Zdravniki in papež – opravičila ne bo!

4

vinko-gorenak1Piše: Vinko Gorenak, poslanec SDS

Ko ste prebrali gornji naslov, ste verjetno pomislili, ja kaj pa imajo naši zdravniki s papežem ali obratno. Verjetno ničesar. No, v mojem primeru imajo. V tednu, ki se izteka sem imel dva javna nastopa. V prvem primeru sem pisal o sedanjem papežu Frančišku in njegovih molitvah za pokojnim diktatorjem in morilcem Fidelom Castrom, v drugem nastopu pa sem se opredelil do sporazuma med zdravniškim sindikatom FIDES in aktualno vlado. No, z obema mojima nastopoma sem očitno dregnil v stanovski organizaciji duhovnikov in zdravnikov. Tudi zato sem bil deležen številnih pohvalnih odzivov, veliko pa je bilo tudi negativnih odzivov, tudi tistih znotraj SDS in s strani duhovnikov in zdravnikov, ki jih osebno poznam.

Pa pojdimo k mojemu prispevku o molitvah papeža Frančiška za pokojnim diktatorjem in morilcem Fidelom Castrom. Zapisal sem, da je na tem svetu nekaj narobe, če papež moli za pokojnim diktatorjem in morilcem Fidelom Castrom in ne za 100.000 pomorjenimi z njegove strani in s strani njegovega režima. Preden sem to javno objavil, sem se posvetoval s vsaj tremi pomembnimi predstavniki  cerkve na slovenskem. Njihova imena moram seveda zaščititi in jih ne morem omenjati. Ničesar niso imeli proti temu, kar sem zapisal. Se je pa zato »vsulo« na moj elektronski naslov in na moj telefon veliko odzivov naših duhovnikov, zlasti tistih, ki me poznajo osebno. Mnogi so se strinjali s tem kar sem zapisal, da bi moral papež Frančišek najprej moliti za 100.000 in več žrtev Fidela Castra in njegovega režima, šele na to za pokojnim Fidelom Castrom. Precej pa je bilo tudi obratnih odzivov v stilu »kdo pa ste vi, da boste naročal za koga naj moli papež, vi niste Bog«. No ja kakorkoli že, ostajam pri zapisanem, da je zame nesprejemljivo, da papež moli za dušo pokojnega morilca in ne za duše 100.000 in več njegovih žrtev. Stvar bi lahko bila obratna, torej da bi najprej molil za žrtve šele nato za morilca. To bi bilo zame logično in pričakovano. Zato tistim duhovnikom, ki so me kritizirali sporočam, da mojega opravičila ne bo.

Poglejmo še k našim zdravnikom. Pretekli teden je vlada, točneje Cerarjeva SMC, ob nasprotovanju Židanovih SD in Erjavčevega DESUS-a, z zdravniki podpisala nenavaden sporazum, ki si ga vsak tolmači po svoje. Zame je najpomembnejši tisti del, ki govori o tem, da se bodo plače zdravnikov povečale, tudi nad 57. plačni razred, ki je za sedaj veljal za najvišjega. To je zame nesprejemljivo.

Jasno je, da so čakalne dobe prešle vse razumne meje. Jasno je tudi, da od nikogar, tudi od zdravnikov, ne moremo in ne smemo pričakovati, da bodo delali nad polno delovno obveznostjo in zastonj. Država torej mora vzpostaviti sistem, ko bodo zdravniki plačani, ne le za svoje redno delo, temveč tudi za vso tisto delo, ki ga bodo opravili nad redno delovno obvezo. Vse, prav vse, jim je potrebno danes tukaj in takoj, pošteno plačati. In ne zanima me ali imajo zato višjo plačo od predsednika države ali ne, kar se mene tiče jo seveda lahko imajo.

Toda za zmanjševanje čakalnih dob niso odločilni le zdravniki, tu je tudi vso spremljevalno osebje od medicinskih sester do negovalk in snažilk. Isto pravilo mora veljati za vse. Tudi vsem ostalim moramo plačati, danes tukaj in takoj, vse tisto, kar opravijo nad svojo redno delovno obveznostjo.

In kje je torej problem? Problem, ki ga vidim ne le jaz, očitno ga vidijo tudi v SD in DESUS, je v tem, da je vlada podpisala ločen sporazum z zdravniki, v katerem jim je v naprej priznala pravico do višje plače (ne le plačila dela preko redne delovne obveznosti), vse ostale (medicinske sestre, negovalke, snažilke) pa je poslala v vrsto, ki se ji reče pogajajte se za višje plače, za sedaj pa vam ne priznamo ničesar. Eliti zdravnikov, ki imajo tako ali tako že ene najvišjih plač v državi (med 100 najbolje plačanimi v Sloveniji z veliko večino prevladujejo zdravniki) je vlada s podpisom sporazuma priznala pravico do višjih plač, vse ostale, tudi tiste z najnižjimi plačami, ki ne omogočajo dostojnega preživetja, pa je poslala v vrsto za pogajanja. Nesprejemljivo in še enkrat nesprejemljivo, pa tudi nepošteno.

Ob tem seveda ne moremo mimo drugih problemov v zdravstvu. Mnogi zdravniki na primarni ravni garajo in garajo, tvegajo tudi zdravniške napake in še kaj. V to me prepričujejo tudi obiski osebne zdravnice. Vse torej ne moremo in ne smemo metati v isti koš. Imamo tudi problem pomanjkanja zdravnikov v naših bolnicah, na drugi strani pa imamo na zavodih za zaposlovanje mlade zdravnike, ki ne dobijo dela in seveda logično odhajajo v tujino. Problemov v našem zdravstvu je torej več kot preveč, toda od svoje osnovne, za nekatere sporne trditve, da je vlada nekorektno in nepošteno podpisala sporazum o povečanju plač z elito zdravnikov, ni pa rešila celotnega problema, ne odstopam, mojega opravičila v tej smeri torej tudi ne bo.

Št. komentarjev: 4
 1. Alojz pravi

  Gospod Gorenak!
  Vas sem že nekajkrat poslušal in tudi odobraval vaše izvajanje o aktualnih temah. Tole zadnje pa vam ni v čast. Sedaj ste pokazali, da ali niste hodili k verouku ali pa ste sploh plitvo duhovno bitje. Sem pa prepričan, da niste molilec. Ko boste enkrat spoznali moč molitve za druge, boste lahko sodili kdo in za koga naj moli.
  Svetujem vam, da se osredotočite na področja, ki jih obvladate. Lepo pa bi bilo ko bi začeli pošiljati pozitivne misli tudi svojim nasprotnikom.

 2. beno pravi

  Vinko je eden redkih pogumnih, ki ne sledijo čredi v SDS! Zato ima vse moje spoštovanje!

 3. re gornjemu pravi

  On je vendar človek, ki “vse ve in vse zna”. Je pa tudi nezmotljiv.Res pa je tudi, da ima TU in TAM prav.

 4. Nata46 pravi

  G. Gorenak , za tistih stotisoče pomorjenih je verjetno že molil , a ne ?
  Vsaj kolikor jaz poznam navade Papeža in ostalega klera , je molitev njihova prva dolžnost . Molitev prav za vse . Verjetno jo taki izrojenci , kot je bil Castro še bolj potrebujejo .. Oni drugi so že dotrpeli in , če je kje Bog , so že pri njem ……….
  In še ena ustaljena navada , da se izreče sožalje sorodnikom .Kar je naredil Trump je njegova pravica , kot državljana . Kot predsednik si , žal , tega ne bo mogel privoščiti..
  Ja, žal se ravnanje državnikov – tudi papeža – ne sme in ne more primerjati z ravnanjem nas, navadnih državljanov , ali ne ?
  Torej se ne bo opravičeval , pa tudi vam se ni treba !! Saj je to bilo vaše osebno mnenje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen