Referenduma v Venezueli letos ne bo

0

Venezuelski volilni odbor je v sredo izključil možnost, da bi še letos izvedli referendum za odpoklic predsednika države Nicolasa Madura, za kar si prizadeva opozicija. Referendum bi lahko izvedli šele “sredi prvega četrtletja 2017”, je sporočil Nacionalni volilni odbor.

Odbor je na sredinem zasedanju določil tudi pravila za naslednji korak v procesu – pobudniki referenduma morajo štiri milijone podpisov, kar bo predstavljalo 20 odstotkov volilnega telesa, zbrati v treh dneh med 26. in 28. oktobrom. Če jim bo to uspelo, bo referendum potekal sredi prvega četrtletja, najhitreje v februarju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odločitev volilnih oblasti je sicer pomemben udarec opozicijski Demokratični enotni okrogli mizi (MUD), ki je upala na referendum pred 10. januarjem, da bi tako lahko dosegli predčasne volitve, če bi Maduro na tem referendumu izgubil. Zdaj pa, tudi če bo odpoklican, bo v skladu z ustavo njegov mandat končal podpredsednik, saj lahko do volitev pride le, če do odpoklica pride v prvi polovici šestletnega predsedniškega mandata. To pa pomeni, da bo socialistična oblast v Venezueli ostala še do leta 2019, še navaja AFP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je opozicija zdaj zaradi tega dejstva že napovedala množične proteste, saj da država, ki ima največje naftne rezerve, a v njej kronično primanjkuje osnovnih dobrin, nujno potrebuje novo vlado. Odločitev Nacionalnega volilnega odbora so označili za očitno zavlačevanje.

Glede na javnomnenjske raziskave večina Venezuelcev podpira odstavitev Madura. Glede na raziskavo javnomnenjskega inštituta Venerobarometro bi za odstavitev Madura glasovalo 64 odstotkov volivcev, po drugih javnomnenjskih raziskavah jo podpira celo do 80 odstotkov Venezuelcev. (sta)

venezuela-volitve

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen