Trump z obiskom Savdske Arabije začenja svojo prvo turnejo v tujini

0

Ameriški predsednik Donald Trump bo danes odpotoval na svojo prvo pot v tujino, odkar je 20. januarja prevzel položaj. Enajstdnevna turneja ga bo najprej zanesla v Savdsko Arabijo, nato v Izrael in Palestino, Vatikan in Italijo, Bruselj in na koncu še na Sicilijo. Z njim naj bi potovala tudi prva dama Melania Trump.

Trump se bo v Savdski Arabiji med dvodnevnim obiskom srečal s kraljem Salmanom in med drugim sodeloval na vrhu Zalivskega sveta za sodelovanje.

Savdska Arabija, Jeruzalem in Vatikan so bili izbrani kot sedeži treh velikih religij sveta in turneja preko njih naj bi ZDA izrazile sporočilo o potrebi po sodelovanju, strpnosti in zmernosti.

Trump bo v Izraelu in Palestini 22. in 23. maja. V Jeruzalemu se bo srečal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, povsem sam pa naj bi obiskal znameniti Zid objokovanja, ki je v Vzhodnem Jeruzalemu. To ozemlje, ki si ga Palestinci želijo za prestolnico bodoče samostojne države, je Izrael zavzel v vojni leta 1967.

Iz Svete dežele bo Trump odpotoval v Rim, kjer ga bo 23. maja sprejel italijanski državni vrh, in 24. maja v Vatikanu papež Frančišek. Iz Vatikana oziroma Rima bo velik zagovornik brexita Trump 24. in 25. maja v Bruslju, kjer se bo srečal z voditelji držav EU in voditelji držav članic zveze Nato.

V Bruslju naj bi se posebej na zasebni večerji sestal z novim predsednikom Francije Emmanuelom Macronom. Iz Bruslja bo Trump pred odhodom v domovini odpotoval na vrh držav članic skupine G7 na Sicilijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen