Somrak Boštjana M. Turka

23

Piše: Sebastjan Erlah, publicist

Da je nekdaj, domnevno desničarski (karkoli naj bi v kontekstu naše sistemske ureditve to bilo) tednik Reporter pristal v rokah udbomafije, danes ni več nobenega dvoma. K podrobnemu razkritju udbomafijskega ozadja pri omenjenem tedniku prispevali prav na portalu Politikis, kjer nam gre seveda za resnico in smo ji zavezani. Resnico, ki mora biti spregovorjena, pa če tudi je za mnoge boleča. Vendar prav ta bolečina ponavadi rodi nekaj novega, boljšega, dobrega – svobodo, ali kakor pravi Jezus v Evangeliju po Janezu: »Spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila!« (Jn 8,32)

Potem, ko sem v preteklosti že »zaklal« sveto kravo Reporter – svete krave je namreč potrebno zaklati, kakor je Mojzes uničil malika, zlato tele, ki so si ga v času, ko je bil sam štirideset dni iz obličja v obličje z Jahvejem, naredili Izraelci – in sem se v kontekstu tega »klanja« že dotaknil tako Igorja Kršinarja in Boštjana M. Turka, ki sta oba, poleg urednika Silvestra Šurle, gonilni sili Reporterja, ali recimo mu bolje UdboReporterja, bom v pričujočem zapisu namenil ponovno nekaj besed o Boštjanu M. Turku, in sicer predvsem o tem, kdo je ta oseba, ki na t.i. desnici velja za nekakšnega, današnja mladina bi rekla »top šit« intelektualca, ki naj bi bil desničarski antipod pregovorno levičarskega ideološkega guruja, filozofa Slavoja Žižka. Rad bi pokazal, da je ta doxa (splošno razširjeno mnenje) na političnem pomladnem polju zgolj eidos (zunanji videz), ki je varljiv in prikriva mnogo bolj groteskno, mračno in destruktivno resničnost Boštjana M. Turka.

Če sem iskren, si poleg Josefa Fritzla ali Armina Meiwesa, bolj znanega kot Rotenburškega kanibala, skorajda ne morem predstavljati bolj odurne osebe na zemeljski obli, kot je sin znanega kardiologa Josipa Turka, ki je nekaj dni po prodaji Reporterja Martinu Odlazku, medijskemu mogotcu, ki je blizu Kučanovemu Forumu 21, na Twitterju priznal, da Reporter obvladuje udbomafija, a kasneje svoj tvit umaknil in se delal, kot da ni nič, ker so ga po tem, ko so ga kot sodelavca nogirali, vzeli nazaj med redne pisce.

Ne preveč možata podoba, ki naj bi jo Turk razvil že v času svojih gimnazijskih let, ko je obiskoval Poljansko gimnazijo, kaže na njegovo občutljivo in kompleksno osebnost, ki je verjetno tudi posledica velikega razočaranja v devetdesetih letih, v ljubezni do Nike Kocijančič, ki je hči zloglasnega Janeza Kocijančiča, nekdanjega predsednika Socialnih demokratov, torej hčerke zapriseženega komunista. Kakšno je moralo biti vzdušje v teh odnosih, še posebej, ker je bil Turk član Krščanskih demokratov, si lahko samo predstavljamo. Najbrž ni nikakršno naključje, da je Turkovo razbolelo srce pogosto iskalo uteho v Opera baru in baru Joe Pena’s, za katera redni obiskovalci, ki naj bi ga tam videvali, pravijo, da veljata za učbeniški primer fukfehtarskih barov. Tekom let pa naj bi razvil tudi nekakšna sadomazohistična seksualna nagnjenja, kakor naj bi pred leti priznala ena od znanih Playboyevih zajčic, ki je pol leta živela v njegovem stanovanju na Rimski ulici v Ljubljani. K sebi domov na razne žure pa naj bi v preteklosti rad vozil tudi svoje študentke s Filozofske fakultete.

Boštjan M. Turk, sicer doktorand pariške Sorbone, ki predava francosko književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani, v zadnjem času na Twitterju močno prednjači z objavami, ki bi jih lahko označili kot nenavadna videnja, ki bi lahko bila posledica prevelikega uživanja določenih substanc – Ana Jud v Operaciji Direkt začetek njenega srečanja s Turkom opisuje v kontekstu nekaj na hitro spitih »ta kratkih« s strani Turka. Vendar tovrstne blodnje »vojaka Turka« niso nekaj, kar bi bil nov pojav.

Svoja psihotična stanja in svojo mračnjaštvo ter destruktivizem do slovenske pomladi in do SDS, je kazal že v devetdesetih letih, kar je dobro opisal Ivo Žajdela v knjigi Leta velikih prevar. Turk je takrat stopil v hudičevo španovijo z udbomafijo in se grobo lotil diskreditacije Janeza Janše. Žajdela takole opiše dogajanje: »Za pritegnitev oziroma ohranitev svojih volilcev se torej počne marsikaj, saj smo priča manevrom, ki bi bili v čast tudi najspretnejšim manipulatorjem. To je toliko grozlivejše stanje, saj se je na drugi strani s strani SKD začela prava gonja proti „njihovemu glavnemu nasprotniku“ Janezu Janši. Zaenkrat so v javnosti pri tej gonji najbolj eksponirani manj pomembni člani stranke, kot na primer urednik Slovenca Janez Obreza, ki v svojih komentarjih grobo napada Janšo in revijo Mag, ki je naenkrat postala glavno (in edino!) glasilo, ki je uperjeno izrazito proti postkomunistom in njihovemu početju. Poleg nekaterih drugih strankarskih ljudi (kot na primer mladenič Stanislav Rozman, ki je v samem ožjem strankinem vodstvu), se je gonji proti Janši pridružil (prav tako mladi) Boštjan Turk, predsednik ljubljanskega odbora SKD. Pravzaprav je bil on že lep čas edini, ki je nekoliko izstopal iz politike SKD in je veljal za tistega, na katerega bi se desnica lahko zanesla. Zato je bil njegov napad na Janšo in SDSS veliko presenečenje, še posebej pa besna intenzivnost tega napada. Zanimivo, da je do Turkovih očitkov prišlo potem, ko je levica prenehala s svojimi večmesečnimi napadi s fašizmom.“ (Žajdela, Leta velikih prevar, Ljubljana, 1996, str. 135) Ob tem je po Žajdelovih zapisih Turk Janšo označil celo za trdorokca, takratno SDSS pa je obtožil, da je polna nekdanjih komunistov.

Turk se očitno v tem ni popolnoma nič spremenil. Lahko bi celo rekli, da je njegovo videvanje belih miši celo eskaliralo. Tako je letos grobo, primitivno in neresnično obračunal z zakoncema Zver, ker mu ni uspelo od njiju izsiliti položaja predsednika Zbora za republiko. Prav tako pa je Turk grobo in spletkarsko obračunaval z avtorjem teh vrstic ter lastnikom portala, ki ga pravkar berete, Dejanom Kalohom. Med drugim je preko psihološke projekcije svoje očitno kolaboriranje z udbomafijo želel podtakniti kar tedniku Demokracija in uredniku Metodu Berlecu. Nenazadnje pa tudi novinarju Jožetu Možini, kar je verjetno poskus Turkovega maščevanja za to, da se je Možina Turku postavil po robu, ko je ta želel, da bi Meškovo priznanje, ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov, prejel raziskovalec Roman Leljak.

Boštjan M. Turk je torej vse kaj drugega, kot konstruktivni element slovenske pomladi. Je element njene destrukcije. Pod krinko gostobesednosti, ki sprva človeku daje vtis težkokategornega intelektualca, se skriva zgolj vakuum. Videz pro-demokratičnega borca, ki si ga je utrdil s kazenskim pregonom na sodišču, odpihne dejstvo, da je ena od članic tega krivosodnega sistema v naši državi prav Turkova sestra Katarina Turk Lukan, kar v kontekstu vsega do sedaj zapisanega in znanega, meče tudi precejšen dvom na resnost kazenskih pregonov, ki jih je bil deležen Turk, še posebej, če upoštevamo, da se je na shodu Odbora 2014, ki je bil 10. junija 2015, očitno zagovoril, ko je sporočil, da je bil obsojen na dva meseca zapora, pri čemer bi dobil šest mesecev zaporne kazni, če ne bi imel dveh majhnih otrok. Spomnimo se, da dva majhna otroka kot olajševalna okoliščina pri razsodbi sodišča, pri Janezu Janši v aferi Patria, nista imela prav nikakršnega vpliva.

Da, dragi bralci, to je groteskni, mračnjaški in destruktivni Boštjan M. Turk. Ena izmed svetih krav t.i. desnice, ki ji ne pripada takšen naziv. Intelektualni vakuum, ki ga je potrebno razpihati. Udbaška zgodba z Reporterjem, ki jo je po naših opozorilih dobro prepoznal tudi Janša, je začetek propada tistih, ki jih že davno ne bi smelo več biti…

Št. komentarjev: 23
 1. BMTurk pravi

  spoštovani,

  v temle “pisanju” so kombinacije laži, neresnic in žaljivih podtikanj. Resničen ni en sam stavek, razen da se pišem Boštjan Marko Turk.

  Formulacije zadoščajo za kazenski pregon in civilno tožbo.

  Po posvetu z odvetnikom sporočam, da bom to storil, če ne bo žaljivo in neresnično pisanje umaknjeno z opravičilom.

  Boštjan Marko Turk

 2. Sebastjan Erlah pravi

  Spoštovani g. BMTurk,

  predlagam, da najprej demantirate Direktov članek Turk v mestu Gogi iz leta 2005 in tistih nekaj vrstic, ki vas omenjajo v knjigi Operacija Direkt ter seveda pisanje Iva Žajdele v knjigi Leta velikih prevar.

  Vsi omenjeni viri so dostopni. In če tako, najprej sprožite ustrezne postopke zoper omenjene.

  Sebastjan Erlah

 3. breda pravi

  G. Turk zakaj sedaj jočete? Kaj pa cela serija ljudi, ki ste jih razžalili in o njih pisarili debele laži? Pri tem pa res nimate enakih vatlov…

 4. BMTurk pravi

  Spoštovani,
  ali vas niti malo ni sram. Izbrisali ste demanti na laži objavljene v zvezi z menoj.
  torej sami priznavate, da so to laži in vas je strah ali sram.
  sram vas bodi!

 5. BMTurk pravi

  spoštovani SErlah,

  v knjigi operacija direkt je vse to demantirano.

  Na sodišču bo tudi pisna listina overovljena pri notarju o pisanju v Direktu.

  Leta velikih prevar so knjiga, ki sem jo največkrat citiral prav sam.

  BTurk

 6. Urednistvo pravi

  BMTurk laže: nobenega demantija ni poslal!

 7. Špelca pravi

  Ne bom trdila, da je BMT biser, a ga imam vseeno veliko raje kot Erlaha, ki se skuša maščevati za pravično odvzeto Meškovo priznanje. Tole pisanje pa mi smrdi po plačani udbovski diverziji.
  Gospod Erlah, pa Blažiča pozdravite. Še pred kratkim je kolovratil po osnovni šoli, kamor je nekdaj sam hodil, in mladim učenkam razkazoval svoje premoženje. O njem ne boste nič pisali? Pa je bojda znan desni publicist.

 8. KomunističnoTaborišče pravi

  Francoski rdeči puran je tipičen podtaknjenec. Pisal je poročila za udbo iz tujine. Nihče brez krvavih rok nebi zasedel njegovega položaja.

 9. KomunističnoTaborišče pravi

  Reporter je ranjena zver in do konca zime ga ne bo več. Smrdi kot satan in že privablja mrhovinarje.

 10. Fazan pravi

  Mislim, da se je v Reporterju zgodilo nekaj narobe, saj so bili na napad na Janšo pripravljeni šele pred naslednjimi državnozborskimi volitvami. Vsekakor je zelo dobro, da je ta revija razkrinkana. Pa naj Šurla še tako žuga Janši, da se ne bodo pustili ustrahovitio (brez da bi Janšo omenil). Revija, ki je nekaj časa vsaj zaslepljujoče pozirala, je postala prava moralna in etična greznica. Po Pucu, Kršinarju, Turku, Sunčičevi se je izpridil celo Gluks, ki je Žigi Turku v intervjuju polagal v usta neprimerne beside o Janši, da se ta nikakor ni mogel ustrezno izplesti iz njegovih zank. Mislim, da smo blizu konca Reporterja..

 11. Fazan pravi

  Pravzaprav je še najjlepše vidna negativna preobrazba Reporterja v samem uredniku vedno sočnega in konkretnega Šurle. Tudi on je prevzel govorico Kučana (in še prej Tita in drugih diktatorjev), ki ne omenjajo imen, a vsi vedo za koga gre. Človeku se kisa, kako majhen je slovenski človek, ki voli/ ljubi diktatorje.

 12. Fazan pravi

  Malo sem se nerodni izrazil …. uredniku Reporterja, vedno sočnega in konkretnega Šurle …

 13. BMTurk pravi

  Boštjan M. Turk @m_bostjan
  O DKalohu si iz informacij posredovih na tw, mnenje ustvari vsak sam. Za vsak stavek pričam pred sodiščem. SErlah je psihiatrični bolnik.

  30s

 14. Roco pravi

  @ BMT,
  ni Erlah psihični bolnik, tebe daje panika, ker ti čedalje manj ljudi verjame.
  Postal si pravi zmešanc (ali si že po naravi ali pa načrtno mešaš, ne vem), včasih sem te cenil, letos si pri meni izgubil vse točke.
  Erlah je Erlah, pri njemu se ve, kaj dobiš, ti si pa konvertit.

 15. Lepena pravi

  Turk je žrtev lastnega ega in lastnih presoj o svoji vrednosti – ki je dejansko minorna. Tako v kontekstu njegovega pisarjenja kot profesure.

 16. mirko pravi

  Turk je navaden idiot. Tega se zavedajo tako na levici kot na desnici, zato so ga tudi od vsepovsod nagnali.

 17. cobra pravi

  Zakaj se ukvarjate s tem zavaljenim prascem Turkom?

 18. erika pravi

  Turk je v zadnjih letih postal patetično in pomilovanja vredno bitje, ki ga nihče noče v svoji bližini.

 19. Nata46 pravi

  Eh, dejte no g.Erlah ?
  Katera, čigava resnica nas bo osvobodila ?
  Pa kaj vam je vsem skupaj ? rav povsodi vidite Udbo in Kučana ? Morda pa kdo le še naredi kaj, ker tako misli , a ne ?
  Morda Turk žali , je nesramen , morda se tudi kdaj zlaže……pa ga vseeno preberem in Reporter tudi kupujem .
  Prav , pravite , da je Turk destruktiven ? Pa ?
  Vseeno je dobro čimveč prebrati .

 20. Adolfo pravi

  Še dobro, da sta Erlah in Turk levičarja, sicer bi me bilo pošteno sram…

 21. blok pravi

  Pred kakšnimi 4 leti (glede na to, da smo leta 2020) sem na nekem portalu (Reporter ali Demokracija, pozabil sem) bral neko Turkovo kolumno – o Janezu Janši. Ves začuden sem prebral do konca in prišel na misel, da je Turk pred sabo imel nek star slavilni spis o titu in ime tito zamenjal z imenom Janez Janša. Ker sem v letih, dobro vem, kako se je po vseh medijih pisalo in bralo slavo brozu. Natančno taka je bila Turkova kolumna o Janši. Na to kolumno me je spomnil tudi sin – z ogorčenjem.
  Mislil sem, da smo s tako ogabnimi apologijami z novo državo prenehali. Ne, tovariš Turk je s tem nadaljeval. Od takrat vse, kar je Turkovega, berem z določeno skepso. Tako uravnovešen človek ne piše.

 22. haapy yack pravi

  hoj
  Če zravne pije še šmarnco pol ni čudn.
  boditevcvetju

 23. Hit pravi

  Alkohol je hudič. Bolj ga piješ, bolj si nor.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen