Starši in otroci: začrtajmo si šolsko leto tako, da se bo končalo uspešno in veselo!

0

Novo šolsko leto je tu, to pa je tako kot pred skokom v novo leto navadno čas, ko radi naredimo kakšen sklep, s katerim naj bi dogajanje v prihajajočem novem obdobju izboljšali. Če smo bili v prejšnjem šolskem letu nezadovoljni z uspehom naših otrok, starši pogosto rečemo: »Samo da ne bo kot lani«. Kar je zelo narobe. Ta stavek je zelo destruktiven za vse, ki 1. septembra začenjajo novo šolsko leto. Raje recimo: »Letos bo drugače!«. Pa poglejmo, zakaj.

Ko govorimo o dobri, pozitivni komunikaciji, je vedno težko razložiti, kako naj bi ta potekala. Eden glavnih nasvetov je, da se za začetek vsaj en dan izogibamo besedice »NE«. Ampak kako to storiti? Kako naj potem povemo, kaj ne želimo, da nekdo naredi ali počne? Točno za to gre: Tega preprosto ne počnemo, ampak namesto tega cel dan govorimo, kaj želimo, da nekdo počne ali stori.

Naša komunikacija z otrokom od vsega začetka poteka na ravni NE-jev namesto DA-jev. Oziroma kaj kot starši ne želimo, namesto da povemo otroku, kaj si želimo. In ker otroku od rojstva ne dajemo vzgleda, kako se pozitivno komunicira, se otrok tega načina komunikacije nima kje naučit. In tako tudi kot odrasla oseba ne zna izražati svojih želja. Ne samo, da jih ne zna ubesedit, ampak o njih sploh ne razmišlja na pozitiven način.

A ko to ozavestimo in našo komunikacijo spremenimo, se začnejo dogajati čudeži. S pozitivnimi navodili namreč preobrnemo pozornost na tisto, kar želimo, in otrok se počasi nauči izzive reševati krativno, svetuje vodja Inštituta UJE – Učenje je enostavno UJE – Učenje je enostavno, Leja Mahnič, NLP Coach, NLPAED in INLPTA Learning Coach in ILE Learning Coach nemškega MindSystems Inštituta, NLP mojstrica in poznavalka vzgoje otrok po filozofiji terapevta Jesperja Juula.

Več o vzgoji in učenju najdete v vsebinah na spletni strani inšituta (http://www.uje.si/), predvsem v vsebinah:
Leja Mahnič bo z veseljem odgovorila na vaša vprašanja, saj med delom z otroki in starši rešuje številne izzive. Pred novim šolskim letom je eden najbolj perečih ravno: kako poskrbeti, da bo otrok domače naloge delal sam (skratka: kako bo sam odgovorno poskrbel za svoje šolske obveznosti). Zanimiv izziv, a ne nerešljiv.
Če imate še kakšna dodatna vprašanja, so dosegljivi tukaj: anja@uje.si in na telefonskih številkah: 051 268 364 in 030 915 239.

zenska pomaga otroku

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen