Bratuškova: Razlog Mramorjevega odstopa ni Luka Koper, ampak nekaj večjega

1

Za poslanko Alenko Bratušek je odstop ministra Dušana Mramorja pričakovan, razlog pa ni Luka Koper, “pač pa nekaj bistveno večjega”. Po njenem mnenju Mramorjevega naslednika ne bo lahko najti, a premierju Miru Cerarju priporoča, naj se ozre po kabinetu. “Aleksandar Kešeljević naj stopi naprej, ne da iz ozadja upravlja državno premoženje,” poziva.

Za predsednico Zavezništva in poslanko poslanske skupine nepovezanih poslancev Alenko Bratušek je Mramorjev odhod pričakovan že nekaj časa. Kaj je mislila s tem, da je v ozadju odstopa ministra za finance nekaj večjega, ne Luka Koper, ni pojasnila. Mramor je sicer navedel, da odhaja iz osebnih razlogov. “Kaj pa naj minister, če ne želi delati škode premierju in vladi, drugega reče,” je v izjavi novinarjem dejala Bratuškova.

Glede na stanje, v katerem je po njenih besedah vladna koalicija, Mramorjevega naslednika ne bo preprosto najti. Cerarju pa priporoča, naj pogleda po svojem kabinetu, “kjer ima zaposlenega doktorja ekonomskih znanosti, Aleksandra Kešeljevića”, ki naj stopi iz ozadja.

Na vprašanje, zakaj naj Kešeljević ne bi hotel stopiti v ospredje, je Bratuškova odgovorila, da temu verjetno botruje izpostavljenost položaja. “Bistveno lažje je iz kabineta za 20 odstotkov plače urejati stvari, kot pa dati svoje ime na mizo in delati tako, kot je prav,” je pojasnila Bratuškova.

Po njenem mnenju bo koalicija “zdržala vsaj še nekaj časa”, upa pa, da bodo pri upravljanju z javnimi financami “še naprej tako striktni, kot so bili do sedaj”. Presenetil je ni niti odhod državnega sekretarja Metoda Dragonje, ki je bil po njenih besedah Mramorjev tesni sodelavec.

Po ocenah vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojana Dobovška pa boj med lobiji v Sloveniji še poteka. “Poleg tega, da premierju Miru Cerarju ne zaupajo ljudje, mu ne zaupa več tudi Mramor”, je ob odstopu finančnega ministra prepričan Dobovšek. Ocenjuje, da bo Mramorjev odhod močno zatresel vlado in bo iskanje naslednika težava.

Dobovšek ocenjuje, da je Mramor tehnično vodil vlado, bolj pa ga zanima, kaj bo v prihodnje in kako hitro bo Cerar karkoli naredil. Prihodnji minister pa bo po njegovih besedah moral biti tak, ki skrbi za ljudi in dobro države, ne pa za dobro peščice elit.

Mramor je danes nepreklicno odstopil s položaja. Odločitev je sprejel iz razlogov izrazito osebne narave, ob odstopu pa je kot dosežek skoraj dveletnega vodenja ministrstva izpostavil vnovično pridobitev ekonomske suverenosti. Premier Miro Cerar je zagotovil, da vlada nadaljuje po začrtani poti. (sta)

x-default
x-default
Število komentarjev: 1
  1. jankec pravi

    Ladja se čedalje bolj nagiba.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen