EU ostro proti turškim primerjavam Nizozemske z nacizmom

0

Vodilna predstavnika dveh osrednjih institucij EU sta danes v Strasbourgu ostro obsodila turške primerjave Nizozemske z nacizmom zaradi prepovedi dejavnosti turških politikov na nizozemskih tleh. “Kdor vidi fašizem v Rotterdamu, nima nobenega stika z realnostjo,” je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Na dan parlamentarnih volitev na Nizozemskem, v eni od šestih ustanovnih članic unije, je Tusk Nizozemcem v njihovem jeziku posredoval sporočilo podpore: “Nizozemska je Evropa in Evropa je Nizozemska.”

EU pozorno spremlja volitve na Nizozemskem, ker se boji vzpona skrajne desnice pod vodstvom Geerta Wildersa ter nato nadaljevanja tega trenda na volitvah v ključnih članicah unije, Franciji in Nemčiji.

Ta strah je tudi eden od razlogov za nizozemsko prepoved dejavnosti turških ministrov v Rotterdamu v povezavi s turškim referendumom, na katerem naj bi predsednik Recep Tayyip Erdogan z ustavnimi spremembami utrdil svojo moč.

Prepoved je sprožila oster diplomatski spor. Erdogan je zaradi prepovedi nizozemska dejanja primerjal z nacizmom in fašizmom. Za “prestolnico fašizma” je Nizozemsko označil tudi zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Rotterdam je mesto, ki ga je nacistična Nemčija brutalno uničila, in mesto, ki ima župana iz Maroka. “Kdor vidi fašizem v Rotterdamu, nima nobenega stika z realnostjo. Vsi smo solidarni z Nizozemsko,” je poudaril Tusk v Strasbourgu.

Ostro se je odzval tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, za katerega so primerjave nacizma in sodobnih evropskih vlad, kot sta nizozemska in nemška, preprosto nesprejemljive.

“Kdor to počne, se oddaljuje od Evrope,” je opozoril Turčijo, ki je kandidatka za članstvo v EU. “Ni EU tista, ki se želi pridružiti Turčiji. Turčija se želi pridružiti EU,” je izpostavil na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Kritični so tudi številni evropski poslanci. Vodja najvplivnejše skupine, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je po turškem referendumu pozval k premisleku o tem, ali je članstvo Turčije v EU realistično.

Vodja evropskih liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt se je zavzel k takojšnji zamrznitvi pristopnih pogajanj s Turčijo. Če se bo Erdogan kdaj spametoval, lahko nato unija znova premisli o tem vprašanju, je dodal.

Erdoganove primerjave Nizozemske s fašizmom so po Verhofstadtovih besedah cinične, saj sam poskuša spremeniti Turčijo v avtokratsko državo. “Poziva k svobodi govora svojih ministrov, obenem pa pošilja kritične novinarje v zapor,” je ponazoril. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen