Domoljubna Soška legija je 9. aprila 1941 bila pripravljena na boj

0

Piše: Igor Medoš

Primorski emigranti, TIGRovci, Maistrovi borci in drugi prostovoljci so se organizirali Soško legijo in se podali nasproti osvajalni nemški vojski. Priprave so stekle že avgusta 1940 in so trajale do marca 1941. Glavni organizatorji so bili člani vodstva razpuščene Zveze emigrantskih društev, TIGRovci L.Čermelj, D.Marušič in I.Sancin, ki so organizirali široko razvejane odpore za zbiranje prostovoljcev za oboroženo vstajo proti italijanskemu okupatorju. Ti trije pobudniki so 6.4.1941 na svojo pest po radiu pozvali Primorce, naj se pridružijo oboroženim vrstam v boju proti fašizmu. Zbor je bil v LJ Narodnem domu 7.4.1941. Dogovorili so se, da pripravijo bojno opremo in se zberejo v Novem Mestu.

9.4.1941 se je v Noven Mestu zbralo 2000-3000 OBOROŽENIH PRIMORCEV. Tja so pripotovali iz vseh koncev Slovenije (največ izza Rapalske meje). SOŠKA LEGIJA JE BILA PRIPRAVLJENA NA BOJ. Poveljstvo so zaupali častnikom iz vrst prostovoljcev iz 1.w.w. V legiji so bili v prvih vrstah TIGRovci J.Godnič, M.Rejec in baje tudi F.Kravanja, ki je prišel iz niških zaporov. Jugoslovanska vojska je bila v razsulu. Od zagrebškega poveljstva so prejeli ukaz naj se legija razporedi v Karlovcu. Ta ukaz je pomenil razpust enot, saj so tam ustaške enote že opravile prevrat. Prostovoljcem ni preostalo drugega kot vrnitev domov po stranskih poteh. Nekateri so bili aretirani od okupatorjev, poslani v konfinacijo, nekateri so se skrivali in nato med prvimi vstopili v partizanske enote.
Primorce ni gnala ideologija, niti strankarska pripadnost, niti sfanatiziranost, ampak dolgoletne izkušnje zatiranja izpod fašizma in dolgoletne izkušnje ilegalnega dela organizacije TIGR.
Nekateri nam še vedno dopovedujejo, da je bila to navadna vojaška polomija in prostovoljci naj se ne bi bili pripravljeni borit za domovino. Tu lahko mirne duše povemo dvoje dejstev:
-dobili so žal tak ukaz,ker je bila jugoslovanska vojska v razsulu po blitzkrieg napadu Nemčije
-zbrali so se prav z namenom obranit domovino pred okupatorji.
Soška legija je bila edina in prva oborožena enota, ki ni spadala v nobeno regularno vojsko. Komunisti niso zmogli še vsaj 2 leti sestaviti tak številčni bataljon, soško legijo so kasneje preimenovali v bazoviško brigado.
To je bil vsekakor dogodek,ki si ga velja zapomnit.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen