39-letni Macron prevzel položaj kot doslej najmlajši francoski predsednik

2

Emmanuel Macron je na današnji slovesnosti v Elizejski palači prevzel položaj kot doslej najmlajši francoski predsednik. Ob prevzemu oblasti od dosedanjega predsednika Francoisa Hollanda je 39-letni predsednik dejal, da želi Francozom povrniti upanje in zaupanje vase.

Macron je kot sredinski kandidat v drugem krogu predsedniških volitev 7. maja s 66,1 odstotka prejetih glasov premagal skrajno desničarko Marine Le Pen. V politiko je vstopil kot svetovalec dosedanjega socialističnega predsednika Francoisa Hollanda, nakar je postal gospodarski minister v njegovi vladi. Lani poleti je iz vlade izstopil in ustanovil lastno politično gibanje Naprej, s katerim namerava nastopiti tudi na junijskih parlamentarnih volitvah.

Hollande, ki je zapustil položaj kot eden najmanj priljubljenih francoskih predsednikov, je Macrona danes pričakal nasmejan na rdeči preprogi pred Elizejsko palačo, nato pa sta se umaknila na zasebni pogovor. Deset minut prej je na svoj novi dom prispela tudi soproga novega predsednika, 64-letna Brigitte Macron, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Po pogovoru sta se oba predsednika ponovno pojavila na rdeči preprogi, kjer sta se rokovala, nato pa je limuzina odpeljala Hollanda, Macron s soprogo pa se je ob spremstvu častne straže napotil v dvorano z več sto politiki in drugimi vabljenimi gosti, kjer so prebrali uradne rezultate volitev in ga tudi uradno razglasili za predsednika države.

Novoizvoljeni predsednik naj bi že kmalu sporočil imena svojih sodelavcev. Kot je za agencijo Reuters povedal neimenovani vir blizu Macrona, bo že v ponedeljek imenoval kandidata za novega predsednika vlade, dan kasneje pa naj bi bili znani še ostali člani nove vlade.

Dan po zaprisegi bo novi francoski predsednik odpotoval na svoj prvi obisk v tujino. Pot ga bo vodila v Berlin, kjer ga bo pozno popoldne sprejela nemška kanclerka Angela Merkel. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. bruh pravi

    spolno, psihološko in psihično zelo zelo sporna, problematićna in nevarna oseba…..le to.

  2. bruh pravi

    ampak mainstream mediji imajo ukaz, da se o tem ne piše…..je pa internet….ajd…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen