Fištravec nadaljuje z ignoriranjem medijev in še dalje skriva svoja propadla biznisiranja s Kitajci

15

Nezaslišano: potem ko je mariborski župan selekcioniral prisotnost medijev na novinarski konferenci o prodaji Aerodroma Maribor, sedaj na občini tudi več ne odgovarjajo na novinarska vprašanja

Na mariborsko občino smo pri Politikis.si 19. decembra naslovili več vprašanj, a nanj še nismo dobili odgovorov, čeprav bi jih po zakonu morali prejeti v roku sedmih delovnih dni. Občinska ignoranca do nekaterih medijev se očitno nadaljuje, saj z občine niso poslali nikakršnega delnega odgovora ali obvestila, da npr. zbiranje podatkov traja dlje časa od predpisanega roka. Morebiti je popolna ignoranca povezana z vsebino zastavljenih vprašanj, saj so se nanašala na občinska potovanja na Kitajsko in na predvideno investicijo na Studencih v Mariboru, kjer bi naj s kitajskim kapitalom zgradili 29 poslovno-stanovanjskih vil. Zakaj bi torej ne želeli posredovati informacij, ko pa na občini tako opevajo uspehe številnih potovanj na Kitajsko in v tujino?

[su_box title=”NA KATERA VPRAŠANJA FIŠTRAVEC NOČE ODGOVORITI?”]1. Koliko potovanj na Kitajsko so letos opravile delegacije oz. predstavniki MOM na Kitajsko?

2. Kakšni so letošnji stroški potovanj na Kitajsko in kakšni so stroški ostalih letošnjih potovanj MOM v tujino?

3. Ali so napovedi o nadaljnjih pogovorih o vzpostavitvi tovarne baterij še aktualne?

4. Kako napreduje sodelovanje mizarstva Fidler in kitajskega partnerja?

5. V kateri fazi je priprava ustreznih postopkov oz. gradiv za vzpostavitev tovarne mini busov, o kateri ste govorili pred časom?

6. Prosimo vas, če lahko pošljete poročilo o potovanju v Belorusijo in na Kitajsko med 16. in 21. septembrom.[/su_box]

Maribor, kitajsko okno v Evropo

Glede na dostopne informacije (še) ne. Je pa znan podatek, da so v času županovanja mariborskega župana Andreja Fištravca za poti v tujino do letošnjega julija porabili že 120 tisoč evrov občinskega denarja. Koliko znaša ta strošek še do konca leta, ni znano, saj na vprašanja o tem na občini očitno ne želijo odgovarjati. Ob tovrstnih potovanjih ne gre spregledati dejstva, da le-ta potekajo bolj kot ne v tajnosti, saj javnosti občina praviloma o njih ne poroča, ne pred in ne po potovanjih samih. Povečini javnost zanje izve posredno, brez uradnih sporočil za javnost. Zakaj takšna tajnost glede potovanj občinskih veljakov, si lahko tolmači vsak zase. Si pa javnost lahko po svoje razlaga tudi dejstvo, da občinske delegacije na Kitajskem povečini spijo v najboljših hotelih, kar jih je moč najti v daljni azijski velesili. Kot je letos razkril eden izmed mariborskih medijskih portalov, so v Hangzou letos denimo prespali v hotelu JW Marriott Hotel Hangzhou, ki je na spletnem potovalnem portalu Tripadvisor ocenjen kot drugi najboljši hotel izmed obstoječih 2258 hotelov v tem kitajskem velemestu. Prav absurdno je, da ob takšnem luksuzu na občini skrivajo podatke o stroških in potovanjih, medtem pa številni meščani za golo preživetje romajo po pakete Karitasa in Rdečega križa ali se prehranjujejo v javni kuhinji. A medtem ko za več socialnih transferjev občine ne najde denarja, se za potovanja denar zmeraj najde. Konkretnih, omembe vrednih uspehov teh poti, kjer prednjači Kitajska, pa ni.

Obljubljenih investicij ni in ni

Tako so se letos docela razblinile napovedi o zagonu kitajske tovarne baterij, pa čeprav so še v prvih mesecih letošnjega leta na občini obljubljali, da se bodo aktivnosti glede postavitve tovarne nadaljevale. Prav tako ni nič novega o proizvodnji mini busov, ki bi jo naj vzpostavila kitajska tovarna. Je pa azijski investitor očitno že odstopil od gradnje poslovno-stanovanjskih vil na Studencih v Mariboru, saj naj bi po naših informacijah podjetje Vinag International, za katerim stoji kitajski kapital, kupilo hektar in pol veliko zemljišče ob avtocesti v občini Rače-Fram. Tukaj je še zgodba nakupa Aerodroma Maribor, kjer so prav tako prisotni akterji, znani iz propadle zgodbe o ponovnem Vinagovem zagonu.

A čeprav je investitor za poslovno-stanovanjske stolpiče že pred meseci poiskal zemljišče v sosednji občini, kar so potrdili tudi na mariborski občini, le-tam s projektom tudi v Mariboru očitno še vztrajajo. Kako drugače bi si lahko razlagali dejstvo, da je na pred kratkim prenovljeni spletni strani Invest in Maribor občina uvrstila prav ta projekt, ki ga, mimogrede, sedaj vodil Nigrad inženiring, ki jo matični Nigrad pridno hrani s finančnimi injekcijami. Projekt, tako opis na omenjeni spletni strani, bi naj izpeljali z javno-zasebnim partnerstvom, a podrobnosti niso znane, saj na vprašanja na občini (še) niso odgovorili.

Mednarodni konferenci naslednje leto

Kako uspešne so mednarodne (gospodarske) konference, ki jih prireja občina, je težko soditi, a do sedaj rezultatov še ni. Izpeljana kitajska in beloruska konferenca še nista dali vidnih rezultatov, napovedani letošnji pa so preklicali tik pred zdajci. Že pred meseci so na mariborski občini namreč za letošnjo jesen napovedovali dve odmevni konferenci v Mariboru. Tako bi naj v soorganizaciji z ruskim St. Peterburgom zaživel poslovni forum slovanskih mest, mesto ob Dravi pa bi naj gostilo tudi srečanje s predstavniki pobratenih in partnerskih mest. napoved slednje konference je bil še tri dni pred predvideno izvedbo napovedan na spletni strani Invest in Maribor, a so nato po poizvedovanju medijev na občini formalno le potrdili, da so dogodek prestavili na naslednje leto. Podobno bi naj drugo leto izpeljali tudi iranski poslovni forum, ki so ga po besedah občine sicer načrtovali v letošnjem letu, in sicer v okviru državnega obiska iranske gospodarske delegacije v Sloveniji. A na ministrstvu za gospodarstvo o tem niso vedeli nič. Sedaj občina očitno, glede na informacije na spletni strani Invest in Maribor, ponovno sama načrtuje izvedbo iranske konference. Nenazadnje se je tam letos mudil tudi podžupan Saša Pelko, ki se je na potovanju znebil predsodkov pred tem azijskim velikanom.

Na desetine potovanj, zapravljenih preko 120 tisoč evrov, a še brez rezultatov

Če potegnemo črto pod uspehi in rezultati dosedanjih občinskih potovanj v tujino, imamo na mizi več formalnih sporazumov o sodelovanju med številnimi kitajskimi, beloruskimi, pa tudi kakšnim ruskim in iranskim in še kakšnim mestom. Podpisanih je bilo več namer o sodelovanju in o projektih, tako denimo Mizarstva Fidler, ki pa še niso rodili sadov. Še najbolj otipljiv projekt je nogometna šola za kitajsko mladino v Mariboru. Od obiskov večjega števila kitajskih delegacij v Mariboru, razen da so v mestu opravili več nočitev in zapravili kak evro, mesto prav tako še nima veliko koristi.

Razpoke v kitajskih zgodbah in velikih načrtih sodelovanja s tujino pa so vidne na vsakem koraku. Potovanja potekajo netransparentno, najavljeni projekti propadajo kot muhe enodnevnice ali pa so prestavljeni za nedoločen čas, informacij o dogovorih je malo in so zelo skope. Na številna vprašanja, ki se pri tem porajajo, občini očitno zmanjkuje verodostojnih odgovorov. Zato so se, kot kaže, odločili, da na vprašanja več ne odgovarjajo, pa čeravno jih zakon k temu zavezuje.

[su_box title=”KAJ JE FIŠTRAVEC PO 3 TEDNIH VENDARLE ODGOVORIL V ZVEZI Z NJEGOVIM KITAJSKIM TURIZMOM (5.1.2017)”]

1. Koliko potovanj na Kitajsko so v letu 2016 opravile delegacije oz. predstavniki MOM na Kitajsko?

V letu 2016 so se na Kitajsko delegacije odpravile petkrat.

2. Kakšni so stroški potovanj na Kitajsko in kakšni so stroški ostalih potovanj MOM v tujino v letu 2016?

Stroški potovanj na Kitajsko v letu 2016 so bili 15.020,86 EUR. Stroški ostalih potovanj v tujino so bili 31,843,03 EUR. To sicer ni še dokončna številka, saj se obračuni potnih nalogov za zadnja dva meseca, še vnašata v sistem, vendar razlika v znesku ne bo občutno višja. Samo za primerjavo: V letu 2015 je mesto Maribor obiskalo 12 kitajskih delegacij s katerimi so se srečali tudi predstavniki MO Maribor, kar je rezultat sodelovanja mariborske občine s Kitajskimi mesti in provincami. Podjetje Martura je organiziralo: Central European Capitals – obisk Maribora za 11 oseb, Chinese Ski Trip – 25 oseb; 3 nočitve V Mariboru, Kitajski forum – cca. 60 oseb; 2 nočitvi v Mariboru (skupaj je bilo na fakturi 128 nočitev), 10 x Tourist groups to Maribor – eno skupino je sprejela Martura, ostale skupine pa Zavod za turizem. V letu 2015 je mesto Maribor obiskalo 1.307 kitajskih turistov, prenočitev pa je bilo 2.111. V letu 2016 od januarja do oktobra je mesto Maribor obiskalo 1.141 kitajskih turistov, prenočitev pa je bilo 2080. Uradna statistika v poletnih mesecih (julij-avgust) kaže, da je povprečna poraba turistov v Mestni občini Maribor okoli 110 EUR, kamor se prišteva cena nočitve, hrane (v gostilni in trgovini), obisk športne/kulturne prireditve. Povprečni dnevni izdatek na turista vključuje vse izdatke, ki jih je imel turist med bivanjem v Sloveniji, in sicer za nastanitev, za hrano in pijačo v lokalih in trgovinah, za druge nakupe, za prevoz po Sloveniji, za kulturne, rekreativne in športne dejavnosti itd. Z 2.111 prenočitvami kitajskih turistov v letu 2015 je to ustvarilo minimalno 244.310 EUR prihodkov za mesto Maribor. Samo za primerjavo: višina prihodkov šolanja 45 mladih kitajskih nogometašev v mestu Maribor v letu 2016, ki so bili v poletnih mesecih dva tedna v Mariboru, je v višini okoli 30.000 EUR (v to ceno pa ni všteta njihova potrošnja). V letu 2017 je iz mesta Wuxi načrtovan obisk sedmih skupin in sicer 25-članska v mesecu februarju in 350-članska v poletnih mesecih.

3. Ali so napovedi o nadaljnjih pogovorih o vzpostavitvi tovarne baterij še aktualne?

Po naših informacijah se je spremenila lastniška struktura podjetja, imamo pa v načrtu, da bomo stopili z njimi v kontakt v prvem četrtletju letošnjega leta.

4. Kako napreduje sodelovanje mizarstva Fidler in kitajskega partnerja?

Predstavnik mizarstva Fidler je meseca junija s sorodnim kitajskim podjetjem podpisalo namero o sodelovanju. Za odgovore na vprašanja kako daleč je njihovo sodelovanje, se prosimo obrnite na njih.

5. V kateri fazi je priprava ustreznih postopkov oz. gradiv za vzpostavitev tovarne mini busov, o kateri ste govorili pred časom?

V mesecu novembru je na to tem potekal sestanek v mestu Nanchang. Na podlagi dogovorjenega na sestanku se pripravlja predlog za zagon investicije.

6. Prosimo vas, če lahko pošljete poročilo o potovanju v Belorusijo in na Kitajsko med 16. in 21. septembrom 2016.

Srečanje v Belorusiji je bilo namenjeno pogovorom o investicijskih projektih na področjih energetike in javne infrastrukture. Trenutno se usklajujejo poslovne iniciative za prenovo luči v 505 stanovanjskih objektih v Partyzanskem rajonu, v mestu Slustk in mestu Gomel. Prav tako se bo sodelovanje okrepilo s povratno delegacijo iz mesta Minsks in Slutsk, ki prihaja v mesto Maribor. V mestu Xi’an je potekalo srečanje z županom mesta Shangguan Jiqing in guvernerjem province Shaanxi Hu He Ping, kjer so tekli pogovori na temo sodelovanja na področju letalskih povezav in prihoda poslovnih delegacij v Maribor. Izpostavljeno je bilo, da je prav tako projekti Zimskega športnega centra Maribor zelo zanimiv za finančno shemo 16+1. Udeležba na dogodku »4th Roundtable of Cities along Silk Road Economic Belt and Friendly Cooperation Week« in pogovori s predstavniki mest iz provice Shaanxi, Gansu, Qinghai, Jinagsu. Z županom g. Shangguan Jiqingom je bil izveden sestanek na katerem izpostavili vzajemen interes na področju letalskih povezav.[/su_box] (am/ured)

andrej-fistravec-klobuk-dol

Št. komentarjev: 15
 1. Marko pravi

  Kar ste izvolili to imate! Bodite Štajerci drugič bolj pametni na volitvah! Tega debila pa nagnati iz županske pisarne.

 2. štajerc pravi

  Fištravec je navaden prevarant in nesposobnež. To je dokazal že 1000x!!!

 3. borut pravi

  Podlasica, ki se je zalezla v mariborsko vrečo, ki je itak že zelo prazna. Mačkožer je prava katastrofa za Maribor. Upam, da ga že v letu 2017 Mariborčani odstavijo!

 4. janko pravi

  Štajerci takim kot je fištravec pravijo – bumbar 😉

 5. Mihec S'kumarc pravi

  Moj stari pravi da je bolši od prejšnga.

 6. bruh pravi

  je pa kućanov smrdeči nestrpni jugopra sec in bo več kot dovolj za čisto vsakega našega smrdečega levičarja…..

 7. gorazd pravi

  Dokaz da je lahko prav vsak župan. Še tako neinteligenten osebek kot je Andrej Fištravec.

 8. bruh pravi

  zanimivo bo leto 2071….srečno vsem in čim manj smrdečega sran nja in musliščevega fanatizma….kućanistan bo itak še naprej mafijski rdeči otok znotraj eu…..ampak to je še najmanjši težava…..tudi oni so odvisni od drugih faktorjev in prav je tako…….

 9. hlod pravi

  Če je bil Kangler slab, je Fištra še slabši. Se načrtujejo demonstracije za ustolićenje novega župana?

 10. NOSTRADAMUS pravi

  bruh

  ti leta 2071ne boš videl..

 11. Nata46 pravi

  No, kje pa ste Fstajniki s kockami ?
  Aja, čakate na predvoliini golaž in Janšo ??

 12. NOSTRADAMUS pravi

  nata
  a čakaš policijo, da jih spet strateško postavi v grmovje..?

 13. Petrovc pravi

  Mihael Skumavc · Fakulteta za strojništvo UL
  Kako balkansko razmišljanje imata Mazejeva in Massi , na podlagi stare slave zdaj mislita da jima je dovoljeno vse in lahko zahtevata karkoli . Da lahko počneta, kar sta včasih, ko jima je novinarska banda držala štango!!
  Tina kot bivša takmovalka bi morala vedeti kako teško se je za nekatere tekmovalke, tudi mlade Slovenke, prebiti med prvih 30 in koliko to nekaterim pomeni in da ona na svoji poslovilni tekmi, kar zahtevti eno boljših štartnih številk, najraje obakrat 1., je navadna sramota, pokvarjenost, ki smo je pri Timni in Massiju vajeni!!
  Že dejstvo pa je, da je edina ki ji je ob slovesu kaj takega padlo na pamet in to pove veliko o njenem pokvarjenem karakterju!!!!

 14. Mefisto pravi

  Petrovc, na Reporterju se pa zaklinjaš, da že najmanj dva meseca ne komentiraš na Politikisu.

  Po svoje imaš prav.

  To, kar si napisal, ni komentar, temveč beden pamflet

 15. Nata46 pravi

  Skriva ?? Ne! Skrivajo !! V množini .
  Čudno a ne ? Pri Kanglerju se je za vsako vedeževalko vedelo ?

  Ni mi pa jasno, kaj za vraga Petrovc vtika zraven Massija in Mazejvo ?
  Na podlagi stare slave ? Ja, koliko je pa stara ta slava ?
  Ojej !

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen