit, Italijan Francesco Gabbani.

Iz prvega predizbora se je v sobotni finale uspelo uvrstiti predstavnikom Moldavije, Azerbajdžana, Grčije, Švedske, Portugalske, Poljske, Armenije, Avstralije, Cipra in Belgije. Omar Naber se s pesmijo On My Way tudi v drugič, ko je zastopal Slovenijo v Kijevu, ni uspel uvrstiti v veliki finale. Po torkovem nastopu je novinarjem povedal, da ni razočaran. “Nihče mi ne more očitati nastopa, ostalo je izven mojega dometa,” je dejal in, kot že večkrat, poudaril, da glasba na Evroviziji ne igra glavne vloge, večji vpliv ima promocija.

V finalu pa dvajset zmagovalcev predizborov čakajo še predstavniki držav t. i. “velikih pet”: Italije, Francije, Nemčije, Španije, Velike Britanije ter gostiteljice Ukrajine. Na spletni strani Evrovizije je že objavljen vrstni red skupno 26 nastopajočih v velikem finalu priljubljenega glasbenega tekmovanja.

Že od samega začetka za velikega favorita letošnjega Eurosonga velja italijanski predstavnik Francesco Gabbani, ki bo v maternem jeziku zapel skladbo Occidentali’s Karma. Gre za poskočno kritiko zahodnjaškega stanja duha z nekoliko filozofskim besedilom, v katerem pevec omenja hamletovski dvom in spotik evolucije. V prostem prevodu med drugim poje: “Inteligenca je iz mode, enostavni odgovori, nepotrebne dileme…”

Že v prvem predizboru sta nastopila druga dva letošnja velika favorita. Največja konkurenca Gabbaniju je po pisanju številnih medijev Portugalec Salvador Sobral, ki prav tako prepeva v svojem jeziku, je pa popolno nasprotje Italijana. Na odru deluje skromno in čutno in poje iz srca. Skladbo Amar Pelos Dois je v torek izvedel na otočku med občinstvom.

Glede na podatke o stavah na uradni spletni strani Evrovizije se med letošnjimi nastopajočimi med pet favoritov uvrščajo še mladi bolgarski predstavnik Kristian Kostov s skladbo Beautiful Mess, Šved Robin Bengtsson z I Can’t Go On ter navidez plašna belgijska izvajalka Blanche s pesmijo City Lights.

Razplet bo znan v soboto. Tudi veliki finale v Mednarodnem razstavnem centru v Kijevu bodo vodili trije moški – Oleksandr Skičko, Volodimir Ostapčuk in Timur Mirošničenko. Evrovizijo letos gosti Ukrajina, zahvaljujoč lanski zmagi njihove predstavnice Džamale. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen