Tour des Villes: Alpska mesta, med njimi tudi Idrija in Tolmin, v projekt revitalizacije zapuščenih objektov

0

Projekt Tour des Villes, v katerem sodelujejo štiri mesta z območja alpskega loka, ki se ponašajo z nazivom alpsko mesto leta – Idrija in Tolmin iz Slovenije ter nemški Sonthofen in italijanski Tolmezzo -, bo iskal možnosti za revitalizacijo zapuščenih objektov. Predstavniki partnerskih mest se danes mudijo na delavnici v Idriji.

Na delavnici je pozornost posvečena zlasti idrijskim rudarskim hišam in iskanju načinov za njihovo revitalizacijo. V Tolminu bodo v okviru tega projekta iskali možnost za revitalizacijo industrijskega območja, v Tolmezzu in Sonthofnu pa zapuščenih vojaških objektov.

Osrednji cilj projekta je izmenjava dobrih praks in uresničevanje načrtov s področja trajnostne revitalizacije zapuščenih objektov ter iskanje novih, inovativnih načinov za njihovo oživljanje. Osredotoča se na štiri tematska področja: sodelovanje občanov, lastništvo, kulturno dediščino in povezana alpska območja, ki se jim bodo v projektu posebej posvečali.

Z izmenjavo znanja in izkušenj se želijo v projektu dodatno izobraziti o tem, kako se lahko z obnovo praznih stavb, v katere se umesti različne vsebine, prispeva k privlačnosti in živahnosti mest. Obenem bodo z analizo sedanjih izzivov svojega mestnega območja in izmenjavo idej poiskali metode za reševanje problemov na trajnostni način.

Projekt Tour des Villes je finančno podprl švicarski zvezni urad za prostorsko načrtovanje.

Prvo projektno srečanje so aprila pripravili v Tolmezzu, na katerem so obravnavali problematiko nedavno izpraznjenega vojaškega kompleksa, za katere občina v sodelovanju z lokalnim gospodarstvom išče novo vsebino.

V nadaljevanju projekta bosta sledila še dva študijska obiska, oktobra v Sonthofnu v Nemčiji, v začetku leta 2018 pa v Tolminu, medtem ko bo spomladanski obisk, namenjen spoznavanju politik urbane regeneracije na zvezni ravni, v Švici. Zaključki projekta bodo predstavljeni na drugi skupščini Društva alpsko mesto leta jeseni 2018. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen