Šef nizozemskih obveščevalcev svari pred “digitalno sabotažo”, ki bi lahko povzročila svetovni kaos in nemire

1

Svet je vse bližje “digitalni sabotaži”, ki bi lahko sprožila nemire in kaos, je posvaril vodja nizozemskih obveščevalcev Rob Bertholee. Države morajo biti v prihodnje pripravljene na tovrstne grožnje, je menil. Na konferenci Interpola v Avstriji pa opozarjajo, da je pri grožnji kibernetskega kriminala bolj kot kdajkoli pomembno sodelovanje držav.

Kot je na konferenci o kibernetski varnosti v Haagu dejal Bertholee, digitalne grožnje “niso namišljene, so povsod okrog nas”. “Po mojem mnenju smo morebiti celo bližje resnemu dejanju digitalne sabotaže, kot si veliko ljudi lahko predstavlja,” je dejal več sto zbranim na srečanju v organizaciji nizozemske vlade.

Svetovna infrastruktura je izjemno povezana, kar ima veliko prednosti, a obenem tudi šibkih točk, je posvaril. “Predstavljajte si, kaj bi se zgodilo, če bi bil celoten bančni sistem dan, dva dneva ali teden dni tarča sabotaže,” je dejal. “Ali če bi se sesulo naše transportno omrežje. Ali če bi bili kontrolorji zračnega prometa med usmerjanjem letov tarče kibernetskega napada. Posledice bi bile katastrofalne,” je posvaril.

Sabotaža kateregakoli od teh sektorjev bi lahko imela po njegovih besedah izjemne posledice za javnost. Lahko bi povzročila nemire in kaos, je menil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Države morajo biti v prihodnje pripravljene na grožnje na digitalnem področju, pri čemer je po njegovih besedah pomembno tesno sodelovanje vlad in zasebnega sektorja.

Prav kibernetski kriminal je ena od glavnih tem tudi na regionalni konferenci Interpola, ki poteka v Salzburgu. Kot je uvodoma izpostavil generalni sekretar organizacije Jürgen Stock, se je prav na tem področju najbolj jasno pokazalo, kako zgolj lokalni odgovori na varnostne izzive v prihodnosti ne bodo več dovolj.

Opozoril je tudi na izjemen porast kibernetskega kriminala, ki na letni ravni znaša približno 30 odstotkov. “S kateregakoli dela sveta je danes zgolj s klikom na miško mogoč napad na katerikoli drug del sveta,” je ponazoril predstavnik avstrijskega notranjega ministrstva Konrad Kogler, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Konferenci tako v Haagu kot v Salzburgu potekata v obdobju, ko so grožnje kibernetskega kriminala po obsežnem napadu minuli konec tedna v središču svetovne pozornosti. Tarča izsiljevalskega virusa je bilo več sto tisoč računalnikov v 150 državah. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Narim pravi

    Če bo kšn sraje na tem področju se ve kdo bo krif.
    Kučan.
    Če ne bo sam, bo pa patron.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen