Po sprostitvi politike enega otroka na Kitajskem lani baby boom

0

otrok kitajskiNa Kitajskem so lani zabeležili najvišje število rojstev v tem stoletju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do t. i. baby booma je prišlo po sprostitvi stroge politike načrtovanja družin, ki vsem družinam zdaj dovoljuje tudi drugega otroka.

Na Kitajskem je bilo lani rojenih 17,86 milijona otrok, kar je za 7,9 odstotka več kot leta 2015. Skoraj polovico rojstev je bilo v družinah, ki so že imele enega otroka, je v nedeljo povedal predstavnik kitajske komisije za družinsko načrtovanje Yang Wenzhuang.

Število otrok v letu 2016 je bilo za 1,31 milijona višje kot v letu prej.

Razmerje novorojenčkov, rojenih v družinah, ki že imajo enega otroka, se je dvignilo s 30 odstotkov v letu 2013 na 45 odstotkov v letu 2016, je dejal Yang, ki spremembo pripisuje sprostitvi družinske politike.

Statistike kažejo, da je bilo veliko rojstev skoncentriranih v prvi polovici leta, preden bi lahko sprememba politike imela učinek. Poleg tega so Kitajci lani imeli leto opice, ki velja za zelo ugodno za rojstva.

Politika enega otroka je na Kitajskem veljala od 70. let prejšnjega stoletja in je večini družin dovoljevala le enega otroka. Kršitelji politike so morali plačati globo ali so bile ženske celo prisiljene narediti splav.

Kitajska je politiko sprostila zaradi problematike starajočega se prebivalstva in pomanjkanja delovne sile. Čeprav so nekateri starši že doslej lahko imeli tudi drugega otroka, je to zdaj dovoljeno vsem družinam.

Kljub spremembi politike pa se veliko staršev zaradi finančne stiske ne odloči za še enega otroka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen