Kučan pospešeno čisti NE-NAŠE: Minister Peršak vztraja, da mora Damjanovič oditi! Slednji: Ne nameravam odstopiti!

19

Minister za kulturo Tone Peršak vztraja pri tem, da je prejšnji teden seznanil tako direktorja Slovenske filharmonije (SF) Damjana Damjanoviča kot stavkajoče s svojim predlogom kompromisne rešitve, da bo v nekaj tednih objavljen razpis za novega direktorja. Ta bo mandat začel 1. julija, so danes zapisali na ministrstvu.

Tako so zapisali na ministrstvu po nasprotujočih si informacijah, ki so se pojavile v medijih po tem, ko je Peršak v petek v državnem svetu dejal, da sta se z Damjanovičem dogovorila, da bo s 1. julijem prišlo do zamenjave. Obenem je napovedal objavo razpisa za direktorja.

Peršak je prepričan, da je to ustrezen kompromis z zahtevami stavkajočih članov orkestra. Zdaj po pojasnilih ministrstva čaka, ali bodo stavkajoči v SF in direktor sprejeli ta predlog. Do 1. julija pa je postopkovno še dovolj časa, da izberejo novega direktorja, če bo predlog sprejet, so še povedali na ministrstvu.

Kot je v soboto poročalo Delo, v petek popoldne po seji pristojne komisije državnega sveta, ki je razpravljala o stanju v SF, ni bilo popolnoma jasno, kaj sta se dogovorila minister in Damjanovič. “Še med sejo nam je Damjanovič informacijo zanikal, češ, da sta se z ministrom domenila le o datumu objave razpisa za direktorja filharmonije, ki mu mandat poteče prihodnje leto. Razpis naj bi bil objavljen 1. julija, in sicer za novo mandatno obdobje, Damjanovič pa da nikakor ne odhaja. Po seji pa direktor SF po nasvetu odvetnika ni več želel dajati izjav,” je zapisal časnik.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]Razkrivamo: Glavni Damjanovičevi nasprotniki so sindikalisti Štrukljevega Sviza, med njimi je najbolj glasen violončelist Klemen Hvala! Več TUKAJ.[/su_box]

Minister za Delo po seji za dodatna pojasnila ni bil dosegljiv. Za STA je sicer glede dogovora naknadno dejal, da gre za “džentelmenski dogovor”.

Dnevnik pa danes poroča, da se je “komunikacijski šum očitno začel (vsaj) že dan prej, v četrtek, ko je minister nenapovedano obiskal SF (vsaj orkestra o obisku vodstvo SF ni obvestilo, čeprav se je uradno najavil) in kjer sta se z Damjanovičem očitno pogovarjala o odstopu. Četudi se zdi, da Damjanovič ne želi odstopiti, mu menda že iščejo drugo primerno delovno mesto,” piše časnik.

Po informacijah Dnevnika vlada na relaciji SF, ministrstvo in v zgodbo vpleteni odvetniki, tako direktorjevi kot sindikalni, zelo napeto vzdušje, kjer vsi ravnajo zelo taktično.

“Sindikati so opozorili, da stavkovne zahteve niso izpolnjene, orkester nima zakonskega zagotovila za soodločanje pri izbiri umetniškega vodje dirigenta, prav tako še niso spremenjeni akti, ki bodo omogočili drugačno sestavo sveta javnega zavoda, v katerem bi bila dva predstavnika zaposlenih (ne le eden kot do zdaj, zaradi česar so bili vsakič preglasovani). Položaj glede Uroša Lajovica je ravno tako negotov,” je zapisal časnik.

Na vprašanje STA, kdaj se bo stavkovni odbor v tem tednu z odvetniki in sindikati dogovoril, kako naprej, kot je še zapisal Dnevnik, je predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše odgovorila, da “zaenkrat še ni nič novega”. Damjanovičevega komentarja o ministrovem predlogu pa STA še ni dobila.

Pripis 10.1.2016: Direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič “težko komentira” predlog ministra Toneta Peršaka, da bo v nekaj tednih objavljen razpis za novega direktorja, ki bo mandat začel 1. julija, ker “ga preprosto ni, ne obstaja, obstaja samo kratek telefonski posvet, ki se ni zaključil z dogovorom, ki ga minister opredeljuje”. Odstopiti ne namerava.

Da predlog ministra za kulturo “ne obstaja”, je Damjanovič za STA ocenil po tem, ko so z ministrstva v ponedeljek sporočili, da Peršak vztraja s svojim predlogom kompromisne rešitve glede SF, da bo v nekaj tednih objavljen razpis za novega direktorja, ta pa bo mandat začel 1. julija.

“Celo predlagal sem, da se razpis ne naredi šele julija, temveč v bližnji prihodnosti, saj izbira kandidatov za mesto direktorja običajno traja dve leti, ponekod drugje celo štiri. Ne razumem popolnoma, zakaj ima minister kontradiktorne odločitve in ali je morda problem v tem, da je moj položaj vnaprej dogovorjeno ‘oddan’, ali pa se je želel le znebiti pritiska sindikatov,” je zapisal Damjanovič.

Po lastnih trditvah je bil “ves čas mediator med obema stranema”. Kot dodaja, bo razmislil o tem, “ali bo pokazal s prstom nazaj in realneje osvetlil bistvo in srž spora”.

Ob tem je Damjanovič, ki ima mandat do oktobra prihodnje leto, ponovil, da ne bo odstopil. “Nimam namena pristajati na politična, časovna, moralna izsiljevanja. Pomembna so dejstva in rezultati.”

Predsednica stavkovnega odbora v Slovenski filharmoniji (SF) Marina Kopše je danes za STA potrdila, da je minister glasbenike s svojim predlogom seznanil na četrtkovem obisku v SF, vodstvo pa jih o obisku ni obvestilo.

“Direktor pravi, da se nista dogovorila,” je dejala Marina Kopše. Kot je dodala, z Damjanovičem nimajo stikov, ampak se pogovarjajo zgolj prek odvetnikov: “Da si najamemo odvetnika, smo bili prisiljeni, ker je direktor povedal, da se bomo lahko pogovarjali samo na ta način. Z našim odvetnikom, ki ga plačuje sindikat, direktorjevega pa SF, se posvetujemo, vendar smo trenutno v pat poziciji.”

Orkestraši po besedah Marine Kopše sicer verjamejo, da ima minister s svojim predlogom dobre namene. Pričakujejo morebiten nov sestanek z njim, da “se konkretno dogovorijo, če se sploh še lahko kaj, ker je vsakič bolj nenavadno”.

Objavo razpisa za novega direktorja SF, ki bo mandat začel 1. julija, je Peršak v petek napovedal pred državnimi svetniki. Ti so razpravljali o stanju v SF, kjer je orkester v začetku decembra na opozorilni stavki zahteval odstop direktorja Damjanoviča in šefa dirigenta Uroša Lajovica, zaradi njihovih zahtev pa je bil nato odpovedan novoletni koncert v Cankarjevem domu.

Po Peršakovih besedah sta z Damjanovičem sklenila “džentelmenski dogovor”, ki pa ga je Damjanovič po poročanju sobotnega Dela razumel drugače. Da ne namerava odstopiti, je napovedal že pred časom. Na ministrstvu, ki je naročilo revizijo poslovanja SF, pa na vprašanje STA, ali ga bo razrešilo ali morda obstaja še tretja možnost, niso odgovorili.

Večer sicer danes poroča, da so se konec tedna po zasebnih blogih Damjanoviču naklonjenih posameznikov razširile interpretacije, da naj bi ostal do konca mandata, novi, vzporedni direktor pa naj bi v sezoni 2017/18 pripravljal sezono 2018/19, saj da je vnaprejšnja priprava stalna praksa. (sta/ured)

damjan-damjanovic3persak

 

Št. komentarjev: 19
 1. Martin pravi

  Kučanova paradržava dela na polno. Pri tem uporablja rek: kdor ni z nami je proti nam. Sledi samo še formula: diskreditacija – likvidacija.

 2. Brane pravi

  Žal tako je. Če nisi na pravi strani moraš odleteti kot gumb iz gat. Da ne bo pomote – rdečih gat.

 3. matka božja pravi

  Kako je lahko ta ostareli pajac sploh kakšen minister? Temu ne bi dal niti 3 ovc za čuvat, kaj šele roko nad slovensko kulturo. Narobe svet v tej Sloveniji!

 4. vanč pravi

  Nehigienično do konca… a tudi ta vlada bo kmalu prišla do svojega bridkega konca…

 5. Adolfo pravi

  Se mormo ahtat, baje bo likvidiran vsak, ko nima Ars naštiman v avtu.

 6. Janša pravi

  Kira superca………jaanšisst DamjanoviĆ bo končno odletu.

 7. Kulisa pravi

  Slovenec, Slovenec, pustis se ustrahovati Neslovencu, madzaronom, srbijancem, muslimanom, … Persak, kot minister tiste veje, ki najbolj brani slovenstvo, je najvecji hlapec antislovenstvu. Ce bi bil try, pokoncen moz je Klein, bi branil slovenstvo. Kaj mu je pomembnejse, Slovenec ali svizec, imeti hrbtenico ali biti brezhrbtenicar? Retoricno vprasanje, odgovor zal znan.

 8. Narim pravi

  Pa ne sam to. Tud ta peklenski mraz nam je podtaknil. 🙁

  Kdaj bo tegha konec ?

 9. Narim pravi

  matka božja pravi:
  09. 01. 2017 ob 17:38
  Temu ne bi dal niti 3 ovc za čuvat,

  ____

  Anede ?
  In to takih, narisanih na škrtoc papir. 😛

 10. bruh pravi

  ajd……nič posebno novega…….naši komunajzerski svin jski sistemsko mafijski državni smrdeči pra sci pač od vedno delujejo tako……edino kar bo zanimivo bo opazovati kako bodo zamenjali motečega drugače mislečega s svojo mafijsko/ideološko/volilno disciplinirano smrdečo kućanovo svi njo ……in kako bodo morali tega smrdečega kućanovega pra sca preko bande 571 predstaviti kot kao “uglednega”, “izobraženega”, “sposobnega”, itd. itd. itd……saj je vedno vse tako predvidljivo pri m smrdeče jugo-gn oju….ajd….

 11. hinko pravi

  Kučan je bolj nevaren kot kuga. Vendarle ima 50 let stalinističnih izkušenj.

 12. MIRO pravi

  Ubogi pošteni Slovenci v Domovini,ko Vam “gošarji”na Pohorju solijo
  pamet,kako so oni tisti ki so Vam osvobodili Slovenijo in Vam prnesli
  blaginjo !!! Potem pa še LAŽ vseh LAŽI na Dražgovšah (zum kotzen)!!
  Peršak=udbomafijec !!!!

 13. raft pravi

  Ko se bo ta kratki stegnu, bo v Sloveniji videti veliko srečnih obrazov.

 14. raft pravi

  n

 15. dzi nu nje ja pravi

  Tako je.Počistiti je treba z vso udbo-janševiostično nesnago.

 16. MoroStar pravi

  Kdo pravi, da Kučan ne dela za SLO? Kaj pa sneg v Dalmaciji, ki jim ga je podtaknil?

 17. Jože Šentiljski pravi

  Jože Šentiljski,
  ne motijo me sivi lasje na glavi ministra. Naj bi pomenili , da z leti pride tudi modrost.
  A, je ni zaslediti , očitno tudi delovanje takšne ustanove kot je Slovenska filharmonija premalo pozna, ali pa problematiki enostavno ni kos.
  Nasvidenje na naslednjem koncertu orkestra in zbora SF. Malo sem nostalgičen, saj sem bil 6 let član zbora SF.

 18. EGO pravi

  Prav na vsekem koraku ,če že ne ovinku je čutiti vpliv ideoloških frakcij!Nič čudnega če o vodstvenih strukturah v SF odloča tudi Štrukelj,nečak MK !?

 19. Mario pravi

  Peršak je res pogrebnik slovenske kulture, so mu na proslavi v obraz povedali…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen