Slikarka Patricija Simonič tokrat z izjemno Zadnjo večerjo, konec aprila pa razstavlja v Rimu

2

Patricija Simonič, slikarka in kiparka, ki je po svoji profesiji tudi znanstvenica in se poklicno ukvarja z raziskavami na področju ekonomije, v svojem bistvu pa umetnica, ki jo je želja po slikanju, barvah in figurah gnala že od otroštva in gleda v svojih slikarskih delih na življenje v luči nadzemeljske perspektive.

Umetnica, ki je znana predvsem po svojem opusu ženskih figur, z naslovom Ona in znani slovenski skulpturi Dečka miru, ki ga je prejel sedanji papež, pa ustvarja tudi obsežnejši cikel sakralnih del. Poleg Križevega pota, ki krasi grajsko kapelo iz 17. stoletja v kraju Pernovo pri Žalcu, več portretov device Marije ter opusa del Nadangeli – narejenega po naročilo za zasebno zbirko, je sedaj času primerno naslikala še sliko Zadnje večerje, ko je Jezus zadnjikrat večerjal z učenci, preden je bil izdan.

Sama meni, da je lepota v umetnosti vedno nekaj, kar dodamo našemu čustvu in doživetju, vendar redko razumemo povsem, kaj natanko je to. Ob tej stvaritvi – Zadnji večerji pa vemo. To je slika za milijon misli in pogledov. Nema poezija o izdajstvu, ki izraža človeka in njegovo usodo v odnosu do božanstva. Večne podobe na sliki doživljamo kot nekaj povsem duhovnega. To, kar vidimo, je čista lepota slikarskega dela, je že doživljeno čustvo umetnice ustvarjeno s potezami, barvo in podobami tako, da tudi opazovalci doživijo to isto čustvo. Umetnica upodobitve figur obnavlja na prefinjen način, s premišljeno pozicioniranimi linijami čopiča. Pri svojih delih fascinira z izjemno plastičnostjo likov in modro barvo, ki je zanjo najgloblja, nesnovna in najčistejša ter vodi v duhovna občutja. Tako figure Zadnje večerje skozi barvno definicijo živijo med božanstvom in človekom, med zemljo in nebom. Avtorica jim daje sebi lastno – močno slikarsko identiteto.

Umetnica bo od 23. aprila v sklopu gibanja Umetniki za Karitas razstavljala skupaj z ostalimi umetniki v Rimu. Ob tej priložnosti tudi prijazno vabi vse ljudi odprtih src, da še kakšno delo »posvojijo« in s tem nekomu pomagajo.

Foto: Adriana Pisk

 

Št. komentarjev: 2
  1. Aly75 pravi

    Kapo dol za umatnico, zmeraj edinstvena in izjemna dela. Čestitke!

  2. deso_lj pravi

    KAJ NAJ ŠE DODAM MAGIC EYE! Kaj bi pisal? Umetnine.
    Čestitam.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen