Ni panike, itak ‘mamo že dva: Štuhčeva za 35 stotink sekunde zgrešila tretji globus

1

Ilka Štuhec je za pičlih pet točk oziroma 35 stotink sekunde izgubila boj za superveleslalomski mali kristalni globus. Štuhčeva je zadnji superveleslalom v sezoni svetovnega pokala v Aspnu končala na drugem mestu, pred njo se je uvrstila Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je z zmago osvojila svoj prvi mali globus.

Ilka Štuhec je nastopila s številko 7 (-0,14; +0,09; +0,09; +0,35), šla je na vse ali nič, na polno, vendar pa je na precej zaviti superveleslalomski progi hitrejšo linijo ubrala tekmovalka iz Liechtensteina, ki je najboljšo predstavo v sezoni prihranila prav za konec. Weiratherjeva je tako prav v Aspnu vpisala svojo prvo zmago v tej sezoni svetovnega pokala. Z le eno zmago, ob tem je bila še trikrat na stopničkah, je tako vzela končno lovoriko ter dobila seštevek v disciplini.

Weiratherjeva, ki je pred Aspnom v seštevku discipline zaostajala 15 točk za Štuhčevo, je osvojila svoj prvi globus v karieri ter tako ponovila dosežek slovite matere Hanni Wenzel, ki je osvojila kar sedem kristalov, ter slovitega očeta Hartija Weiratherja, ki je osvojil enega. Za ljubitelje statistike je zanimiv podatek, da gre za prvo družinsko kombinacijo, ko imajo globus, vsak vsaj po enega, tako hčerka, oče in mati. Weiratherjeva je prva smučarka iz Liechtensteina z osvojenim superveleslalomskim globusom, postala pa je komaj tretja smučarka iz žepne državice, stisnjene med Švico in Avstrijo, z osvojenim globusom, po materi Hanni Wenzel (7) in stricu Andreasu Wenzlu (3), oče je nastopal za Avstrijo.

Štuhčevi bi v igri točk pomagalo, če bi katera od tekmovalk prehitela Weiratherjevo na prvem mestu. Italijanka Sofia Goggia je bila zelo dobro na poti, a je pri enem od zavojev napravila napako, zdrsnila ter pristala v zaščitnih mrežah. Po padcu, usodni so bili valovi, je odstopila tudi Američanka Lindsey Vonn. Štuhčeva je tako pristala na drugem mestu ter še trinajstič v tej sezoni stopila na oder za zmagovalke, od tega ima sedem zmag. Tretje mesto je na zadnjem superveleslalomu v sezoni vpisala Italijanka Federica Brignone, ki je bila le stotinko sekunde počasnejša od Štuhčeve.

Štajerka je v tej sezoni osvojila zmagi na dveh superveleslalomih (Cortina d’Ampezzo, Crans Montana), na zadnjem pred Aspnom na olimpijski progi v Jeongseonu pa je bila tretja. Prve tri superveleslalome (Lake Louise, Val d’Isere, Garmisch-Partenkirchen) je dobila Švicarka Lara Gut, ki pa je februarja na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu poškodovala koleno ter je izpustila sklepni del sezone in s tem tudi boj za obrambo skupne zmage ter boj za končne lovorike, globuse.

Mariborčanka je tako ostala pri dveh malih kristalnih globusih, smukaškem in kombinacijskem. V superveleslalomskem seštevku je osvojila drugo mesto, skupaj je na sedmih superveleslalomih v tej sezoni svetovnega pokala osvojila 430 točk, Weiratherjeva na prvem mestu je uspela zbrati pet točk več. Tretje mesto je zasedla že od februarja poškodovana Gutova (300).

Čeprav je izgubila boj za tretji globus, pa Štuhčeva tako visoko v superveleslalomskem seštevku še ni bila nikoli. V sezoni 2015/16 je zasedla 12. mesto (183 točk), skoraj s skoraj polovico manj zbranimi točkami kot v tej za Štuhčevo rekordni sezoni.

Še vedno pa ni končan boj za veliki kristalni globus v ženski konkurenci. Štuhčeva je v skupnem seštevku še naprej druga. Vodi Američanka Mikaela Shiffrin (1523), ki je smukaško in superveleslalomsko preizkušnjo izpustila, Štuhčeva na drugem mestu ima 198 točk manj ter še vedno teoretične možnosti za veliki kristalni globus. Tretja skupno je Italijanka Sofia Goggia, ki pa ima skupno 208 točk zaostanka za najboljšo Slovenko, kar pomeni, da bo Štuhčeva sezono končala na najmanj drugem mestu. Do konca sezone sta namreč le še dve posamični preizkušnji, veleslalom in slalom. Na četrtem mestu je Gutova (500), kar pomeni, da bo Goggia sezono končala na tretjem mestu.

Mariborčanka si je tako že pred zadnjima dvema tekmama tudi matematično zagotovila drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark, kar je njena najboljša uvrstitev v karieri. Sezono 2015/16 je denimo končala na zgolj 33. mestu skupno z osvojenimi 303 točkami.

Za Štuhčevo je najboljša sezona v karieri. V vseh prejšnjih šestih sezonah, v katerih je tekmovala, tri sezone je izpustila zaradi poškodb 2009, 2010, 2011, je skupno osvojila 817 točk, torej 508 točk manj kot je točk, ki jih je osvojila doslej v tej sezoni. Sezona pa se še ni končala. Izkupiček 1325 točk lahko še nadgradi. Štuhčeva je v tej sezoni osvojila kar 1022 točk več od izkupička iz sezone prej.

V petek sledi mešana moštvena paralelna preizkušnja, v soboto ženski slalom in v nedeljo ženski veleslalom. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. tinca pravi

    Samo čestitke, nič ji ni bilo poklonjeno, žal odlično drugo mesto tokrat ni bilo dovolj. Tudi včeraj se je lahko znašala le nase. Včeraj prva, danes druga – fantastično v slogu šampionov, brez nobene matematike. Kapo dol in neverjetne uvrstitve v obeh hitrih disciplinah in kombinaciji po svetovnem prvenstvu. Fenomenalno in zasluženo. Bravo Ilka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen