Dr. Gorenak se je o Patrii pogovarjal s kriminalistom, tožilcem in sodnikom. “Janša je kriv,” je bila enotna trojica.

8

Piše: dr. Vinko Gorenak, poslanec SDS

V obdobju zadnjega pol meseca sem se pogovarjal z visokim kriminalističnim uradnikom, pomembnim tožilcem in pomembnim sodnikom. Njihovih imen namenoma ne objavljam, saj niso neposredno sodelovali v zadevi Patria. Objavljam pa njihova razmišljanja, ki povedo vse in še več o policijsko tožilskem in sodnem sistemu in verjetno večinskem razmišljanju zaposlenih v vseh treh omenjenih sistemih, pa ne le njih. Vsem sem očital zadevo Patria, kot hudo kršitev Ustave RS, ki so jo zagrešile institucije in posamezniki, ki jim pripadajo moji sogovorniki.

Pogovor s kriminalistom

Kriminalist se z mojim očitkom ni strinjal. Takole nekako je dejal: »Ni govora, nič nismo naredili narobe,  stvari v zadevi Patria so jasne, žal pa je primer zastaral«. Za kriminalista so stvari torej povsem jasne. Janez Janša in soobtoženi so krivi, žal pa je primer zastaral.

Pogovor s tožilcem

Tudi tožilec se z mojim očitkom ni strinjal. Takole nekako je dejal: »Tožilstvo ni naredilo nič narobe. Zgolj obtožilo jih je storitve kaznivega dejanja. O vsem pa seveda odloča sodišče. In odločilo je. Krivi so. Ustavno sodišče je stvar pač razveljavilo in nato je zadeva žal zastarala«. Tudi za mojega tožilskega sogovornika so stvari torej povsem jasne. Janez Janša in soobtoženi so krivi, žal pa je primer zastaral.

Pogovor s sodnikom

Tudi sodnik je nasprotoval mojim razmišljanjem. Takole nekako je dejal: »Ja veš sodniki smo neodvisni, vezani smo le na ustavo in zakon. Vedi, da so bili takega mnenja na vseh treh instancah sojenja. Tako pač je. Ustavno sodišče je stvar pač razveljavilo in nato je zadeva žal zastarala. Tu ne moreš nič, take so pač stvari v pravu«. Tudi za mojega sodniškega sogovornika so stvari torej povsem jasne. Janez Janša in soobtoženi so krivi, žal pa je primer zastaral.

Cilj naročnikov je dosežen

Cilj naročnikov zadeve Patria in vseh, ki so pri tem sodelovali v policiji, tožilstvu in sodstvu je torej dosežen. Janez Janša in soobtoženi so krivi, žal pa je primer zastaral. S pomočjo dominantnih medijev je verjetno to tudi večinsko prepričanje ljudi.

Kaj pa odločitev Ustavnega sodišča?

Ustavno sodišče je ob razveljavitvi vseh sodnih odločitev v zadevi Patria zapisalo, da je bil kršen 28. člen Ustave RS. Ta pa pravi: »Nihče ne sme biti kaznovan za dejanje, za katero ni zakon določil, da je kaznivo, in ni zanj predpisal kazni, še preden je bilo dejanje storjeno…… Z drugimi besedami Ustavno sodišče je policiji, tožilstvu in rednem sodstvu povedalo, da so preiskovali, obtoževali in sodili za nekaj, kar ni kaznivo dejanje. Toda moje sogovornike iz policijskih, tožilskih in sodnih vrst to sploh ne zanima. Moji sogovorniki seveda niso policijski, tožilski ali sodni začetniki. Večina jih ima le nekaj let do upokojitve. Da so njihovi kolegi, ki so sodelovali v zadevi Patra kršitelji človekovih pravic prve vrste, jih sploh ne zanima. Strah me je takih razmišljanj tako pomembnih ljudi. Pa vas?

Št. komentarjev: 8
 1. pubec pravi

  In ker VSI razmišljajo drugače, kot Gorenak, jih imensko sploh ne omenjate, ker pač niso somišljeniki! Živela svoboda govora in tiska!

 2. pubec pravi

  Bravo cenzura, nič čez “naše”.

 3. Slovenec 33 pravi

  Še en dokaz, da v nobeni okupirani državi okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih norm intudi v Sloveniji je tako.
  Neverjetni napredek je naredila pravna stoka, ozirma ta veja okupatorsko izdajalske oblasti. Za inovacoijo bodo verjetno družno nominirani za glavno butalsko nagrado, katere bistvo je opisano v “kozlovski sodbi”.
  Izjemni izum miselnega delikta, ki se zgodi v glavah sodnika in tožilca in je potem obtoženi obsojen, čeprav ga niti blizu ni bilo
  (neznan kraj, neznan čas, neznana vsota in neznani idiot, ki si je to izmislil – teža pa taka, da bi bil potres, če bi bilo res).
  Gospod Gorenak, nepoboljšljiv optimist ste, če ste mislil, da ima dejanska zgodba kaj opraviti z resnico.

 4. kmet pravi

  Namen je dosežen, to je važno *sfukali so ga*. Kje je dno od dna, uboga gmajna butasta.

 5. BEBEC-iz lejnarta pravi

  v pesnici je podn

 6. pajade pravi

  Malo za šalo,malo za res….fantje so sicer nagrado dobili,ni pa to takrat bilo kaznivo

 7. narim pravi

  Goaphod GhorInDolEnak a ste res peder kot v Mladini nakladajo?
  Sam fprašam.

 8. Aurelius pravi

  V tej banana republiki samo še opranoglavim rdečim psom ni jasno, da hoče vladajoča kaviarkomunajzarska elita zhebati vse drugače misleče !!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen