SDS bo družino postavila v ospredje družbe kot vrednostni temelj posameznika in naroda

5

Ob mednarodnem dnevu družine Slovenska demokratska stranka izraža polno podporo institutu družine, ki jo postavlja v ospredje družbe kot vrednostni temelj posameznika in naroda.

Slovenija je ena izmed najstarejših držav glede na povprečno starost prebivalstva. Zasedamo strašljivo deveto mesto na svetu od 230 držav in trend staranja se še povečuje. Povprečna starost prebivalstva v svetu je 30, v EU 42 in v Sloveniji 44 let. Menimo, da mora Slovenija nujno poskrbeti za porast rojstev, to pa v danih okoliščinah ni mogoče brez podpore družini.

Mladi se soočajo z velikimi težavami pri vstopanju na trg dela, zato bi moral slovenski izobraževalni sistem ponujati in spodbujati mlade za izobraževanje ali prekvalifikacije na področjih, kjer je lažje najti zaposlitev. Mladi potrebujejo tudi pomoč pri reševanju prvega stanovanjskega problema, da si bodo lažje osnovali družino in živeli dostojno življenje.

Dobro sprejete rešitve v preteklosti za pomoč družinam so trenutno zapostavljene. Kljub temu da je ekonomska kriza prešla, pa vlada Mira Cerarja še vedno ni »odmrznila« ukrepa brezplačnega vrtca za drugega in naslednje otroke v družini, hkrati vključene v vrtec – ukrepa, ki ga je uvedla vlada Janeza Janše v mandatu 2004-2008.

Brezplačni topli obrok za vse srednješolce, ki ga je uvedla ista vlada, je naslednja takoj ukinila, z argumentom, da naj bodo brezplačnosti deležni le socialno šibkejši sloji. Hkrati, ko občudujemo finski izobraževalni sistem, ki omogoča brezplačno malico vsem šolajočim, ter smo ponosni na slovenski sistem, ki študentski in delavski obrok plača skoraj v celoti, se je zdelo levi vladi primerno ukiniti brezplačni topli obrok za srednješolce kot enega prvih ukrepov. Toda edini primeren ukrep bi bil, da se brezplačni topli obrok dodeli še otrokom v vrtcu in osnovnošolcem. S tem bi zmanjšali kup administracije s subvencijami, premožnejši pa bi denar, ki ga ne porabijo za plačilo malice svojim otrokom, usmerili v nakup drugih dobrin, s čimer bi dali dodaten zagon gospodarstvu. Predvsem pa bi bila socialno šibkejšim staršem prihranjena ponižujoča pot na socialne institucije ali k socialni delavki v šoli.

Družina je danes razpeta med zahtevno službo staršev, če jo sploh imajo, obveznosti doma in obveznostmi otrok v šoli. Zagotovo je težje družinam, ki živijo na podeželju, saj so interesne dejavnosti, kot so glasbene šole, športni klubi, praviloma oddaljeni od doma, starši pa za prevažanje otrok porabijo več časa in denarja, kot če bi živeli v mestih.

Slovenska demokratska stranka bo postavila slovensko družino v ospredje kot temeljno vrednoto družbe. Družina bo postala investicijski projekt in ne del socialne politike, saj so številčno večje družine tiste, ki ohranjajo slovenstvo in slovenski narod tudi za jutrišnji dan.

Omogočili bomo brezplačne učbenike in učbeniška gradiva v šoli ter zagotovili tako organizacijo predšolske vzgoje, da bodo lahko podjetja organizirala subvencionirano predšolsko vzgojo v svojih prostorih ter tako pomagali zaposlenim staršem.

Ne želimo pozabiti želja ostarelih staršev, ki si želijo prebiti starost ob svoji družini, predvsem pa priznavamo pomembno vlogo starih staršev pri skrbi za vnuke.

Ob mednarodnem dnevu družine Slovenska demokratska stranka izraža polno podporo institutu družine, ki jo postavlja v ospredje družbe kot vrednostni temelj posameznika in naroda.

Št. komentarjev: 5
 1. Sandi pravi

  Bravo SDS! Stranka pameti, socialne pravičnosti, pravih vrednot in prihodnosti!

 2. Gogi pravi

  Podpišem, brez družine ni prihodnosti, ne roda, ne osebnega napredka. Le zabluzeno tavanje po beznicah in osebna degradacija.

 3. maja pravi

  Vsem je jasno kakšna vrednota je družina, zelo malo jih pa zna to “vrednoto” ustvarjati, a ne nakladalci megle iz grape p’r potoku?

 4. laibacher pravi

  kje so tablice za otroke..?

 5. Renko pravi

  Edina stranka, ki ve, kaj so to prave vrednote! Zato SDS tudi sobi moj glas!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen