V begunskem centru v Grčiji izbruhnili izgredi

0

V begunskem centru na grškem otoku Hios v Egejskem morju so včeraj izbruhnili izgredi med migranti, ki ne želijo več biti nastanjeni tam. Kot je sporočila policija, je okoli 40 migrantov v znak protesta zaradi počasne obravnave njihovih prošenj za azil zažgalo dva velika šotora, ki so ju postavile humanitarne organizacije.

Razjarjeni migranti so po poročanju tujih tiskovnih agencij zažigali tudi smetnjake. Eden od protestnikov je grozil, da bo ubil svojo ženo in otroka, je sporočila policija, ki ni navedla podrobnosti o tem. V izgredih je bil lažje poškodovan gasilec. V izgredih je posredovala policija in razmere do večera spravila pod nadzor. Štiri protestnike so prijeli. Kakih 1000 migrantov so čez noč preselili na druge lokacije po otoku Hios.

Na Hiosu okoli 2500 migrantov čaka, da bodo grške oblasti obravnavale njihove prošnje za azil. Zaradi pomanjkanja osebja obravnava prošenj poteka zelo počasi. Večino migrantov, ki so zdaj na otoku, bodo sicer najverjetneje vrnili v Turčijo v skladu z marčnim dogovorom med Brusljem in Ankaro o upravljanju migracijskih tokov. (sta)

moria1

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen