V Boliviji stavkajoči rudarji do smrti pretepli namestnika notranjega ministra

1

V bolivijskem kraju Panduro 165 kilometrov jugovzhodno od prestolnice La Paz so stavkajoči rudarji v četrtek do smrti pretepli namestnika notranjega ministra Rodolfa Illanesa, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile bolivijske oblasti.

55-letni Illanes je v četrtek dopoldne šel v Panduro k eni od cestnih blokad stavkajočih rudarjev, ki zahtevajo več koncesij, pravico do dela za zasebna podjetja in nasprotujejo zakonodaji, ki dovoljuje združevanje njihovih kooperativ s sindikati. Z rudarji je želel začeti dialog, a so ga razjarjeni stavkajoči skupaj z njegovim telesnim stražarjem vzeli za talca, nato pa pretepli do smrti.

“Pretepli so ga do smrti, viceministra Illanesa so strahopetno in okrutno umorili,” je na novinarski konferenci v La Pazu v četrtek sporočil notranji minister Carlos Romero.

Obrambni minister Reymi Ferreira je poudaril, da je predsednika države Eva Moralesa novica “globoko pretresla”. Kot je še dodal, so že identificirali voditelje, ki so ubili Illanesa. Dejanje ne sme ostati nekaznovano, je poudaril.

Notranji minister Romero je podobno pozval bolivijsko pravosodje, naj “razišče umor in ugotovi odgovornost”.

Illanesov telesni stražar je bil v incidentu ranjen in so ga odpeljali v bolnišnico.

Bolivijske oblasti so po incidentu aretirale med sto in 120 ljudi, v spopadih s policijo pa je umrl najmanj en rudar.

Bolivijske rudarje trenutno zastopajo neodvisno organizirane kooperative, ki s cestnimi blokadami protestirajo proti zakonu o združevanju s sindikati. Nacionalna zveza rudarskih kooperativ Fencomin, ki zastopa kakih 10.000 rudarjev, zavrača kakršen koli vpliv sindikatov na bolivijski rudarski sektor. (sta)

(fotografija je simbolična)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    Rudarji si zaslužijo zlat spomenik.
    čao

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen