Vsi bi radi v vesolje: Nova Zelandija postala 11. vesoljska država

0

Nova Zelandija je postala 11. država, ki je v vesolje poslala raketo. Danes je to storilo zasebno podjetje Rocket Lab, ki je v vesolje izstrelilo raketo iz karbonskih vlaken electron. Izstrelitev so pred tem trikrat preložili, zgodovinski trenutek za Novo Zelandijo se je zgodil s polotoka Mahia, kjer je prvi zasebni izstrelitveni center.

Podjetje bo zdaj zbralo podatke testnega leta in jih v obdelavo poslalo inženirjem v nizozemski Auckland in ameriški Los Angeles. Rocket Lab upa, da bo še letos začel redno izstreljevati rakete. Cilj novozelandskega start-upa, ki je v lasti ameriškega podjetja, je, da ponudi redne polete v vesolje v komercialne namene, vsak polet naj bi stal okoli 4,9 milijona dolarjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Preden bo Rocket Lab polete ponudil na tržišču, bo izvedel še dva testna poleta, dodaja francoska tiskovna agencija AFP.

Electron je poletel v vesolje po treh dneh preložitve izstrelitve zaradi slabih vremenskih razmer.

Izstrelitev je prva, ki jo je izvedlo zasebno podjetje oziroma z zasebnega izstrelitvenega centra, poročajo novozelandski mediji. “V preteklosti so v vesolje šle države, ne podjetja,” je povedal ustanovitelj in izvršni direktor Rocket Laba Peter Beck.

17-metrska črna raketa electron naj bi v prvih dveh minutah in pol dosegla hitrost več kot 27.000 kilometrov na uro. Raketo poganja motor, ki ga delajo s pomočjo 3D tiskanja, lahko pa nosi lažji tovor. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen