Fištravčev podžupan Pelko in še 9 svetnikov za “srečen” vstop v novo leto obubožanim Mariborčanom močno podražili ceno komunale!

7

S tesnimi desetimi glasovi za od skupno 45 je mariborski mestni svet danes potrdil podražitev cen komunale. Za povprečno mariborsko gospodinjstvo se bo tako mesečna položnica, ki jo prejmejo od podjetja Nigrad, povišala za okoli pet evrov. Večina svetnikov se je glasovanja vzdržala, predvsem zaradi pomislekov glede poslovanja Nigrada.

Povišanje zneskov na položnici, najverjetneje že za februar, je možno, potem ko je mestni svet po lanskem soglasju za uvedbo omrežnine za kanalizacijo danes potrdil predlog novih cen. Omrežnina, ki so jo sicer uvedli že v večini drugih slovenskih občin in jo od leta 2012 z zakonodajo zahteva tudi država, je določena pri 3,88 evra na vodomer na mesec, cena odvajanja odpadne vode pa pri 0,29 evra na kubični meter, kar je nekoliko več kot doslej.

Predlog je po večurni burni razpravi podprlo deset mestnih svetnikov (, devet jih je bilo proti, 26 se je glasovanja vzdržalo ali ni bilo prisotnih. Mnogo več podpore (29 glasov) je bil deležen dodatni sklep, ki ga je predlagal SD in predvideva subvencioniranje plačila omrežnine za najšibkejše meščane. 10 mestnih svetnikov, ki so podprli novo “lupljenje” Mariborčanov, pa so naslednji: podžupan Saša Pelko (Fištravčeva kvota), Tjaša Mikuž (Fištravčeva kvota), Petra Kneževič (Fištravčeva kvota), Urška Merc (Fištravčeva kvota), Boštjan Žnidarič (Fištravčeva kvota), Zdravko Luketič (NSi), Metod Dolinšek (samostojni), Melita Petelin (samostojna), Jelka Kolmanič (Desus), Josip Rotar (kolesarji).

Medtem ko so se mestni svetniki večinoma strinjali o nujnosti začetka zaračunavanja omrežnine, predvsem zaradi nujnih vlaganj v infrastrukturo, so bili zelo kritični do predlagane cene za opravljanje storitve odvajanja odpadne vode, predvsem zaradi nezaupanja do podjetja Nigrad. Predstavnica SMC Helena Kujundžič Lukaček je opozorila, da to podjetje izvaja le del obveznosti iz koncesijske pogodbe, občanom pa zaračunava vse. “Ima denar, da ga posoja okoli, ne pa da gradi kanalizacijo,” je dodal predstavnik Nove ljudske stranke (NLS) Milan Mikl.

Metod Dolinšek iz Kluba samostojnih svetnikov je zato zahteval, da predstavniki opozicije dobijo mesta v nadzornih svetih javnih podjetij, v kar je župan Andrej Fištravec načelno privolil, a dodal, da se je o tem “treba temeljito pogovoriti” ob kakšni drugi priložnosti.

Predstavnik Nigrada Dejan Tacer je pojasnil, da so cene odvajanja odpadne vode v Mariboru nespremenjene že 13 let, danes predlagana cena v višini 0,29 evra pa je tista, h kateri so se leta 2011 zavezali župani štirih občin s skupnega širšega prispevnega območja. “To je le izhodiščna cena, ki se bo nato vsako leto prilagajala glede na dejanske stroške,” je dejal.

Po besedah vodje občinskega urada za komunalo Vilija Eisenhuta gre za nižje vsote od povprečnih v Sloveniji. “Povprečno gospodinjstvo zdaj za porabljenih deset kubičnih metrov vode plačuje 1,59 evra, po predlaganem dvigu bo plačevalo 2,29 evrov. Gre torej le za 70 centov več, medtem ko je omrežnina fiksen strošek, ki smo ga dolžni sprejeti, nenazadnje tudi zaradi inšpekcijskih odločb,” je izpostavil in spomnil, da so zaradi slabega stanja kanalizacije v občini težave ob vsakem večjem nalivu.

Napaka je bila po besedah samostojne svetnice Melite Petelin storjena že v preteklih letih, ko se je stalno odlašalo z dvigom cen, kar je imelo za posledico neustrezno vzdrževanje kanalizacije. Če bi mestni svetniki v prejšnjih mandatih sprejeli to odgovornost, zdaj ne bi bilo potrebno razmišljati o tako visokem, 85-odstotnem dvigu cen na položnici, je opozorila. (sta/ured)

andrej-fistravec-pelkoMariborski župan Andrej Fištravec in njegov podžupan Andrej Pelko: z dražjo komunalo vzajemno udarila po Mariborčanih, ki tako komaj shajajo iz meseca v mesec… Foto: mediaspeed.net

Št. komentarjev: 7
 1. korl pravi

  Z eno besedo: gamad

 2. Neli pravi

  Glavonji, ki se jima j… za Maribor. Prvi je propadli profesor, drugi pa sploh ni Mariborčan! Sramota za Maribor!

 3. borut pravi

  Že na prvi pogled sta ta dva navadna nemarneža… in taki vam vodijo mesto??? Ubogi Mariborčani…

 4. Franc pravi

  Dobro bi bilo tudi zvedet kaksne place si delijo vodilni v Nigradi. Menda so se tja zavlekli predstavniki Miklavske mornarice

 5. breda pravi

  Take ste si izvolili, zdaj pa jih glejte še poldrugo leto. Drugič pa več pameti v glavo in boste lepše in dostojnejše živeli.

 6. bruh pravi

  kućanov smrdeči mafijski nespobni kader……ampak nedotakljiv ne glede na vse……

 7. bruh pravi

  breda , naši bedaki bodo vedno slepo, enoumno, čredniško volili le to, kar bo kućanova državna mafijska smrdeča oligarhija ukazala…..in nič drugega…..ali si smrdeči jugopra sec ali jugosvi nja ali pa nisi….mi nismo, oni so…..ajd….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen