Lastnik mariborskega hotela City pristal v stečaju

0

Celjsko sodišče je ustavilo postopek prisilne poravnave družbe Mestna vrata in nad podjetjem, ki ima v lasti mariborski hotel City, uvedlo stečajni postopek. Dosedanjo prisilno upraviteljico Simono Goriup je imenovalo za stečajno upraviteljico, upnike pa pozvalo, da v treh mesecih prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice.

Družba Mestna vrata je bila v prisilni poravnavi od 29. marca lani, potem ko Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) na ljubljanskem sodišču ni uspela z zahtevo za začetek stečaja, saj so lastniki sedež podjetja prenesli na celjsko območje. DUTB je sklepu o začetku prisilne poravnave skupaj z upnikom MC Storitve ugovarjala, ob tem pa se lotila tudi prodaje svojih terjatev do družbe v višini 15 milijonov evrov.

Celjsko sodišče se je na naroku prejšnji teden seznanilo z izvedenskim mnenjem Branka Mayrja, ki ga je ocenilo kot ustrezno, zato je zavrnilo predlog za postavitev novega izvedenca finančno ekonomske stroke. Izvedenec je načrt finančnega prestrukturiranja označil kot nepregleden, slabo obrazložen in neprepričljiv, ki poleg tega ne ponuja zadovoljivih podlag za nesporen odgovor na vprašanje boljšega ali slabšega poplačila upnikov kot v primeru stečaja.

Mestna vrata so konec leta 2015 zaradi nezmožnosti opravljanja dejavnosti hotel v središču Maribora dala v upravljanje podjetju SKMT Projekt, ki ga vodi nekdanji izvršni direktor Vegrada Matej Košič. Mesečna najemnina znaša 53.000 evrov, sedanji najemnik pa si je po pisanju Večera obetal tudi ugoden odkup hotela.

V načrtu finančnega prestrukturiranja je namreč med drugim navedeno, da bi nepremičnino in opremo prodali po ocenjenih likvidacijskih vrednostih, saj prodaja po tržnih vrednostih zaradi neke vrste prisilne prodaje ne bo mogoča. Pri tem so računali na nekaj več kot sedem milijonov evrov, a ker za stečajni postopek veljajo drugačna pravila, se načrti vodilnih v Mestnih vratih ne bodo izšli.

Uradni lastnik podjetja, ki ga je do stečaja vodil Gregor Golob, je avstrijska družba Ho-Com, piše Večer. Pred tem jih je prek družbe Imovit obvladovalo še eno avstrijsko podjetje s podobnim imenom Hocom, sicer pa ga je ustanovil znani mariborski podjetnik Zoran Šolaja, ki je po prodaji še naprej deloval iz ozadja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen