Komunisti so pripravljeni pristati zgolj na prigoljufane volitve

12

Piše: Sebastjan Erlah, publicist

Farsa ali tragedija?

Nikoli nisem pozoren na razne grafite, ki jih mularija ali drugi nakracajo na stene po naših mestih, saj večina nakracanih grafitov, ki nimajo neke estetske vrednosti, smatram  za vandalizem, ki nima nikakršne sporočilne vrednosti. Tokrat je bilo drugače.

Ko sem se pred časom sprehajal po Ljubljani, sem na enem od zidov zagledal grafit »Volitve so farsa!« Seveda sem sprva zamahnil z roko in zadevo pospravil v zadnji kotiček mojega zavedanja. Toda od tam je grafit kar silil na plano. So volitve res farsa? Za časa svoje novinarske in publicistične »kariere« ves čas ponavljam trditev, da Slovenija ni demokratična država in da je ta člen ustave, kjer to piše, navadno mešanje megle, saj je moje prepričanje, ki temelji na zgodovinskih dejstvih prav takšno, kot ga je sporočil član skupine Laibach, ko so odhajali na nastop v Severni Koreji, s čimer so si prislužili ogromno kritik, češ da podpirajo totalitarne režime, da obstajajo bolj kruti totalitarni režimi, kot je tisti v Severni Koreji, saj je tam diktator viden, ker se kot takšen tudi kaže v javnosti, prav tako so jasna pravila »igre« in če jih kršiš, veš kaj te čaka.  Pravila »igre« so tam jasna. Če jih kršiš, veš kaj te čaka. V Sloveniji ni tako. Ustava nam laže, da smo demokratična država. Pravila »igre« so zapisana, a gre stvar po znanem sistemu, da zdaj, ko je svoboda, moramo paziti, kaj govorimo (delamo, mislimo, kakšne namene imamo). Za nekatere pač pravila veljajo, za druge ne in včasih, ko deluješ po pravilih, lahko v Sloveniji močno nastradaš. Tudi diktator se pri nas ne kaže kot diktator, temveč kot povprečni upokojenec, ki zgolj uživa svojo penzijo, pa čeprav ima kot zadnji šef partije in Udbe, kot Mačkov naslednik, v rokah celotno balkansko narko mafijo in preko Foruma 21 absolutno ekonomsko moč. Popolna gnostična demagogija torej, ki kaže ultimativno diskrepanco med realnostjo totalitarizma in fikcijo demokracije, ki ji nasedajo mnogi.

Ko sem tako nehote premišljeval o sporočilnosti omenjenega grafita, sem se spomnil pripetljaja, ki se je zgodil na lokalnih volitvah 2010 v Tržiču. Ko je na enem od volišč zaupnica s strani SDS opozorila na neko napako pri štetju glasov, so jo ostali prisotni na volišču skoraj fizično napadli, tako da je morala posredovati policija. Drugi dogodek pa je bil isti večer na občini, kjer sem kot zaupnik SDS sodeloval na končnem štetju glasov in vnašanju rezultatov. To naj bi se začelo malo po sedmi uri zvečer, ko začno prihajati na občino prvi rezultati z volišč po občini. Člani komisije, s predsednico na čelu, ki je tisti čas (ni mi znano, ali danes še) opravljala sodniško funkcijo v Kranju, so pred začetkom štetja in vnašanja rezultatov, šli še na kavo. Sam nisem šel, ker mi tisto uro kava ni »pasala«. Predsednica je rekla, da me bodo poklicali, ko bodo začeli šteti glasove. Minilo je nekaj časa, ko dobim telefonski klic našega kandidata, ki mi je sporočil, da lokalni radio že sporoča rezultate. Nisem vedel, za kaj gre, zato sem se odpravil v smer, od koder sem slišal glasove. Ko sem prišel v sejno sobo, sem ugotovil, da tam že štejejo glasove, tajnica občine pa je preko mobitela na radio sporočala delne rezultate. Ko sem na zadevo opozoril, so se vsi delali neumne, tajnica pa je vsa rdeča v obraz odložila mobitel. Kot zaupnika so me torej za dobrih petnajst oz. dvajset minut odrezali od štetja glasov in vnašanja rezultatov v bazo. Ko smo želeli v zakonskem roku podati pritožbo, so bila vrata pristojnih ves dan zaklenjena, zato sem pritožbo poslal po elektronski pošti. Na konstitutivni seji pa je predsednica komisije dejala, da elektronska pošta ni prispela in da smo zamudili zakonski rok za pritožbo, zaradi česar so rezultati volitev veljavni. V Tržiču je bilo v preteklosti že več zanimivih zapletov okoli volitev, kot npr. izginotje nekaj sto volilnih lističev, ki pa so se na koncu pojavili od nikoder. Kraja pa se je zgodila iz prostora, od katerega ključ je imel zgolj direktor občinske uprave. Ko je zadevo preiskala policija, ni ugotovila ničesar. Velja seveda spomniti, da je bil takratni direktor uprave, ki menda predčasno zaključuje svoj mandat, nekdanji komandir na kranjski policijski upravi.

Grafit »Volitve so farsa!« ima težo. Slavoj Žižek piše, da je »primer komunistične nekdanje Jugoslavije (je) tipičen: komunisti so ves čas trajanja druge svetovne vojne neusmiljeno hegemonizirali upor proti nemškim okupacijskim silam, monopolizirali svojo vlogo v antifašističnem boju z dejavnim uničevanjem vseh alternativnih (»buržoaznih«) upornih sil, a obenem zanikovali komunistično naravo svojega upora (tiste, ki so proti koncu vojne zbujali sum, da komunisti načrtujejo prevzem oblasti in netijo revolucijo, so brž denuncirali, da širijo sovražno propagando). Po vojni, ko so dejansko prevzeli oblast, so se stvari hitro spremenile in režim je odkrito kazal svojo komunistično naravo. Toda komunisti, ki so bili okrog leta 1946 zares priljubljeni, so tistega leta vseeno skorajda odkrito goljufali na splošnih volitvah. Ko so jih vprašali, zakaj so to storili – saj bi na svobodnih volitvah tako ali tako zmagali -, se je njihov odgovor (seveda prišepnjen v zasebnosti) glasil, da to drži, a da bi potem izgubili naslednje volitve štiri leta kasneje, zato je bilo bolje takoj dati vedeti, na kakšne volitve so pripravljeni pristati. Skratka, popolnoma so se zavedali edinstvene priložnosti, ki jih je ponesla na oblast. Zavest o zgodovinskem neuspehu komunistov, da bi zgradili in vzdržali dolgoročno hegemonijo, ki bi temeljila na javni podpori, je bila upoštevana že od samega začetka« (Žižek, Najprej tragedija, nato kot farsa, 2010, 87.).

Da, volitve v Sloveniji so farsa. So tragedija. Logični ugovor tej ugotovitvi bi bil, da je vendarle v času samostojne države obstajalo nekaj »protirevolucionarnih« vlad. To drži, a tudi to dejstvo ni nikakršno naključje. Spomnimo še enkrat, kaj pravi Žižek: »Zavest o zgodovinskem neuspehu komunistov, da bi zgradili in vzdržali dolgoročno hegemonijo, ki bi temeljila na javni podpori, je bila upoštevana že od samega začetka.« Komunisti so, kakor navaja, pripravljeni zaradi tega pristati zgolj na prigoljufane volitve. Zakaj torej volitve? Zaradi demagogije, ki smo jo omenili zgoraj. Ta demagogija pripomore k naivnosti ljudstva, ki je prepričano, da »demokracija deluje,« kot večkrat beremo vidnega predstavnika Nove Slovenije, Janeza Pogorelca. Kaj so torej počele »protirevolucionarne« oz. »buržoazne« vlade v tem času in zakaj so prišle iz volitev kot zmagovalke? Zaradi dvojega: prvič, ker obstoječe nomenklature v ničemer niso ogrožale s prevzemom politične oblasti; politična oblast brez ekonomske oblasti je kastrat, ki sicer lahko opravi določene naloge, ki nomenklaturi ne dišijo, naposled pa sadove njihovega dela po preteku mandata uživa prav nomenklatura, in drugič kot napaka v sistemu; nomenklatura je računala na enega od njihovih vplivnih mož, ki pa se ni bil sposoben dogovoriti o sestavi vlade. Druga varianta, ki se je zgodila, je bila nevarna za nomenklaturo, saj na kaj takšnega ni bila pripravljena, zato je sledilo logično nadaljevanja – vseslovenske vstaje in posledično padec vlade in menjava oblasti, ki jo vodi diktator, ki sebe imenuje upokojenec.

Vse to pa nas ne odvezuje od tega, da na volitve ne hodimo. To je kljub omenjenim dejstvom naša državljanska dolžnost. Še posebej zato, ker se napake v sistemih lahko dogodijo večkrat. In takrat je potrebno, da vlada, ki pride na svoje mesto, te napake v sistemu izkoristijo z maksimalnim učinkom, da stori konec diktatorjevemu režimu. Brez naivnosti. Z zvrhano mero racionalnosti in realizma.

Št. komentarjev: 12
 1. rudolf pravi

  Se spomnim zgodnjih 70 let ko sem prvič z veseljem šel na volišče,to leto sem dobil volilno pravico…..Na lističu je bilo 12 kandidatov..spodaj je pisalo da se voli 12 kandidatov…..ni mi bilo jasno zakaj sem bil potreben pri teh volitvah če je že vse odločeno….Očeta sem vprašal zakaj sploh gremo na volitve če je vse odločeno v naprej…..Rekel mi je da je bolje da gremo ker smo v evidenci,ker če ne bi šli bi se lahko pojavile težave…šikaniranje in podobno…Mislim da se do sedaj ni kaj dosti spremenilo …razen tega ,da se skriva pod imenom… demokracija…..Prej nam je elita vladala in sedaj nam nadaljujejo njihovi otroci in somišljeniki..

 2. Pero pravi

  Odličen tekst Erlah, odličen! Podpišem!

 3. Šanaja pravi

  En grafit obstaja v Maribor: če bi volitve kaj spremenile, bi jih prepovedali! V enem stavku vsa resnica o volitvah v Sloveniji, pa tudi drugod, kjer politiko obvladujejo okostenele politične elite.

 4. Slovenec 33 pravi

  V nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih oziroma moralnih norm in tudi v Sloveniji je tako.
  Okupatorsko izdajalske veje oblasti onemogočajo poštene volitve in pri tem jih na vse kriplje podpirajo topoumni produkti usmerjenega izobraževanja pod vodstvom fdvizma.
  G. Erlah – odlična analiza, hvala.

 5. pubec pravi

  Prepišem prvi stavek v navedku: Sebastjan Erlah, publicist farsa ali tragedija. Hecno ali ne, kako lahko spremeni vejica pomen? Kaj od tega pa drži?

 6. pubec pravi

  Če Janša ne bo izvoljen, bodo za vas, vsake volitve “prigoljufane”!

 7. bruh pravi

  kućanov smrdeči in pokorni pubić, če bo janša slučajno imel zares realne možnosti, da bo izvoljen za predednika vlade, bo kućanova mafijska smrdeča oligarhija takoj aktivirala vso bando 571 in svoje mafijsko/ideološko/volilno disciplinirane smrdeče jugobalkanske tožilce in sodnike , ki ga bodo ponovno vrgli v zapor…..ker pač tako delujejo, drugega ne znajo….glavno je le, da so vedno le smrdeči mafijski rdeči pra sci in svi nje na obalsti….vedno…ajd.

 8. črn hudič pravi

  Volitve 2022 bodo z kroglicami in škatlami. Rdeča škatla bo za neoklavce, Črna škatla pa metek v zatilje ali s krampom po glavi in Barbara rov ki počišen čaka nove žrtve. Zgodovina se bo ponovila, vsaj tako kaže.

 9. črn hudič pravi

  Pubec v odmorih med lajanjem in rovarjenjem med domoljubnimi komentarji že brusi nože in špice krampov. Klavski geni zahtevajo mrliče!

 10. pubec pravi

  Črn hudič, tebi se kisa od “domoljubja”.

 11. arroso pravi

  JE KLICAL TOLE erllahovo one
  .
  mahniča
  .
  DA BI ZVEDU KJE MU LAHKO
  vsadijo kurje možgane tko kot
  mahniču

 12. Majda pravi

  Volitve v sLOVEniji so farsa…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen