Patricija Šulin: Vodni potniški promet je treba bolje izkoristiti

0

“Tako za nas, ki ladijske storitve uporabljamo predvsem za počitniške namene, še bolj pa za tiste, ki so dnevno odvisni od njih, je pomembna razpoložljivost in dobra povezanost ladijskih storitev z drugimi transportnimi povezami,” opozarja Patricija Šulin, nadomestna članica Odbora za promet in turizem v Evropskem parlamentu ob glasovanju o poročilu o sprostitvi potenciala prevoza potnikov po vodnih poteh na novembrskem plenarnem zasedanju. Poslanka pri tem opozarja na ustrezno vključenost ladijskega potniškega prometa v projektih, ki spodbujajo prometno multimodalnost,  kot je integrirani evropski sistem izdaje vozovnic oz. vseevropska prometna omrežja in instrument za povezovanje Evrope.

Šulinova je pozdravila poročilo, ki opozarja na vrsto potrebnih sprememb v ladijskem potniškem prometu, s katerimi bi povečali njegovo uporabo s številnimi pozitivnimi posledicami kot je manjša gneča na cestah. Poleg razpoložljivosti Šulinova izpostavlja še dostopnost ladijskega prometa. “Pri tem gre tako za cenovno dostopnost storitev, še posebej na redkeje poseljenih in oddaljenih otokih, kot tudi za fizično dostopnost za invalidne osebe, osebe z omejeno mobilnostjo in starejše, ki jih bo vedno več glede na evropske demografske spremembe.”

Evropski parlament je potrdil poročilo o sprostitvi potenciala prevoza potnikov po vodnih poteh. Vodni potniški promet, tako morski kot celinski, lahko precej prispeva k bolj trajnostnemu in učinkovitejšemu evropskemu prometnemu sektorju. Poročilo opozarja na politike, ki lahko povečajo njegovo uporabo, kot so politike, ki urejajo varnost, okoljske standarde, čezmejno sodelovanje in konkurenčnost ter tudi kakovost storitev, pravice potnikov in neoviran dostop.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen