Evropska poslanka Romana Tomc skupaj z evropsko komisarko Marianne Thyssen o zaposlovanju mladih

1

Včeraj je v Evropskem parlamentu potekala konferenca na temo zaposlovanja mladih v organizaciji Evropskega računskega sodišča. S konferenco so gostje predstavili prve rezultate evalvacije Pobude za zaposlovanje mladih ter Jamstvene sheme za zaposlovanje mladih.

Zaposlovanje mladih je tematika, ki je v zadnjih letih dobila močno politično podporo. Konferenco sta odprla in nagovorila podpredsednik Evropskega parlamenta Pavel Telička in podpredsednik Evropskega računskega sodišča Klaus-Heiner Lehne. Svoje poglede so predstavili podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, Evropska komisarka Maryianne Thyssen,  Iliana Ivanova, članica Evropskega računskega sodišča, ter, med drugimi gosti, tudi evropska poslanka Romana Tomc, odgovorna za pripravo implementacijskega poročila Evropske pobude za zaposlovanje mladih.

Evropsko računsko sodišče je v aprilu objavilo posebno poročilo o zaposlovanju mladih, s katerim je dokazalo, da je bilo nekaj napredka sicer doseženega, vendar kljub temu ne moremo govoriti o uspehu.

»Jamstvo EU za mlade, katerega namen je pomagati mladim, ki niso zaposleni, niso vključeni v usposabljanje ali izobraževanje, je doseglo malo napredka in njegovi rezultati ne izpolnjujejo prvotnih pričakovanj. Sredi leta 2016 je bilo še vedno več kot štiri milijone mlajših od 25 let v EU brezposelnih,« je povedala Iliana Ivanova, članica Evropskega računskega sodišča, ki kljub vsemu ostaja optimistična glede reševanja brezposelnosti mladih v prihodnosti.

Evropska komisarka Marianne Thyssen je poudarila, da bo Evropska komisija, kljub omejenemu dosedanjemu napredku, predlagala dodatno finančno spodbudo za Pobudo za zaposlovanje mladih v višini 1 milijarde evrov za obdobje 2017-2020. V svojem govoru je izpostavila pomembnost držav članic, ko gre za vprašanje učinkovitosti in uspešnosti pri premagovanju brezposelnosti mladih: »Poročilo, ki ga je predstavilo Evropsko računsko sodišče kaže, da je uspeh Pobude za zaposlovanje mladih in Jamstvene sheme v veliki meri odvisen od  nacionalnih ratifikacij. Vse je v rokah nacionalnih, regionalnih in lokalnih nivojev.«

Evropska poslanka Romana Tomc je kot gostja panela izpostavila: »Danes nisem tukaj le kot poslanka Evropskega parlamenta, ampak tudi kot državljanka Slovenije. Bojim se, da je, kljub temu, da je bil nek rezultat dosežen, to daleč od pričakovanega. Še posebej bode v oči stroškovna neučinkovitost programa Pobuda za zaposlovanje mladih. Zelo veliko denarja je bilo porabljenega za premalo rezultatov.«

Naj spomnimo, da je bilo Sloveniji za izvajanje Pobude za zaposlovanje mladih dodeljenih najmanj sredstev od vseh 28 držav članic EU, kljub drugačnemu navajanju ministrice za delo, družino in socialne zadeve dr. Anje Kopač Mrak. Slovenija je za izvajanje Pobude za zaposlovanje mladih dobila 9 milijonov evrov, Španija pa za primerjavo nekaj več kot 910 milijonov.

»Seveda je pomembno, da EU prispeva k povečevanju zaposlenosti mladih. Vendar noben program ne bo pomagal, če ne bomo imeli dobro delujočega gospodarstva, ki bo povpraševalo po novih zaposlitvah. Na drugi strani pa je zelo pomembno tudi, da imajo iskalci zaposlitev ustrezno izobrazbo. Vse prevečkrat se dogaja, da delodajalci ne najdejo ljudi z ustreznimi kvalifikacijami. To je zelo resna težava, ki zahteva spremembe na področju izobraževalnega sistema,« je v svojem govoru zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

Število komentarjev: 1
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Ja še en korak k diktaturi.
  Evropska komisija lupeta, kako je izobraževanje v rokah posameznih držav, obenem pa že načrtujejo prevzem vajeti.
  ustvarjanjesrečnihdružinpres
  boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen