Civilna iniciativa “Rešimo Rogoški gozd” proti Magni: ne pustimo posekati 66 hektarjev gozda!

10

V naselju Rogoza v Občini Hoče – Slivnica je pred dnevi nastala civilna iniciativa Rešimo Rogoški gozd, ki je zgrožena nad informacijami, da naj bi zaradi vzpostavitve obrata družbe Magna Steyr posekali 66 hektarjev Rogoškega gozda. Opozarjajo, da gre za pomembno in pestro življenjsko okolje, ki je vetrna pregrada za celotno Dravsko polje.

Gozd, ki je delno v zasebni in delno v državni lasti, naj bi po neuradnih informacijah nameravali posekati s ciljem zagotovitve nadomestnih kmetijskih zemljišč za tista, ki jih bodo morali lokalni kmetje opustiti zaradi načrtovane gradnje Magnine lakirnice v proizvodni coni Hoče – Slivnica.

Lokalne prebivalce po besedah Simona Žlahtiča iz civilne iniciative skrbi, da bo zaradi tega prišlo do tveganih posegov v prostor in naravo. “Imamo že obstoječo industrijsko cono, asfaltno tovarno, tire, letališče in podobno. Edini tampon, ki še blaži to negativno stanje, je ta gozd, ki ga zdaj želijo spremeniti v nadomestna kmetijska zemljišča, čeprav za to ni potrebe,” je dejal na današnjem sestanku s še nekaterimi drugimi okoljskimi civilnimi iniciativami v Rogozi.

“Glede na to, da vsi govorijo, da gre za projekt izjemnega regionalnega, celo nacionalnega pomena, se sprašujemo, zakaj mora ena vas plačati vse,” je dodal in izpostavil, da je v Sloveniji ogromno degradiranih zemljišč ali območij v zaraščanju, ki bi jih bilo mogoče izkoristiti v ta namen.

Občina Hoče – Slivnica je v nedavno sprejetem občinskem prostorskem načrtu ta gozd že spremenila v kmetijska zemljišča, zato si bodo v civilni iniciativi prizadevali, da se jih spremeni nazaj v gozdna. “V naravi gozd k sreči še obstaja, na papirju ga že ni več,” je pojasnil Žlahtič.

Po njegovih besedah je gozd ključnega pomena, ker služi kot naravna pregrada zoper veter in tako pomembno pripomore tako h kmetijstvu kot tudi gospodarstvu. “Če so vetrovi preveliki, letala ne morejo vzletati, da o škodi na nepremičninah sploh ne govorimo,” je dejal.

Civilna iniciativa Rešimo Rogoški gozd po njegovih besedah združuje okoli 30 najožjih sodelavcev, ki so med akcijo minuli konec tedna v štirih urah zbrali okoli 350 podpisov podpore lokalnih prebivalcev.

Krčenju gozda nasprotujejo tudi v sosednji občini Miklavž na Dravskem polju. “Gozdovi so tu nastali in so vzdrževani zato, ker so edina zaščita pred vetrovi in tovrstnimi nevšečnostmi. Čeprav gre za območje, ki ni v naši občini, pa meji na našo občino in bo tega gozda v nekaterih predelih zelo malo, s tem pa se bo tudi zelo spremenilo življenje v naši občini,” je pred dnevi za RTV Slovenija povedal tamkajšnji župan Leo Kremžar.

V zvezi z načrtovano investicijo Magne so pomisleki tudi glede vplivov novega proizvodnega obrata na obstoječo kanalizacijo in oskrbo s pitno vodo. “Nismo proti Magni, a želimo, da naredi to, kar je obljubila. Torej najboljšo lakirnico v Evropi. A po dosedanjih podatkih bo daleč od tega,” je izpostavil Miran Rajšp iz Civilne iniciativa za ureditev kanalizacije v Dobrovcah in Skokah.

Po njegovih ocenah bo priključitev Magninega obrata na obstoječi kanalizacijski sistem, ki že zdaj ne zmore vsega bremena, predstavljala takšno obremenitev kot eno dodatno naselje. “Želimo, da se to temeljito preračuna in naredi tako, kot je treba,” je dodal. (sta)

Št. komentarjev: 10
 1. Brane pravi

  Pravilno! Pred vlado in zganjat proteste, vse dokler vlada ne razdre posla s to za okolje skrajno škodljivo magno!

 2. gogi pravi

  Samo bedaki bi se strinjali s tako ekološko sporno investicijo – lakirnico, ki bo dalo samo nekaj sto delovnih mest. Škode pa bo v okolju za 10.000 ljudi, ki tam živijo.

 3. Johan pravi

  Projekt MAGNA je katastrofa za Slovenijo, to si zapomnite !!

 4. denis pravi

  Cerar je navadna lutka in bedak – z magno samo dokončno potrjeno!

 5. pubec pravi

  Seveda, posel z Magno je škodljiv, saj potem ne bomo mogli več tarnati, da ni delovnih mest in čakati na socialne “transferje”.

 6. linke pravi

  branit gmajno z krvjo če je treba .

 7. Johan pravi

  MAGNA katastrofa za Slovence, nateg barabe iz Podčetrtka

 8. linke pravi

  pobit komplet koalicijo

 9. Kulisa pravi

  A tile bedniki od kucanistov in golobicistov res mislijo, da smo kot narod totalni debili, in da ne bomo branili svoje domovine? ! Think again, Butalec!

 10. re gornjemu pravi

  Po eni strani jokamo, kako ni delovnih mest, po drugi strani pa pišemo debilne komentarje kot je zgornji.Ja kulisa potem pač ne boš več mogel brez opravičila stati v vrsti na Rdečem križu za humanitarno pomoč, ampak boš imel priliko delat in ne samo čakat , če ti bo kdo kaj dal. Lahko boš na ta način “branil” svojo domovino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen