Norčevanje iz občanov: Vrhničani ne zaupajo režimskim ugotovitvam o okoljskih vplivih požara v Kemisu

0

Občani Vrhnike ostajajo nezaupljivi do ugotovitev stroke o okoljskih vplivih nedavnega požara v podjetju Kemis. Temu je pritrdilo tudi današnje srečanje občanov s predstavniki pristojnih služb, ki so jim predstavili rezultate vzorčenja hrane in krme. Iz občinstva je bilo slišati glasne očitke, da se država in stroka norčujeta iz občanov.

Predstavnikom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), agencije za okolje, uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter inšpektorata za okolje in prostor ni uspelo pomiriti okoli 400 občanov, ki so se zbrali v vrhniškem Cankarjevem domu. Med razburjenimi občani je prevladalo stališče, da je bila predstavitev “navadna farsa”.

Iz občinstva je bilo najpogosteje slišati očitek, da so pristojne službe vzorčile hrano in krmo na območju, ki ni bilo najbolj pod udarom dima s požarišča. Občani so zahtevali, naj se predvsem razišče “linija od Kemisa proti Vrhniki”. Jezno so izražali nezadovoljstvo, da rezultati vzorčenja prihajajo z zamudo in da so 11. dan po požaru še vedno nepopolni.

Največ razburjenja je izzvalo vprašanja enega od občanov, zakaj ni bilo izvedeno vzorčenje na številnih zelenjavnih vrtičkih, ki so na prizadetem območju, ter kdo bi ga moral opraviti. Nihče od predstavnikov pristojnih službi ni ponudil odgovora, ampak so se zapletli v pogovor, kdo je pravzaprav odgovoren. Občinstvo se je odzvalo s slabo voljo in posmehom.

V odgovoru na vprašanje, zakaj rezultati vzorčenja prihajajo z zamikom, je predstavnik uprave za varno hrano Jernej Drofenik kritiko usmeril proti odgovornim za koordinacijo ukrepov ob izrednih dogodkih, kot je obsežen požar. Po njegovih besedah je nemogoče pričakovati, da bi za koordinacijo poskrbela uprava za varno hrano ali sorodne službe.

Več občanov je tudi zahtevalo, naj vzorčenje zraka, vode in tal ter hrane in krme opravi ena od uglednih tujih ustanov. Zahtevo so utemeljili z besedami, da se država in domača stroko ne zavedata, da je požar v Kemisu povzročil ekološko katastrofo, ali pa se le sprenevedata, da tega ne vesta in “se delata norca iz ljudi”.

Občani so brez izjeme znova zahtevali, naj se Kemisu prepove obratovanje na zdajšnji lokaciji. Glasne kritike so letele tudi na vodstvo vrhniške občine na čelu z županom Stojanom Jakinom. Zahtevali so, naj se pokliče na odgovornost tiste, ki bi morali na državni in lokalni ravni poskrbeti za koordinacijo zaščitnih ukrepov, a tega niso naredili.

Veliko slabe volje med občinstvom je izzvalo tudi dejstvo, da po njihovem mnenju nihče od sogovornikov iz pristojnih služb ni postregel s prepričljivim odgovor, do kod se razteza prizadeto območje. Vendarle pa je bilo slišati tudi nekaj pohval na račun stroke, ki se je po besedah ene od občank kljub izostanku koordinacije potrudila čim prej ugotoviti okoljske vplive požara.

Sicer so v vrhniškem podjetju za hranjenje in predelavo nevarnih odpadkov Kemis po navedbah vodstva podjetja na dan požara skladiščili 1402 ton odpadkov, od tega dobrih 948 ton nevarnih odpadkov. Od nevarnih odpadkov jih je zgorelo, ali pa jih je ogenj le oplazil, dobrih 456 ton. Med drugim so imeli v Kemisu skladiščeno tudi eno tono pesticidov.

Zaradi požara so lokalni prebivalci več dni tožili o dihalnih težavah, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa so ljudem zaradi onesnaženosti odsvetovali uživanje hrane z bližnjih vrtov in njiv. Pozneje se je izkazalo, da je bil najbolj onesnažen bližnji potok Tojnica. S požarom v Kemisu se še vedno ukvarja tudi policija, ki ugotavlja, zakaj je zagorelo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen