Dr. Zveru bo v Bruslju uspelo to, kar je Cerar ustavil v Strasbourgu: Postavitev spomenika vsem žrtvam totalitarizmov!

14

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke se je v sredo, 26. aprila, udeležil panevropske spominske konference za žrtve totalitarnih sistemov v Bruslju.

Dr. Milan Zver, ki je bil med pobudniki za postavitev spomenika, je na slovesnosti uvodoma poudaril, da je namen konference poudariti potrebo po postavitvi spominskega obeležja žrtvam vseh totalitarnih sistemov v Bruslju. “Kultura in izobraževanje igrata pomembno vlogo pri krepitvi demokracije in v boju tako zoper radikalizacije kot tudi zoper ponovne vzpostavitve totalitarizmov,” je dejal.

Po njegovem postajajo svetovne razmere čedalje bolj nestabilne, geostrateška slika pa ne gre v pravo smer. “Vojne, terorizem in totalitarni vladni vzorci tako postavljajo demokraciji težke ovire,” je poudaril. “Prav neverjetno se zdi, da nekdanji diktatorji tipa Stalin, Ceausescu, Tito, Mao Zedong, Mussolini in drugi, uživajo javno podobo kot pozitivne osebnosti,” je opozoril. “V mnogih postkomunističnih državah so še vedno zelo močne sile, ki ne dovolijo resnici na plan in ovirajo spravo. Še več. Mnogo je primerov, ki kažejo, da prihaja do ponovnega vzpona totalitarnih simbolov, imen in spomenikov,” je povedal. “Na kratko, trenutno razpoloženje ni najbolj naklonjeno obstoju in razvoju demokracije,” je bil jasen.

Po njegovem je za obvarovanje demokracije potrebno prvenstveno vlagati v mlade. “Demokracija zahteva kritično razmišljujoče in informirane ljudi, obenem pa se zdi, da jo mnogi jemljejo kot samoumevno in trajno. Ključno vprašanje tako je, kaj lahko naredimo,” je dejal.

“Potrebujemo kratkoročne ukrepe, kot je na primer spominsko obeležje v srcu Evrope. Obenem potrebujemo sodni pregon kaznivih dejanj. Potrebujemo politično obsodbo vseh oblik totalitarizmov, dolgoročno pa ustrezen šolski sistem, ki bo ljudi opremil z resnico, znanjem in vrednotami, na katerih sloni večina svetovne civilizacije,” je povedal.

“Slovenija je edina država v Evropski uniji, ki je preživela vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem. Medtem ko sta prva dva praktično izginila, pa je proces razgradnje komunističnega totalitarizma prepočasen,” je opozoril. “Pred dvema letoma sem predlagal postavitev spominskega obeležja za žrtve komunističnega režima po drugi svetovni vojni, ki bi ga postavili v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Moj predlog je ustavil predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar,” je dejal. “V odzivu na moj predlog je dejal, da krivim slovensko državo in narod za povojne poboje! Zato si želim, da bi današnja iniciativa bila uspešna,” je povedal dr. Zver.

Št. komentarjev: 14
 1. Jaka pravi

  Odlična pobuda dr. Zvera! Naj v Evropi vidiji v kakem sranju smo morali in še moramo živeti!

 2. bruh pravi

  edini dober komunist je mrtev komunist…..in konec debate

 3. Peter pravi

  Malo je tako pokončnih Slovencev v Evropi kot je dr. Zver, zato pa je tudi tako veliki trn v peti Cmerarju in njegovim rdečim političnim šefom.

 4. barby pravi

  Držimo pesti da dr. Zveru to uspe! Potem bodo tudi domači komiji videli, kaj si o njih dejansko mislijo v tujini!

 5. rene pravi

  Nujna postavitev takšnega spomenika v srcu Evrope!!!

 6. Tetka iz ozadja pravi

  Zveru še nikoli ni nič uspelo in nikoli ne bo.

 7. PrviPartizan pravi

  Živela OF!

 8. denis pravi

  Oglasila sta se dva bedaka in pokazala svoj nivo in intelekt – globoko pod lediščem…

 9. pravicni777 pravi

  Postavitev spomenika vsem žrtvam? A tudi tem, ki so prisegli Hitlerju? In ne mi sedaj floskat o tem, da so bili domobranci domoljubi, ki so se borili proti komunistom. V njihovem medvojnem časopisju Slovenski domobran so zaveznike imenovali angloameriška imperialistična drhal in opevali slavo Hitlerju in njegovim dejanjem, češ ker je on garant svobodne Evrope.

 10. Dejan pravi

  Čestitke dr. Zveru! Taka pobuda lahko uspe le evroposlancu, ki ima v Bruslju težo in ugled!

 11. HA HA HA pravi

  bruh, upam, da se bodo želje uresničile, KOMUNISTI JANŠA, ZVER, TANKO, GORENAK, ČERNAČ,in še mnogi v stranki SDS

 12. Nani pravi

  CMerar si naj v Murgle postavi tiste morilskespomenike, ki strasijo po Sloveniji.
  Ja Slovenija nemore biti nikoli 2ga Svica, ker je 2 Metra globoko Kambodza=MORISCE PO CELO DRZAVI…..

 13. bruh pravi

  HA HA HA…pomisli pa koliko takega smrdećega sistemsko mafijskega gn oja pa je med tvojimi rdečimi pra sci in svi njami… ajd….

 14. reds pravi

  temule sta uspele
  dve poroke
  in ena ločitev
  .
  heheheeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  .
  preplačan tepček

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen