Ameriški dokumenti razkrivajo argentinsko “umazano vojno”

0

Argentina je danes objavila več kot 1000 doslej zaupnih ameriških dokumentov o stanju človekovih pravic v Argentini v času zadnje vojaške diktature v obdobju od 1976 do 1983. Dokumente je argentinski vladi predal ameriški predsednik Barack Obama na njegovem obisku Buenos Airesa marca letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Washington je dokumente predal z željo pomagati pri preganjanju predstavnikov vojaške hunte. Argentinska vlada je danes to potezo označila za “veliko pomoč”.

Skupno gre za 1081 dokumentov iz arhivov Washingtona, ki segajo v čas predsednikov Jimmyja Carterja in Ronalda Reagana. Argentinski sekretar za človekove pravice Claudio Avruj jih je danes predal nevladni organizaciji Abuelas de Plaza de Mayo in predstavnikom medijev.

“Ta material bo najverjetneje potrdil veliko tega, kar je bilo že povedanega na sojenjih in v pričanjih,” je na novinarski konferenci po poročanju Deutsche Welle dejal Avruj. “Predvidevam, da bo pomagal zaključiti pomembne sodbe in bo olajšal bolečino številnih družin.”

Dokumenti vključujejo izjave žrtev mučenja in arbitrarnih pridržanj, ki jih je zagrešil diktatorski režim, in zapiske srečanj med predstavniki ZDA in vojaške hunte. Argentinska vojska je v omenjenem obdobju ugrabila in ubila do 30.000 ljudi, navajajo borci za človekove pravice.

Carter, ki je bil na oblasti v ZDA od 1977 do 1981, je bil do situacije v Argentini kritičen. Njegov naslednik Reagan pa je hunto videl kot tesnega zaveznika v boju proti komunistom v Nikaragvi in desničarskim gverilskim gibanjem v Hondurasu, Gvatemali in El Salvadorju. (sta)

Jorge_Rafael_Videla

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen