V Jeruzalemu odkrili prenovljeno Jezusovo grobnico

0

V Jeruzalemu so po več mesecih restavriranja danes odkrili prenovljeno grobnico, za katero kristjani verjamejo, da je bila Jezusova. Na slovesnosti v baziliki Božjega groba se je danes zbralo več verskih in političnih voditeljev. Prvo prenovo po več kot dveh stoletjih pa so končali ravno pred veliko nočjo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Med udeleženci današnjega slovesnega odkritja sta bila med drugim grški premier Aleksis Cipras in carigrajski patriarh Bartolomej I. Pravoslavni patriarh v Jeruzalemu Teofil III. je v nagovoru označil prenovo kot “ne samo darilo naši Sveti deželi ampak celemu svetu”.

Kustos Svete dežele Francesco Patton je dejal, da je to “prenova najbolj pomembnega prizorišča za vse krščanstvo”.

Ključna je bila prenova edikule oziroma manjše kapelice, ki je nad mestom, na katerem naj bi bilo Jezusovo telo maziljeno, zavito v mrtvaški prt in pokopano. To je tudi ključni del bazilike Božjega groba v starem delu Jeruzalema. Zaradi več stoletij prižiganja sveč in številnih romarjev pa je notranjost cerkve počrnela, barve so bile vidne le še na določenih mestih.

Nekateri deli so se tudi razrahljali in postali nevarni za več milijonov obiskovalcev, ki na leto obiščejo grobnico.

Obnovitvena dela so bila vredna 3,4 milijona evrov, nadzirale pa so jih tri Cerkve, ki vodijo baziliko. Po prenovi, v kateri so med drugim odstranili dimne ostanke, se grobnica ponovno sveti v rahlo rdeče-rumenih odtenkih.

Čeprav so baziliko prenovili že v drugi polovici 20. stoletja, se edikule niso dotaknili. V procesu prenove so jo postopoma razstavili, očistili in obnovili. Dodatno so namestili okno, skozi katerega bodo lahko verniki prvič videli pogrebno polico.

V obnovitvenem procesu je bil najbolj pričakovan ravno trenutek, ko so – lani oktobra – prvič po več stoletjih odprli Jezusov grob. Našli so tanko ploščo še iz časov križarjev, kar pomeni, da grobnice niso odprli že 700 let. Pod njo pa so našli še drugo še starejšo ploščo iz časa Konstantina Velikega, ki je bil prvi cesar, ki je sprejel krščanstvo.

Dolgo je bilo odprto vprašanje, ali je bazilika Božjega groba tudi res mesto, kjer je pokopan Jezus, ali pa je bil pokopan na Vrtnem grobu zunaj jeruzalemskega obzidja. Kot je za AFP dejala vodja restavratorjev Antonia Moropoulou, najdbe podpirajo prvo domnevo.

Prenavljanje bazilike pa s tem ni končano, obnoviti nameravajo še kletne prostore edikule in celotno nadstropje cerkve, kar pa bo predvidoma stalo dodatnih 5,5 milijona evrov.

Začetek del je sicer nekaj desetletjih zaviral spor med tremi Cerkvami, ki vodijo to baziliko – grško pravoslavno cerkvijo, armensko katoliško cerkvijo in rimskokatoliško cerkvijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen