Samsung v New Yorku predstavil osmo generacijo svojega paradnega telefona Galaxy S

0

Južnokorejski tehnološki velikan in največji svetovni proizvajalec pametnih telefonov Samsung je včeraj v New Yorku predstavil osmo generacijo svojega paradnega telefona Galaxy S. Ta bo po lanskoletnem škandalu z vnetljivimi baterijami telefonov Galaxy Note 7 za družbo ključni preizkus zaupanja potrošnikov.

Vodja Samsungovega oddelka za mobilne telefone D. J. Koh je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na predstavitvi dejal, da Galaxy S8 in S8+ naznanjata “novo dobo zasnove pametnih telefonov”.

Napravi se ponašata s 5,8- oziroma 6,2-palčnim zaslonom, pri Samsungu pa upajo, da bodo z njima uspešno nastopili v konkurenčni tekmi proti Applovemu iphoneu. Glede na to, da imata Samsungovi novosti komajda še kaj robov ob zaslonu, gre po ocenah poznavalcev pričakovati, da bo tudi prihodnja generacija iphonea občutno zmanjšala robove.

Osmica ima tako kot sedmica zadnjo kamero ločljivosti 12 megapikslov, prednjo kamero pa so izboljšali s petih na osem megapikslov. Zanimivo je, da se je Samsung odločil, da bo v Galaxy S8 kljub velikemu zaslonu in posledično večji porabi energije namestil baterijo zmogljivosti 3000 mAh, kar je toliko kot pri modelu Galaxy S7, a 500 mAh manj kot pri Galaxy Note 7.

Uporabniki bodo lahko telefon povezali z izboljšanimi očali za navidezno resničnost, priklopiti pa ga bo mogoče tudi kot zaslon. V sklopu razvoja interneta stvari so pri Samsungu poskrbeli tudi za tiste, ki želijo telefon povezati z gospodinjskimi aparati.

Galaxy S8 bo tudi prva Samsungova naprava z digitalnim asistentom Bixby. Samsungov program za pametno digitalno asistenco uporabnikom se bo s tem pridružil naboru že obstoječih digitalnih asistentov, ki so jih razvili nekateri drugi največji tehnološki giganti – Applova Siri, Google Assistant, Microsoftova Cortana, Amazonova Alexa in Baidujeva Little Fish.

Bixby bo uporabnikom omogočal, da z glasovnimi ukazi upravljajo mobilne aplikacije. Mobilnik Galaxy S8 bo že imel prednameščenih več aplikacij, pri katerih bo mogoče uporabljati digitalnega asistenta.

Škandal s samovžigi oziroma eksplozijami mobilnikov Galaxy Note 7 je Samsung stal milijarde dolarjev. Januarja so iz družbe sporočili, da so za napako krive okvarjene baterije. Proizvajalcev spornih baterij sicer niso razkrili, neodvisni preiskovalci pa so se z ugotovitvami strinjali. V Samsungu sicer pravijo, da ne bodo tožili proizvajalcev, saj da je Samsung krovno odgovoren za to, da ni ustrezno preveril varnosti in kakovosti naprav.

Južnokorejski proizvajalec je po prvih incidentih septembra lani izvedel odpoklic teh mobilnikov s trga in jih zamenjal z novimi, vendar pa je nato prišlo do vžigov tudi pri zamenjanih mobilnikih Galaxy Note 7.

Sledil je popoln umik tega modela s trga, skupno so umaknili 3,1 milijona naprav. Zaradi vsega skupaj je Samsung utrpel škodo v višini 5,3 milijarde dolarjev in močan udarec ugledu na trgu, na katerem vlada ostra konkurenca.

Škandal je vplival tudi na zamik predstavitve novega mobilnika Galaxy S8. Prvotno so ga nameravali predstaviti februarja na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni, vendar so nato napovedali, da ga bodo predstavili kasneje, ker želijo zagotoviti, da bo brezhiben.

Ugled podjetja je še dodatno načela domnevna vpletenost podpredsednika uprave v korupcijski škandal, ki je odnesel južnokorejsko predsednico Park Geun Hye. Lee Jae yong je bil skupaj s še štirimi visokimi uslužbenci podjetja aretiran zaradi suma podkupovanja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen