Zapornik na Dobu v želodcu tihotapil drogo

0

Pri 28-letnem zaporniku na Dobu, ki se je zgrudil in je potreboval zdravniško pomoč, so našli 16 vrečk z mamili, ki jih je tihotapil v želodcu. Po neuradnih informacijah gre za enega najbolj znanih slovenskih zapornikov, Elvisa Livadića, ki je leta 2007 s katano pred priljubljenim mariborskim nočnim lokalom Trust umoril Mariborčana Gregorja Moma. Ker sta dve vrečki počili, se je zastrupil, a po pojasnilu generalnega direktorja Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jožeta Podržaja že okreva. Drogo je sicer dobil od obiskovalca.

V želodcu zapornika, ki v zaporu na Dobu na zaprtem oddelku prestaja 15-letno zaporno kazen, so našli kar 16 vrečk mamil, od katerih sta dve počili. Zaradi akutne zastrupitve se je 28-letnik v sredo zgrudil in odpeljali so ga v bolnišnico. Policija je drogo zasegla, šlo pa je za več kot sto gramov snovi v obliki tablet. Novomeška policija nadaljuje preiskavo in ugotavljanje okoliščin suma storitve kaznivega dejanja, povezanega s prepovedanimi drogami.

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj pa je danes v izjavi za medije povedal, da se in se bo v zapore tihotapilo drogo. V zaporih je več oseb, odvisnih od drog – približno ena četrtina zaprtih – in temu primerna je tudi ponudba.

Zadnji primer se je zgodil na obiskih, in sicer na oddelku obiskov, ki je manj zavarovan. Tako je relativno enostavno prišlo do predaje droge med obiskovalcem in zapornikom. Ta je imel dovoljenje za tak obisk, saj ni bilo indicev, da je uživalec drog. V takšnih primerih so namreč zaporniki od obiskovalca ločeni s stekleno steno.

Po Podržajevih besedah so obiski sicer tudi najlažja pot drog v zapore. Poudaril je še, da pazniki nimajo pooblastil, da pregledajo tudi telesne odprtine, da bi tako lahko našli drogo. Dogodek jih je presenetil, saj doslej pri konkretnem zaporniku niso ugotovili odvisnosti in niso imeli informacij, da se ukvarja s preprodajo drog, je še dejal Podržaj.

Pojasnil je še, da zapornik okreva. Hkrati je pohvalil zaposlene, da so hitro reagirali, saj bi lahko v nasprotnem primeru zapornik umrl. (sta)

MIRNA NA DOLENJSKEM 12.10. 2011 odprtje novih bivalnih objektov Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni ki so se ga udeležili minister za pravosodje Aleš Zalar generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinèiè in direktor zavoda Dob Jože Podržaj. Foto: ALES CERNIVEC/Delo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen