Do sedaj ljubljanska džamija stala vrtoglavih 35 milijonov evrov, od tega so jih 15 prispevali Katarci

8

Gradnjo Islamskega versko-kulturnega centra, katerega prva faza se je z zadnjimi grobimi betonskimi deli končala nekaj dni pred novim letom, bodo nadaljevali spomladi. “Trudimo se zaključiti celoten projekt v razumnem roku,” so za STA zagotovili v Islamski skupnosti v Sloveniji. Center bo po njihovih napovedih predvidoma dokončan do konca leta.

“Zaradi zahtevnosti določenih postopkov pri izgradnji se včasih izvedba določenega dela izgradnje zavleče, vendar se trudimo nadoknaditi čas in spremljati predvideni terminski plan izgradnje,” so navedli v Islamski skupnosti v Sloveniji. Pred časom so sicer ocenili, da bi se lahko projekt končal jeseni.

Z 29. decembrom, ko se je končala prva faza, so po navedbah Islamske skupnosti dokončali groba betonska dela oz. postavili vse gabarite celotnega kompleksa. Do tega datuma naj bi poplačali tudi vse račune do glavnega izvajalca.

Najbolj zahteven del gradnje je predstavljala jeklena konstrukcija na sakralnem objektu oz. na džamiji. “Na koncu se je vse izšlo zelo dobro,” so se pohvalili in dodali, da so bili vsi sodelujoči, od investitorja, projektanta, nadzornikov in izvajalca, zadovoljni s končnim izdelkom.

V Islamski skupnosti so poudarili, da je gradnja centra zelo zahteven projekt, “saj gre za sakralni objekt, ki zahteva večjo natančnost in previdnost”. Veliko natančnosti bo zahtevala tudi druga faza, v kateri bodo predvidoma spomladi začeli s “finalnim videzom produkta”. Zajema namreč obrtniška oz. zaključna dela.

Osnova centra je sicer 24 metrov visoka kocka, znotraj katere bo kupola. Objekt ima 40 metrov visok minaret, pred začetkom gradnje pa so v sklopu centra napovedali prostor za molitev, umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt, v kleti pa so predvideli parkirišča, restavracijo in telovadnico.

V center – beton v temeljno ploščo sta v maju simbolično vgradila islamski mufti Nedžad Grabus in ljubljanski župan Zoran Janković – so po trditvah Islamske skupnosti od leta 2008 do danes vložili 35 milijonov evrov, od tega jih je pet vložila Islamska skupnost, 15 pa je prispevala država Katar. In kdo je prispeval manjkajočih 15 milijonov evrov??? In zakaj je to skrivnost???

Glede morebitne dodatne finančne pomoči ostajajo v negotovosti. “Iščemo načine, kako zapreti finančno konstrukcijo projekta. Pričakujemo, da bomo imeli odgovor v razumnem času,” so še dejali v Islamski skupnosti v Sloveniji. (sta/ured)

dzamija-ljubljana

Št. komentarjev: 8
 1. Pesjanar pravi

  Tota kocka je idealni navdih za kompostnik ob vrtu,namesto tiste špice bo dober kaki stari ror da bo šel iz njega slabi luft enako kot pri Jankovičevi đamiji.

 2. antikomunist pravi

  Dobili bomo ist problem ko Nemci pri islamskih centrih v Nemčiji. To bo pravo leglo zla.

 3. bruh pravi

  po smrdečih jugićih pač dobiš musliće…..saj so vsaj urbana mesta podobna po evropi, kje več drugje manj…..seveda na zahodu je to še potencirano…ker so bili uvoženi rdečuhi iz različnih koncev in krajev in ne iz enega samega smrdečega hleva…..ajd…

 4. bruh pravi

  in kaj je značilno za uvožene smrdeče jugiće in nato musliće?..absolutna volilna discipliniranost rdečim nestrpnim pra scem in svi njam vse dokler niso v večini in pridejo oni na oblast……rdeči nestrpni pra sci in svi nje pa nujno potrebujejo 100% volilno discipliniranost tega uvoženega nestrpnega, nazadnjaškega, smrdečega GN OJA , da se obdržijo na oblasti v urbanih predelih in po možnosti na še višji ravni…..v kućanistanu, kjer je tega uvoženega smrdečega mafijsko pokornega gn oja precej več kot drugje po evropi pa imajo še vedno totalitarno kontrolo nad državnimi organi un vsemi tremu vejami oblasti…..ajd….

 5. Adolfo pravi

  ino kaj je znaćilno za dolejnce? …ajd…

 6. bruh pravi

  za dolejnce….zanimivo vprašanje….zakaj si želiš odgovora……in katere doljnce imaš ti v mislih? .

 7. Nata46 pravi

  Same skrivnosti ??
  Saj skrivnost bo verjetno tudi, kaj vse bo tam spodaj…..garaže ?

 8. miha pravi

  RAUS muslici

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen