V Ankari ustreljen ruski veleposlanik podlegel ranam, napadalec naj bi bil turški policist

2

V Ankari je danes na odprtju razstave neznani napadalec ustrelil ruskega veleposlanika v Turčiji Andreja Karlova, ki je kasneje podlegel ranam, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Napad je označilo za teroristično dejanje.

“Morilci bodo kaznovani,” je ob tem dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. “Danes bomo to vprašanje odprli na zasedanju Varnostnega sveta ZN. Terorizem ne bo zmagal,” je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Veleposlanika so ustrelili kmalu po njegovem otvoritvenem govoru na razstavi fotografij, je poročala turška javna televizija TRT, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je povedal, da je bil o napadu obveščen tudi predsednik Vladimir Putin.

Policija je medtem že uvedla preiskavo. Fotografije turškega časnika prikazujejo več ljudi v oblekah, ki ležijo na tleh, medtem ko moški strelja. Napadalec je po navedbah očividcev med napadom vzklikal “Alep” in “maščevanje” ter “Alah je velik”. Policija ga je po napadu onesposobila.

Župan Ankare Melih Gökcek je na Twitterju zapisal, da je napad izvedel turški policist.

Incident je sledil večdnevnim protestom v Turčiji, na katerih so ljudje Moskvo krivili za kršitve človekovih pravic v sirskem Alepu, kjer v teh dneh poteka evakuacija prebivalcev vzhodnega dela mesta. Turčija in Rusija sicer sodelujeta pri organizaciji evakuacije.

Washington je medtem že obsodil napad, ki se je zgodil v glavnem galerijskem prostoru v okrožju Ankare Cankaya, kjer se nahaja tudi večina tujih veleposlaništev. Napad je obsodila tudi Sirija.

Na dogodek so se odzvali tudi v ZN. “Ni opravičila za napad na diplomata ali veleposlanika. Upamo, da bo napadalca dosegla roka pravice,” je povedal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Sožalje ob smrti veleposlanika je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu izrazila tudi že visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

62-letni Karlov je bil na mesto veleposlanika v Ankari imenovan julija 2013. Zaharova ga je označila za “pomembnega ruskega diplomata” in “osebo, ki je veliko storila za boj proti terorizmu”. (sta)

ankara-veleposlanik-streljanje3

Št. komentarjev: 2
 1. KIDON pravi

  Dobro se ve komu ne odgovarja močna vez med Rusijo in Turčijo.
  POZDRAV OBANGUTANU.

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Komu le. ZDA, Anglija, Francija, Izrael, Nemčija.
  čao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen