Slovenija kot NDR, Maribor kot vzhodni Berlin: koncert Thompsona odpovedan!

21

Po zadnjih informacijah naj bi UE Maribor ugodila predlogu policije za prepoved sobotnega koncerta hrvaškega glasbenika Thompsona. Spomnimo, da je na čelu mariborske upravne enote strankarska kolegica Mira Cerarja, Ksenija Klampfer, ki jo je del javnosti že opredelil kot Cerarjevo aparatčico. Odločitev je bila torej več kot pričakovana.

Zanimive so tudi prve reakcije tisočev tistih, ki so jih slovenski dominantni mediji pod nadzorom slovenske tranzicijske tako imenovane levice kar tako, mimogrede, razglasili za nasilneže, desničarje, ustaše. Po zatrjevanju mnogih naj bi se vendarle zbrali pred dvorano na Lentu in kar sami odpeli vsebino koncerta.

Srhljivo je tudi, da bo prav v Mariboru v petek, 19.5. nastopila Riblja Čorba s svojim “znamenitim” frontmanom Borisavom Đorđevićem, sprva imenovanim Bora Čorba, kasneje pa Bora Četnik. Na koncertu bo prisoten tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki je v sodelovanju z Večerom in svojim domnevnim nasprotnikom Borisom Vezjakom tudi glavni generator te prvovrstne politične farse. Farse v vstajniški režiji, ki se navzven kaže kot mogočna scenska opera, navznoter pa le še ena limonadna epizoda titanikovske usode Maribora.

V poveznici si lahko ogledate “uspehe” človeka, ki se post-vstajniški oblasti zdi vreden nastopa pred Mariborčani.

Kot je danes znova povedal vodja oddelka za splošne policijske naloge na mariborski policijski upravi Darko Lamot, so na podlagi pridobljenih informacij in zaznav dogodkov ocenili, da so izpolnjeni zakonski pogoji za tak ukrep, saj informacije kažejo na povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj.

Policija je dolžna vzdrževati javni red na javnih prireditvah, zato v povezavi z vsako javno prireditvijo spremlja varnostne razmere. Tako je ravnala tudi v tem primeru in med drugim pridobila informacije v povezavi s prodajo vstopnic za koncert preko spletnih ponudnikov na Hrvaškem in v Avstriji, so dodali.

Po njihovi presoji kaže na utemeljeno verjetnost, da bi se koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti istega glasbenika prepovedani, oziroma se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške. Organizator nima vpogleda v kategorijo obiskovalcev, v smislu ogroženosti reda na prireditvi, tako doma kot v tujini.

Ob tem so policisti seznanjeni tudi z informacijami o shodu nasprotnikov koncerta, kar po njihovem mnenju še dodatno povečuje varnostno tveganje.

Lamot je še dodal, da je policija v predlogu sledila izključno interesu zagotavljanja varnosti, zato je namigovanja, ki se v tej zvezi pojavljajo v javnosti, zavrnil kot neupravičena in popolnoma brezpredmetna.

Načelnica mariborske upravne enote Ksenija Klampfer, sicer članica SMC, je pojasnila, da so ob torkovem soočenju vseh strani skrbno presojali vse dokaze in tehtali med ustavno pravico združevanja ter na drugi strani razlogi, ki jih je navedla policija. “Pri odločitvi je pretehtalo dejstvo, da bi posledice, ki bi nastale, če bi do kaznivih dejanj na prireditvi prišlo, bile bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve.

Koncert Thompsona v Mariboru je že ob napovedi dogodka sprožil številne pomisleke, med drugim pri županu Andreju Fištravcu. Kot je danes dejal za STA, si je oddahnil, da je država s prepovedjo koncerta ukrepala v skladu z zmožnosti, ki jih ima. “Tudi sam sem bil namreč v zadnjih mesecih deležen številnih pritiskov, da naj glede koncerta ukrepam, pa to sploh ni v moji pristojnosti,” je dejal župan. Dodal je, da je koncert sprožil številne odzive, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše.

Bolj kot se je dogodek bližal, več je obsodb, pa tudi tistih, ki menijo, da je prepoved neprimerna. Da bo tudi ta zgodba dobila politično noto, se napoveduje že s tem, da je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims, sicer poslanec opozicijske SDS, za četrtek sklical nujno sejo komisije, na kateri bo edina točka prav obravnava varnostnih razlogov za prepoved koncerta.

Organizator koncerta danes za odziv ni bil dosegljiv, a že ves čas poudarja, da gre le za glasbeni dogodek. Lastnik dvorane, kjer naj bi koncert potekal, Stojan Auer je po današnji odločitvi znova opozoril na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, saj je prepričan, da so bile te kršene. “Kot absolvent magisterija diplomatskih ved pa pričakujem, da se bo ustrezno odzvalo ustavno sodišče z izdajo začasne odredbe za koncert,” je za STA dejal Auer.

Po poročanju spletnega Večera, ki povzema portal Vijesti.hr, je Thompson jezen na slovensko policijo. “Če mi prepovejo koncert, se bom obrnil na predsednico,” je naslov članka, ki so ga v torek objavili na portalu. Kot poročajo, glasbenika moti, da ga skušajo prikazati kot negativca. “Vsakdo, ki je poslušal moje skladbe, ne more najti v njih ničesar takega, za kar me obtožujejo,” je povedal glasbenik in napovedal, da bo o prepovedi koncerta obvestil hrvaško diplomacijo.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so za STA danes potrdili, da so hrvaški diplomati “v stiku s slovensko stranjo z namenom zagotavljanja enakopravnega tretmaja hrvaških državljanov pri njihovih poslovnih dejavnostih v Sloveniji, tako tudi v tem primeru”.

“Upoštevajoč dejstvo, da je odločitev o koncertu v pristojnosti oblasti Republike Slovenije, bo hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve nadaljevalo komunikacijo s slovensko stranko, da bi se izognili podobnim situacijam v prihodnje,” so pojasnili.

Tudi hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković je danes med obiskom v Gospiću potrdil, da je od hrvaške veleposlanice v Ljubljani Vesne Terzić zahteval, naj preveri, kaj se je zgodilo v Mariboru, in ugotovi razloge za prepoved Thompsonovega koncerta.

Na novinarsko vprašanje, kako vidi prepoved koncerta v Mariboru, je dejal, da to “nikakor ni dobro”. “Ne vem, iz katerih razlogov bi prepovedali koncert,” je še dejal Plenković, ki se je udeležil shoda HDZ pred nedeljskimi lokalnimi volitvami.

In kaj smo na Politikis.si že včeraj napovedali?

Št. komentarjev: 21
 1. honza pravi

  Barabe rdeče, spet jim je greben preveč močno zrasel…

 2. maja pravi

  Kar naenkrat nihče ni več prepričan, če ga sploh še ima.
  Je to odločitev tistih, ki ne vidijo dalje od koncentracijskih lagerjev?
  ??

 3. miki pravi

  Smrad Fištravčev pa danes žurat na Ribljo Čorbo, katere frontman je Slovence žalil z dunajskimi kočijaži!!!???

 4. laibacher pravi

  obstaja slika tega četnika z neko poslanko v DZ.
  na mizi alko in koka. dama ima iztegnjene tri prste, znak četnikov.
  če koga zanima, slednja je po izobrazbi gimnazijska maturantka.

  😀

 5. Beky pravi

  A zdaj nam bodo še glasbo začeli prepovedovati???

 6. bruh pravi

  ampak glavno je le, da MI vemo, da so njihovi komunjazerski kulturniki, pesniki, pisatelji, glasbeniki, esejisti, itd itd vsi, čisto vsi le navadni – na davkoplačevalski denar mafijsko a legačno prisesani – smrdeči pra sci in svi nje, pa naj bo to krvavo rdeča makaropićka ali kimovi lajbahovići itd itd itd itd….ajd… naj gnjijejo v njihovem enoumnem smrdečem gn oju….ajd…

 7. bruh pravi

  miki, težava je, da ti sploh veš kdo so tile iz ribje čorbe….jaz za njih sem le komaj slišal in ne poznam niti enega njihovega dela….ali karkoli počno……….to je tvoja težava….da si dovolil, da so te “naši” hinavsko “enoumno rdeče” kulturno posilijo…….aj…imej se lepo….oni so taki, vsi kot fotokopije…ajd…

 8. Uwebe pravi

  I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it. – voltaire
  Toliko o naprednih levicarjih

 9. raft pravi

  Če jih tako radi poslušate si kupite njihove CD-je. Organizatorje teh jugo-pevačev pa nabrcat v ta zadnjo.

 10. jankec pravi

  Še en dokaz, da slovenski komunajzarji ljubijo svoje brate, srbske četnike.Na spletu je možno videti sliko silikonske četnikuše Cece s kalašnjikovim v rokah, v družbi četniških zveri v Vukovarju, novembra 1991, pa jih to nič ne moti.Niti črke o eventualni prepovedi njenega koncerta v Ljubljani.
  Lahko vas je sram, slovenski komunajzarji. Isti ste kot srbadija.Oboji sovražite Hrvate.

 11. laibacher pravi

  jankec
  ta dama je Eva Irgl..

 12. Kr En pravi

  Kaj pa avstrijci, nemci, švicarji, … ki so tudi prepovedali njegov koncert? Je tam tudi udbomafija in komiji? Po mojem smo le dokazali da smo evropejci, ra razliko od hrvatov, ustašev in vas, sekatešev.

 13. Vanč pravi

  Thompson toži Slovenijo za znesek, ki bi ga moral prejeti na tem koncertu in to z dvojimi obrestmi ter z vso škodo, ki so ti jo povzročili slovenski komiji!

 14. Konrad pravi

  Žalostno da je do te prepovedi prišlo, vračamo se spet za železno zaveso, žal.

 15. bruh pravi

  kućanov smrdči pra sec in sistemski lažnivec kre ten ćić, thomson je nastopal tudi v nemčiji, avstriji, švici itd….le da v točno določenih ZGODOVINSKO izrazito enoumno RDEČIH urbanih predelih so rdeči politiki dobili ukaz iz jugobalkana , da ta ni rdeči pra sec ali svi nja in da mu je treba preprečiti nastop…kot ovde v kućanistanu…..ajd..…bodimo resni…..
  tvoji smrdečiin tuleći pra sci lajbahovići pa naj kar v miru prepevajo takemu komunajzerskemu smrdečemu gn oju kot si ti in tvoj kim….ajd…

  MI tega ne bomo nikoli PREPOVEDALI….in veš zakaj?…ker mi nismo smrdeči enoumno vzgojeni sistemsko nestrpni rdeči pra sci ali svi nje kakor ste vi….ajd…

 16. jankec pravi

  Včeraj zvečer je bil na Večerni planet intervju z dvema predstavnikoma SMC, ki sta na vse kriplje zagovarjala prepoved koncerta.In ta dva intervjuanca sta bila Dragan Matić in Jasna Murgel, oba srbskih korenin.Jasno je kot beli dan kdo ima ta glavno besedo. Slovenija počasi postaja muslimansko srbski pašaluk.

 17. REDS pravi

  pro-ustašaka
  .
  kitarovićka in plenković
  ——————————–
  .
  NE BOSTA SLOVENIJI
  ————————————-sugerrala
  .izbiro izvajalcev in glasbe..!!!
  .
  .
  falanga ustaška ..

 18. linke pravi

  kot sem že napisal na Kolpi postavit 20 metrov visok zid ,v Kolpo pa spustit pet meterske krokodile , pa ” nek se naslušaju raznih bora cccc čorbi pa raznih tomsona i kojekakve četnikuše cece ,a mogli bi im dodat i neke životinje iz murgela” .

 19. bruh pravi

  jakec, smrdečih partijsko uvoženih jugićev je za 30% populacije, če dodaš še še domorodne rdečuhe (ki so povsod manjšinski med domorodnimi, zato tako NUJNO potrebujejo uvoženi smrdeči gn oja, pa naj bo to muslićev ali negroidov ali balkanoidov) dobiš približno 60-65% populacije….ajd..tako je…..in spomni se, rdečuh je vedno, ponavljam VEDNO divje nestrpna smrdeža žival…..in bolj kot te bo prepričevala, da je kao napredna, strpna, izobražena BOLJ JE DOKAZANO NESTRPNA , enoumna, in opranoglava……ajd…

 20. re gornjemu pravi

  Bruhec, če je kdo bolj enoumen in opranoglav, kot ti? Mislim, da ga hitro ne bi našli!

 21. pubec pravi

  Uredništvo, sramujte se ! Zaradi odpovedi nekega Tompsona si DRZNETE primerjati moje mesto z neko “komunistično vzhodno tvorbo”? Pa saj sami sebi pljuvate v skledo! No morda pa ne, če vas je večina “jugošev”?Če je to zadnje pojdite tega Tompsona poslušat v Čavoglave(Dragaš gotovo ve, kje to je) ne pozabite pa vzeti s seboj “primerne opreme”, da med publiko ne boste izstopali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen