Patricija Šulin obsodila napade na civilno prebivalstvo v Siriji

0

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu so evropske poslanke in poslanci s podpredsednico Komisije in visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Federico Mogherini razpravljali o razmerah v Siriji.

Evropska poslanka Patricija Šulin je v razpravi ostro obsodila napade na civilno prebivalstvo. “Prihodnost Sirije je vedno bolj negotova, saj so se napadi na Alep in tudi na druge dele Sirije okrepili. Ostro je potrebno obsoditi napade na civilno prebivalstvo in pomanjkanje dostopa do prepotrebne humanitarne pomoči za ljudi v Siriji, kot tudi napade na konvoje s humanitarno pomočjo. Tako so največje žrtve ženske, otroci in starejši ostali brez dostopa do osnovne humanitarne pomoči, hrane, vode in zdravstvene oskrbe”, je dejala Šulinova.

Šulinova je pozdravila sodelovanje Evropske unije in Združenih narodov, ki poskušata urediti problem na tem področju. “Ostro je potrebno obsoditi ravnanje Putina, Rusije in Asadovega režima. Evropska unija si mora še naprej prizadevati za dosego miru in imeti mora pomembnejšo posredniško vlogo za dosego mirovnega sporazuma za Sirijo”, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin

Voditelji EU so v oktobru obsodili napade sirskega režima in njegovih zaveznikov, predvsem Rusije, na Alep. Evropska unija pri tem preučuje vse možnosti, če bi se grozodejstva nadaljevala. Visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini so pozvali, naj v sodelovanju z Združenimi narodi nadaljuje z izvajanjem humanitarne pobude EU in evakuacije pomoči potrebnih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen