Katoliški duhovnik na Hrvaškem z letakom proti Spužiju Kvadratniku zaradi promoviranja “smrtnih grehov”

0

Župnik iz Novega Vinodolskega nedaleč od Crikvenice Hrvoje Poljak je ocenil, da je priljubljena risanka Spuži Kvadratnik v nasprotju s krščanskimi vrednotami ter otroke usmerja v grehe. Ljubitelji filmske umetnosti iz Varaždina so odgovorili z ustanovitvijo štaba za obrambo lika in dela Spužija Kvadratnika.

Župnik Poljak je v svojem letaku ostro kritiziral ameriško risanko o morski spužvi kvadrataste oblike, ki je v Sloveniji znana kot Spuži Kvadratnik. Tudi ostali liki so morske živali, na primer morska zvezda Patrik in rak Gospod Rakar.

Poljak meni, da vsak lik iz risanke predstavlja enega od smrtnih grehov ter poleg podob likov iz risanke našteje napuh, pohlep, pohoto, jezo, zavist, požrešnost, jezo in lenobo. Izpostavlja, da v risanki spoštujejo lažna božanstva.

Združenje za filmsko umetnost Trash, ki že več kot deset let organizira filmski festival v Varaždinu, je zavrnilo vse izjave župnika iz Novega Vinodolskega, posebej pa njegove napade na film kot obliko umetnosti. Ustanovili so štab za obrambo lika in dela Spužija Kvadratnika z geslom “Spuži Bob – heroj in ne pohotnež”.

Kot so sporočili na spletni strani filmskega festivala Trash, si veseli glavni lik iz risanke Spuži Kvadratnik prizadeva za splošne družbene vrednote.

“Vsi, ki so si ogledali risanko, vedo, da Spuži trdo dela pri svojem delodajalcu. S svojo nizko plačo redno pomaga prijateljem in sosedom ne glede na to, kakšni so,” so zapisali v sporočilu, ob katerem so objavili tudi Poljakov letak.

Za petek 4. novembra so napovedali zabavo podpore Spužiju v enem izmed gostinskih lokalov v Varaždinu. Obvezna obleka je “nekaj rumenega”, ker je Spuži rumene barve. Poleg programa z dj-jem bodo predvajali tudi risanke o Spužiju.

“Udeleženci bomo poslali univerzalno sporočilo miru in ljubezni za vse. Mi vsi smo Spuži Kvadratnik,” so sklenili.

V združenju Trash so svojimi gesli parafrazirali nekatere izmed sloganov, ki so jih na Hrvaškem uporabljali v podporo hrvaškim generalom, obtoženim vojnih zločinov, in veteranski štab za zaščito Vukovarja ob uvedbi napisov v cirilici.

Župnik Poljak javno nasprotuje tudi lovu na Pokemone, video igricam, jogi, fengshuiju, reikiju in vrsti drugih “hudičev”. (sta)

sponge-bob

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen