Merklova in Szydlova za ohranitev sankcij proti Rusiji

0

Nemška kanclerka Angela Merkel in poljska premierka Beata Szydlo sta se danes zavzeli za ohranitev sankcij proti Rusiji, saj se razmere v Ukrajini po njuni oceni niso izboljšale. Merklova je na obisku v Varšavi poudarila, da bodo razrahljali sankcije le v primeru napredka pri izpolnjevanju mirovnega dogovora iz Minska.

“Še vedno so razmere nezadovoljive, dogovora iz Minska niso uresničili in zato sedaj še ne moremo preklicati sankcij,” je dejala Merklova na skupni novinarski konferenci s Szydlovo.

Merklova je sicer pred začetkom uradnega dela obiska na Poljskem po telefonu govorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki se je zavzel za ponovna pogajanja in srečanje zunanjih ministrov Rusije, Nemčije, Francije in Ukrajine, kasneje pa za srečanje na najvišjem političnem nivoju, so sporočili iz Kremlja. Termini zaenkrat še niso znani.

V pogovoru sta Merklova in Putin izrazila tudi skrb zaradi najnovejših spopadov na vzhodu Ukrajine. Ukrajina in proruski separatisti se namreč medsebojno obtožujejo za ponoven izbruh spopadov, ki so terjali že več življenj. Sicer pa sta se Merklova in Szydlova pogovarjali tudi o Evropski uniji ter migracijski in obrambni politiki. Po navedbah obeh bosta državi v okviru EU tesno sodelovali.

“Prepričani sem, da je dobro partnerstvo med Poljsko in Nemčijo potrebno za uspeh evropskega projekta,” je po poročanju Deutsche Welle dejala poljska premierka. Po njenih besedah bosta državi “odigrali veliko vlogo v spremembah, ki se dogajajo v uniji”. Merklova je medtem posvarila pred “ekskluzivnimi klubi znotraj EU”.

O politični prihodnosti predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska se Szydlova še ni želela izraziti, češ da je prezgodaj. Čeprav bi Tusk rad ponovno kandidiral za to mesto in ima pri tem tudi podporo Merklove, naj vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) ne bi bila navdušena nad ponovno kandidaturo nekdanjega liberalno konservativnega premierja.

Merklova je med pogovorom s Szydlovo poudarila tudi pomen neodvisnega pravosodja in medijev. Nemški politiki so namreč kanclerko pozvali, naj nastopi kritično do spornih reform konservativne vlade, ki naj bi posegali v avtonomijo pravosodja in medijev.

Merklova se bo danes srečala še s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in vodjo PiS Jaroslawom Kaczynskim. Načrtovani pa so tudi pogovori z dvema opozicijskima strankama in nemško manjšino na Poljskem. Obisk Merklove v Varšavi je njen prvi na Poljskem, odkar je bila tam leta 2015 na položaj izvoljena konservativna vlada. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen