ZN: V slumih živi skoraj 900 milijonov ljudi

0

favela-brazilNa svetu v revnih mestnih četrtih, t. i. slumih, predvsem v Afriki, Aziji in Južni Ameriki živi skoraj 900 milijonov ljudi, je razvidno iz podatkov, ki so jih objavili ob robu mednarodne konference Združenih narodov Habitat III v ekvadorski prestolnici Quito.

Poročilo Združenih narodov po navedbah nemške tiskovne agencije dpa tudi navaja, da je pred 16 leti v slumih živeli okoli 791 milijonov ljudi. Zaradi množičnega priseljevanja v mesta številni ljudje živijo tudi brez dostopa do vode, elektrike in zdravstvene oskrbe.

Poročilo izpostavlja tudi pozitivne trende, v državah v razvoju se je delež prebivalstva v slumih znižal z 41,6 odstotka leta 1990 na 29,7 odstotka v letu 2014.

Na Habitatu III naj bi sprejeli “novo urbano agendo”, ki naj bi mestom služila kot smernica za bolj socialen in do podnebja prijazen razvoj. V mestih po svetu skupno živijo slabe štiri milijarde ljudi. Mesta hkrati zavzemajo le dva odstotka vse Zemljine površine. Do leta 2050 naj bi se število prebivalcev mest povzpelo na 6,5 milijarde.

Konference ZN v ekvadorski prestolnici se udeležuje okoli 40.000 udeležencev. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen