Ban Ki Moon ne bo kandidiral za predsednika Južne Koreje

0

Nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je danes sporočil, da ne bo kandidiral za predsednika Južne Koreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po osmih letih na položaju generalnega sekretarja se je Ban prejšnji mesec vrnil v Južno Korejo, kjer so pričakovali, da bo na letošnjih volitvah kandidiral za predsednika.

“Umaknil se bom iz politike,” je danes Ban sporočil na novinarski konferenci. “Žal mi je, da sem razočaral toliko ljudi,” je še dodal.

Čeprav ni nikoli uradno naznanil svoje kandidature, se je po vrnitvi v domovino udeležil več javnih dogodkov, na katerih je pozival k spremembam v politiki. Zato so mnogi pričakovali, da se bo pridružil vladajoči stranki Saenuri korupcije osumljene predsednice države Park Geun-Hye ali pa Novi konservativni stranki, ki so jo konec decembra lani zaradi postopka odstavitve predsednice osnovali nekdanji člani Saenuri.

Podpore stranke ni uspel dobiti, sloves pa so mu pokvarile tudi obtožbe o korupciji proti nekaterim članom njegove družine.

“Zelo sem razočaran nad ozkim in sebičnim vedenjem nekaterih politikov, zato sem prišel do zaključka, da je brez pomena nadaljevati politično pot skupaj z njimi,” je danes pojasnil Ban.

Javnomnenjske raziskave so sicer Banu pokazale strm upad podpore z 20,3 odstotka, ko se je vrnil v domovino, na komaj 13,1 odstotka pred njegovim naznanilom, da ne bo kandidiral.

Stranka Seanuri obžaluje Banov izstop iz politike. “Lahko le obžalujemo, da ga je od nadaljnjega delovanja odvrnila sebičnost nekaterih politikov,” so dodali.

Banova odločitev je zaradi njegovega nedavnega delovanja presenetila tudi predsedniškega kandidata glavne opozicijske Demokratske stranke Moon Jae-Ina, ki pa se bo v prihodnosti po nasvet glede diplomatskih vprašanj še vedno obrnil nanj.

Korejski diplomat se kljub temu, da je bil od leta 2004 do 2006 zunanji minister med predsednikovanjem liberalnega Roh Moo-Hyuna, sicer nikoli ni pridružil nobeni politični stranki. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen