Huawei na področju pametnih telefonov dohiteva Samsung in Apple

0

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je lani uspešno dohiteval svoja največja tekmeca Samsung in Apple. Kot edini od največjih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu je uspel povečati prodajo, in sicer za občudovanja vrednih 26,7 odstotka. Samsung in Apple sta lani prodala vsak po 4,3 odstotka manj naprav kot leto prej.

Huawei je tako uspel leta 2016 povečati svoj tržni delež s 7,3 odstotka na 8,9 odstotka, so izračunali pri podjetju za tržne raziskave Gartner.

Samsung in Apple imata po teh izračunih še vedno občutno prednost pred Huaweijem, a se jima je vnovič skrčila. Južnokorejski koncern, ki je leta 2015 obvladoval 22,5 odstotka trga, je lani prodal 20,5 odstotka vseh pametnih telefonov na svetu. Američanom pa se je tržni delež skrčil s 15,9 odstotka v letu 2015 na 14,4 odstotka v lanskem letu.

“Kitajski proizvajalci so lani uspeli povečati tržne deleže in izgleda, da je Huawei postal glavni tekmec obeh velikanov, pa čeprav razkorak ostaja velik,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komentirala analitičarka pri Gartnerju Annette Zimmermann.

Med ostalimi kitajskimi proizvajalci pametnih telefonov so OPPO, BBK Communication Equipment, ZTE, Xiaomi in Lenovo.

Samo v zadnjem lanskem četrtletju je Apple po vsem svetu prodal 77 milijonov pametnih telefonov. Samsung jih je prodal 76,8 milijona, Huawei pa 40,8 milijona. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen