Ameriški igralec Richard Gere pri Merklovi lobiral za demokratičen Tibet

1

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes srečala z ameriškim igralcem Richardom Gerom, s katerim sta se pogovarjala o razmerah in človekovih pravicah v Tibetu, je sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Siebert.

Srečanje naj bi po informacijah nemške tiskovne agencije dpa trajalo 45 minut, kar je dlje od sprva načrtovanih pol ure.

Richard Gere je sicer vodja mednarodne kampanje za Tibet, ki so jo ustanovili leta 1988 in se zavzema za demokracijo, varnost človekovih pravic v Tibetu ter varovanje kulture in okolja na območju, ki ga zaseda Kitajska.

Vlada je objavila fotografijo, na kateri se Merklova in Gere zavzeto pogovarjata ob kavi. Več podrobnosti o srečanju pa ni znanih.

Ko so najavili srečanje, so poudarili, da nemška vlada zastopa politiko ene Kitajske, vendar se zavzemajo za človekove pravice na Kitajskem in pravice manjšin v Tibetu ter pravice do verske in kulturne avtonomije znotraj Kitajske.

Gere se sicer mudi v Berlinu v okviru filmskega festivala Berlinale, na katerem bo predstavil svoj novi film The Dinner, ki je v tekmi za zlatega medveda. Že v sredo pa se je srečal s poslanko Zelenih Claudio Roth, ki se poznata že od prej in sta “stara prijatelja”, kot je povedal Gere.

Odprtja Berlinala se bo danes udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je še v Berlinu na neformalnem obisku pred odhodom v Moskvo. V sredo se je med drugim sestal z nemškim kolegom Joachimom Gauckom in kanclerko Angelo Merkel. (sta)

Število komentarjev: 1
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Nič ne bo. Tibet ima preveč iridija, urana, bakra in lesa v gozdovih.
  Kitajc hočejo samo to. Ko Kitajc to izropajo bodo imeli v Tibet demokracijo.
  kitajskizidpres
  čao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen