Indija uspešno izstrelila telekomunikacijski satelit

0

Indija je danes v vesolje izstrelila satelit, namenjen izboljšanju telekomunikacijskih storitev v južni Aziji. Dvotonski satelit se je uspešno namestil v orbito, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Uspešna izstrelitev južnoazijskega satelita je zgodovinski trenutek. Odpira nova obzorja sodelovanja,” je na Twitterju zapisal indijski premier Narendra Modi. “To bo močno koristilo tudi napredku južne Azije in naše regije,” je dodal.

Raketa s komunikacijskim satelitom GSAT-9 je iz vesoljskega izstrelišča Sriharikota na jugovzhodu države vzletela okoli 5. ure po lokalnem času. Približno 20 minut kasneje pa je bil dvotonski tovor že v predvideni orbiti.

75 milijonov dolarjev vreden satelit je v celoti financirala Indija, ki je sporočila, da gre za “darilo” članicam Južnoazijskega združenja za regionalno sodelovanje (SAARC). V projektu, v okviru katerega so v orbito poslali satelit, sicer od osmih članic združenja ne sodeluje zgolj Pakistan, ki ima lasten vesoljski program.

Satelit, ki ga je zgradila Indijska organizacija za vesoljske raziskave, naj bi svojo misijo opravljal 12 let. V tem času bo zagotavljal telekomunikacijske povezave med državami, oddajanje, kartografiranje naravnih virov in koordiniranje v času naravnih katastrof. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen