Cerarjevi bodo še dalje dušili državljane: priporočila SDS za zmanjšanje birokratskih ovir brez podpore odbora DZ za gospodarstvo

5

Odbor DZ za gospodarstvo je danes na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o vrsti priporočil za zmanjšanje birokratskih ovir. Medtem ko so poslanci SDS poudarili, da preveč birokracije duši državljane, kmete in gospodarstvo, so predstavniki vlade navedli, da je bilo na tem področju narejenih vrsto premikov. Odbor je priporočila SDS zavrnil.

Kot je v imenu predlagateljev seje in priporočil pojasnila Suzana Lep Šimenko (SDS), smo imeli v aprilu več kot 20.000 zakonov in podzakonskih aktov, kar je glede na velikost države nesprejemljivo. V Sloveniji imamo po prepričanju SDS bistveno preveč birokracije, ta duši tudi poslovno okolje in negativno vpliva na konkurenčnost. Na preveč administrativnih bremen opozarjajo tako državljani, gospodarstveniki, kmetje in investitorji, zato so se odločili, da pripravijo nabor ukrepov, s katerimi bi ta bremena zmanjšali.

Ukrepov oz. priporočil je 77, nanašajo pa se na več področij, med drugim na gospodarstvo in javno upravo. “Tema je širša, ne tiče se samo gospodarstva,” je poudarila in dodala, da čeprav beležimo gospodarsko rast, slika še zdaleč ni tako dobra, kot bi si želeli.

“V Sloveniji nismo ukrepali pravočasno, v obdobju krize ni bilo nobene konkretne reforme, posledično vedno bolj zaostajamo za našimi konkurenčnimi partnericami,” je ocenila.

Administrativne ovire se z vsakim sprejetim zakonom še povečujejo. Zastajamo v gospodarskem napredku in blaginji, ki bi jo lahko doživeli državljani, je dejala poslanka SDS in dodala še: “Želimo si konkrektnih premikov.”

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]SDS z zahtevo za izredno sejo: Dovolj je dušenja državljanov, gospodarstvenikov in kmetov! Več TUKAJ.[/su_box]

Do predlogov SDS se je danes na dopisni seji opredelila vlada. Ta je ob tem poudarila, da se resorna ministrstva odzivajo na pobude gospodarstva in da je gospodarstvo vključeno v strokovno usklajevanje predlogov prepisov.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je na odboru pojasnil, da imamo sistem enotnega dokumenta za izboljšanje poslovnega okolja, ki ga je ta vlada poenotila in ocenjuje dejanski izplen poenostavitev.

Tako so lani izmerili 146 izvedenih ukrepov, ki na leto prinesejo 365 milijonov evrov prihrankov gospodarstvu in posameznikom samo zaradi avtomatizacije, poenostavitev, povezovanja baz v ozadju. “Intenzivno in konkretno že delamo v tej smeri in to vrednotimo,” je poudaril minister in dodal, da so med drugim vzpostavili medresorsko delovno skupino, ki bo še nadalje gradila na optimizaciji samega poslovanja.

V enotno zbirko ukrepov so po njegovih besedah že danes vključeni predlogi slovenske obrti, digitalne agende, agende malega gospodarstva – gre za 319 ukrepov, od katerih je 185 že realiziranih in dejansko izhajajo iz pobud obrti in gospodarstva, s katerimi da dnevno sodelujejo.

Samo štetje števila predpisov ne odraža obremenitve gospodarstva, je poudaril minister in ocenil, da se določene pobude, tudi teh s strani SDS predlaganih 77 ukrepov, nanašajo na novo regulacijo, kar spet predstavlja dodatno administrativno breme.

Vlada deluje odgovorno in konstruktivno v smeri zmanjševanja administrativnih ovir na vseh področjih, je medtem ocenila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec je ob tem poudarila, da je treba npr. pri oblikovanju davčne politike gledati tudi na drugo plat medalje, in to so javne finance. Vlada bo po njenih besedah nadaljevala z razvojem primernih ukrepov, med temi je omenila prestrukturiranje davčnih bremen, nadaljnjo prenovo davčnega sistema in izboljšanje učinkovitosti pobiranja javnih dajatev.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je učinkovitost birokratskega sistema ponazoril na primeru lani sprejetega interventnega zakona zaradi pozebe, saj kmetje še vedno čakajo, da bodo morda v maju končno dobili izplačanih tistih obljubljenih 3,5 milijona evrov. Eno leto je trajalo, da se je celotno kolesje premaknilo – toliko o hitrosti, kakovosti in kvantiteti našega birokratskega sistema, je dejal in dodal, da moramo enkrat nehati z ustvarjanjem birokratskih nesmislov.

Matej Tonin (NSi) je menil, da so pred nami tri ključne točke, ki v prihodnjih 10 letih čakajo državo: slabo poslovno okolje, visok javni dolg in negativni demografski trendi. “S tem se bo država morala soočiti,” je poudaril in dodal, da mora vlada poiskati rešitve za te stvari.

Vojka Šergan (SMC) je seveda stopila v bran “svoji” vladi. Ta je po njeni oceni izvedla vrsto pozitivnih ukrepov, poslovno okolje se ni poslabšalo. Ustvarjajo se nova delovna mesta, nadaljujejo s spodbujanjem podjetništva, beležimo gospodarsko rast, potrošnja se krepi… (sta/ured)

Št. komentarjev: 5
 1. Lepena pravi

  Kdaj bo odstopila ta idiotska vlada?

 2. Miki pravi

  Trdobučneži in nesposobneži vladni, na pladnu jim prinesejo rešitve potem pa so še naduti… stoka rdeča buružujska!

 3. Klemen pravi

  Cerarjevi so budalska vlada in tako tudi vlada: samo za svoj žep, za državljane in podjetnike jim je prav malo mar! Sramota!!!

 4. Tetka iz ozadja pravi

  In zakaj bi vlada upoštevala predlog neke obskurne strančice?

 5. Aurelius pravi

  Čisto prav imaš, tetec, saj tudi po naslednjih parlamentarnih volitvah nova vlada ne bo upoštevala tam nekih obskurnih strančic,

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen