Romana Tomc: “Čezmejno sodelovanje Slovenije in Italije – primer dobre prakse.”

1

Danes se je na obisku v Novi Gorici mudil predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani. Na njegovo povabilo se je odzvala tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS). Osrednji del srečanja je potekal na Trgu Evrope/Piazza Transalpina in samostanu v Kostanjevici.

Obisk predsednika Tajanija v Novi Gorici je imel simbolni pomen. Osrednji dogodek se je namreč odvil na Trgu Evrope, kjer je Slovenija leta 2004 simbolično obeležila vstop v Evropsko unijo in predstavlja poseben simbol sodelovanja med evropskimi državami. Antonio Tajani je ob tem povedal: »Dolga leta je Slovenijo in Italijo ločeval zid. Leta 2004 pa je prevladala želja po izgradnji miroljubne in perspektivne prihodnosti in ta zid podrla. To je Evropa!«

V okviru današnjega obiska so gostom predstavili delovanje projektov Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Nova Gorica – Gorica (EZTS GO). Za izvajanje čezmejnega sodelovanja so jim je Evropska unija dodelila sredstva višini deset milijonov evrov in sicer, projekt Soča – Isonzo in projekt Zdravstvo – Salute. Evropska poslanka Romana Tomc je ob robu dogajanja komentirala: »Ob dogajanju, ki ga spremljamo na naših mejah v zadnjem času je pomembno izpostaviti tudi primere dobre prakse, kot je EZTS GO. To čezmejno sodelovanje je dokaz, da so meje znotraj EU zabrisane in da živimo v skupnosti, ki je kljub različnosti enotna. Takšni projekti predstavljajo bistvo Evropske unije in potrjujejo njen moto združeni v različnosti.«

Tako predsednik Evropskega parlamenta kot ostali povabljeni gostje so se strinjali, da je sodelovanje med državami članicami Evropske unije ključnega pomena, predvsem v časih ko se soočamo z več krizami hkrati. Sodelovanje med Slovenijo in Italijo, kot ga lahko vidimo v Novi Gorici, predstavlja dober primer evropskega sodelovanja, so si bili enotni.

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Ja to smo že videli v devetdesetih. Kako so dobro sodelovali z Italjani preko Saftija. Takrat so je tudi Drnovšek s svojo klapo lepo sodeloval pri prodaji Yulona Italjanom. Saj res kam pa je šel denar od prodaje?
    dobrapraksasamozanekaterepres
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen