Venezuelska opozicija si želi posredovanje Vatikana

0

Venezuelska opozicija je v četrtek pozvala Vatikan, da se v mednarodnih prizadevanjih za dialog z vlado pridruži Španiji, Panami in Dominikanski republiki. Obenem je napovedala, da ne bo odstopila od referenduma za odpoklic predsednika Nicolasa Madure.

Koalicija Miza za demokratično enotnost (MUD) je v izjavi zapisala, da je treba prizadevanja nekdanjih voditeljev Španije, Paname in Dominikanske republike “razširiti”, poroča francoska tiskovna agencija AF. “Menimo, da bi bila udeležba predstavnika Svetega sedeža bistvenega pomena,” in to ob nekdanjem španskem premierju Jose Luis Rodrigez Zapateru ter nekdanjima predsednikoma Dominikanske republike in Paname, Leonelom Fernandezom in Martinom Torrijosom, so med drugim še zapisali v izjavi.

Če bi bil vključen predstavnik Vatikana in zagotovljeno glasovanje za odpoklic predsednika, je MUD pripravljena na začetek razprave naslednji teden, so še napovedali. A venezuelski predsednik je zahteval, da do pogovorov pride “brez pogojev”. Njegova vlada je medtem sprožila več sto pritožb zaradi zbiranja podpisov za izvedbo referenduma o njegovi odstavitvi.

V Venezueli vlada globoka recesija, in sicer zaradi padca cen za izvoz nafte. Kriza je prispevala k pomanjkanju hrane ter smrtonosna plenjenja. Opozicija za to krivi predsednikovo slabo vodenje gospodarstva. A Maduro po drugi strani obtožuje poslovne elite, da z njim bijejo “gospodarsko vojno” s kopičenjem zalog za poslabšanje krize.

Nadškof Diego Padron, ki predseduje venezuelski škofovski konferenci, je dejal, da je pripravljen pomagati z mediacijo. A obenem je dejal, da Maduru “primanjkuje moralne avtoritete za poziv k dialogu in miru”, ker njegova vlada prebivalcem ni sposobna zagotoviti hrane in zdravil. V znak zaskrbljenosti je Madura ob naraščajočih družbenih nemirih v četrtek zamenjal vodjo nacionalne garde. (sta)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen