Dr. Zver: EU naj bo bolj pozorna na izvajanje min. standardov vladavine prava v tranzicijskih državah

0

Evropski poslanci so v torek, 4. oktobra, na plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu razpravljali o pravici do začasne brezplačne pravne pomoči osebam v kazenskih postopkih.

“Prostor osebne varnosti se postopoma širi v EU in to je dobro,” je poročilo, ki po njegovih besedah zagotavlja “skupne minimalne standarde” glede pravice do brezplačne pravne pomoči osumljenim in obdolženim osebam v kazenskih postopkih, pozdravil vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki dr. Milan Zver.

“Prvotno predlagano besedilo Evropskega parlamenta je bilo preveč optimistično, saj je predvidevalo, da se področje uporabe te direktive razširi tudi na primere, ko prostost osebam v postopku ni bila odvzeta, tega bremena pa vse države članice ne bi zmogle. Besedilo zdaj predvideva bolj realen obseg in je zato vsekakor boljše,” je dejal.

Dr. Zver je izpostavil, da podpira razširitev direktive v smer, ki zagotavlja nudenje redne, ne le začasne, brezplačne pravne pomoči, saj se bo s tem po njegovem mnenju “vsaj skušalo zagotoviti pošteno sojenje skozi ves kazenski postopek. To bo okrepilo tudi medsebojno zaupanje držav članic v pravosodne sisteme,” je poudaril.

Dejal je, da se strinja z določbo, ki predvideva možnost izterjave, kadar prihaja do zlorab s strani oseb, ki niso upravičene prejemanja redne brezplačne pravne pomoči oziroma, če so te osebe pristojnim organom zavestno posredovale lažne podatke o svojem finančnem stanju.

“Ta direktiva s področja procesnih pravic je en korak na poti k pravičnemu sojenju v Evropski uniji. A na izvajanje skupnih minimalnih standardov vladavine prava bi morala EU biti bolj pozorna tudi takrat, ko gre za dvomljive sodne, tudi politično motivirane, procese v nekaterih tranzicijskih državah, kjer še niso dosegli običajnih standardov vladavine prava,” je zaključil dr. Milan Zver.

kladivo-sodno5

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen